Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jesteś zalogowany.
Nie wiem czy słyszałyście o możliwościach poprawy wzroku metodą jogi dla oczu. Nie wiem sama czy jest skuteczna, bo są to podobno różne ćwiczenia,np. mruganie. Znacie może kogoś, kto orientuje się w tym zakresie i ma może jakieś własne doświadczenia ?
No hej, fajna sprawa, tak naprawdę nie wiem ile w tym prawdy, czy to nie jest tak,że wiara czyni cuda. Ale słyszałam i nawet zaczęłam praktykować, no i co mogę powiedzieć? No takie ćwiczenia, moze jak się je regularnie wykonuje, może i poprawiają widzenie, no ja na razie odczuwam jedynie, że oczy po takich ćwiczeniach są barzdiej wypoczęte i zrelaksowane. Bo wzrok ponoć najlepiej odpoczywa w ciemnościach, jak widzimy czerń, a nie zieleń. A jogę warto sprawdzić samemu, no na pewno nie zaszkodzi, a jak przy okazji pomoże to super. Tak jak mówię, ja poczułam jakąś lekką poprawę, może nie jeśli chodzi i widzenie, ale jeśli chodzi o odpoczynek wzroku.
No podstawowe ćwiczenia to mruganie powiekami, co ponoć masuje gałki oczne i rozluźnia mięśnie wokół oczu, no i krążenie gałkami, czyli patrzenie naprzemian w górę, w dół, na boki. Generalnie powinno się zaczynac wykonywanie ćwiczeń od masażu twarzy i karku, aby się pozbyć wszelkich napięć, które też przyczyniają się do pogarszania widzenia.Jedno z ciekawszych ćwiczeń to patrzenie przez zamknięte powieki na słońce, by przyzwyczajać wzrok do światła, ale oczywiście bez szkieł kontaktowych i okularów:) No i palming, który polega na wyobrażaniu sobie czerni-trzeba zakryć dłońmi oczy i starać się wyobrazać kolor czarny. Najpierw się widzi mroczki, ale później one znikają, w w trakcie gdy wzrok się relaksuje. Ponoć właśnie bardziej odprężamy oczy patrząc na czerń niż zieleń. Jeśli w trakcie palmingu zaczną nam łzawić oczy, to znaczy,że wzrok wyraźnie odpoczął. No powinno się ćwiczyć co anjmniej 30 minut dziennie, ale nawet chwila to już coś ![]()
no ciekawe to co piszesz, wydaje mi się,że kiedyś coś o tym słyszałam, że ludzie z dużymi wadami wzroku, odzyskują po tych ćwiczeniach wzrok albo zmniejsza im się wada wzroku, no ale chyba rzeczywiście trzeba się napracować i to solidnie by odczuć rezultaty, ale skoro na schorzenia kręgosłupa korzystnie działa zwykła joga to wierzę,że joga dla oczu też jest skuteczna
Czytałam o tym trochę w internecie. W Krakowie czasem są organizowane tego typu kursy poprawy wzroku, kiedy to ludzie uczą się odpowiednich ćwiczeń oczu. Ja myślę, że coś w tym na pewno musi być i na pewno jest to skuteczne, ale jak każda rzecz w medycynie alternatywnej wymaga wiary w odpowiednie efekty i systematyczność.
Nad ćwiczeniami, nie trzeba się zbytnio zastanawiać, wszystkie możliwe ruchy gałek ocznych, w prawo, lewo, do góry, mruganie, mają korzystny wpływ na pracę mięśni oka, no i na relaks oka. A pamiętajmy, że zrelaksowane oko to lepsze widzenie!Nie przemęczajmy zatem naszego wzroku przesiadywaniem przed komputerem czy telewizorem. Róbmy sobie przerwy, a wtedy właśnie wykonujmy ćwiczenia:)