Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2007-07-22 16:50:39

Monika
Na razie czysta sympatia

Joga dla oczu

Nie wiem czy słyszałyście o możliwościach poprawy wzroku metodą jogi dla oczu. Nie wiem sama czy jest skuteczna, bo są to podobno różne ćwiczenia,np. mruganie. Znacie  może kogoś, kto orientuje się w tym zakresie i ma może jakieś własne doświadczenia ?

#2 2007-07-22 17:35:27

Elvira
Net Przyjaciółka

Re: Joga dla oczu

No hej, fajna sprawa, tak naprawdę nie wiem ile w tym prawdy, czy to nie jest tak,że wiara czyni cuda. Ale słyszałam i nawet zaczęłam praktykować, no i co mogę powiedzieć? No takie ćwiczenia, moze jak się je regularnie wykonuje, może i poprawiają widzenie, no ja na razie odczuwam jedynie, że oczy po takich ćwiczeniach są barzdiej wypoczęte i zrelaksowane. Bo wzrok ponoć najlepiej odpoczywa w ciemnościach, jak widzimy czerń, a nie zieleń. A jogę warto sprawdzić samemu, no na pewno nie zaszkodzi, a jak przy okazji pomoże to super. Tak jak mówię, ja poczułam jakąś lekką poprawę, może nie jeśli chodzi i widzenie, ale jeśli chodzi o odpoczynek wzroku.

#3 2007-07-22 20:35:22

tygryska
Zaglądam tu coraz częściej

ja widze OK, ale od kompa czasem bola oczy, jakie to sa cwiczenia, mozecie rzucic jakims przykladem?Thx

#4 2007-07-25 00:24:53

Elvira
Net Przyjaciółka

No podstawowe ćwiczenia to mruganie powiekami, co ponoć masuje gałki oczne i rozluźnia mięśnie wokół oczu, no i krążenie gałkami, czyli patrzenie naprzemian w górę, w dół, na boki. Generalnie powinno się zaczynac wykonywanie ćwiczeń od masażu twarzy i karku, aby się pozbyć wszelkich napięć, które też przyczyniają się do pogarszania widzenia.Jedno z ciekawszych ćwiczeń to patrzenie przez zamknięte powieki na słońce, by przyzwyczajać wzrok do światła, ale oczywiście bez szkieł kontaktowych i okularów:) No i palming, który polega na wyobrażaniu sobie czerni-trzeba zakryć dłońmi oczy i starać się wyobrazać kolor czarny. Najpierw się widzi mroczki, ale później one znikają, w w trakcie gdy wzrok się relaksuje. Ponoć właśnie bardziej odprężamy oczy patrząc na czerń niż zieleń. Jeśli  w trakcie palmingu zaczną nam łzawić oczy, to znaczy,że wzrok wyraźnie odpoczął. No powinno się ćwiczyć co anjmniej 30 minut dziennie, ale nawet chwila to już coś roll

#5 2007-07-26 19:17:45

30stka
Niewinne początki

no ciekawe to co piszesz, wydaje mi się,że kiedyś coś o tym słyszałam, że ludzie z dużymi wadami wzroku, odzyskują po tych ćwiczeniach wzrok albo zmniejsza im się wada wzroku, no ale chyba rzeczywiście trzeba się napracować i to solidnie by odczuć rezultaty, ale skoro na schorzenia kręgosłupa korzystnie działa zwykła joga to wierzę,że joga dla oczu też jest skuteczna

#6 2008-02-16 23:17:02

sylwka.brzoska
Niewinne początki
Od: Kraków

Czytałam o tym trochę w internecie. W Krakowie czasem są organizowane tego typu kursy poprawy wzroku, kiedy to ludzie uczą się odpowiednich ćwiczeń oczu. Ja myślę, że coś w tym na pewno musi być i na pewno jest to skuteczne, ale jak każda rzecz w medycynie alternatywnej wymaga wiary w odpowiednie efekty i systematyczność.

#7 2008-04-01 23:44:38

Ewa
Moderator

Nad ćwiczeniami, nie trzeba się zbytnio zastanawiać, wszystkie możliwe ruchy gałek ocznych, w prawo, lewo, do góry, mruganie, mają korzystny wpływ na pracę mięśni oka, no i na relaks oka. A pamiętajmy, że zrelaksowane oko to lepsze widzenie!Nie przemęczajmy zatem naszego wzroku przesiadywaniem przed komputerem czy telewizorem. Róbmy sobie przerwy, a wtedy właśnie wykonujmy ćwiczenia:)

Stopka forum