Moja dziewczyna i jej odzywianie sie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Moja dziewczyna i jej odzywianie sie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Moja dziewczyna i jej odzywianie sie

Na wstepie chcialbym powiedziec, ze bylbym bardzo wdzieczny za rady, wskazowki, linki czy jakakolwiek pomoc odnosnie mojej dziewczyny.

Sprawa nie jest jakas tragiczna, ale chce sie tym zainteresowac. Otoz moja dziewczyna schudla przez niecaly rok jakies 15kg. Wazy jakies 52kg przy 166cm. Od pol roku nie miala okresu, a srodki ktore mialy go wywolac nie pomagaja. Ginekolog twierdzi ze jest to spowodowane utrata wagi.

Najgorsze jest to ze ona caly czas po malu bo po malu, ale chudnie. Chodzi na fitness 2 razy w tygodniu i wiem ze spala tyle ile sie da.
Mierzy kalorie wszystkiego co je. 20 minut stala przy jogurtach naturalnych w sklepie aby wybrac ten ktory ma najmniej weglowodanow...
Stara sie liczyc kalorie tak, aby nie zjesc wiecej niz 1000... chociaz powinna pewnie jesc z 2300.
W ogole nie je zadnych tluszczy, je troche chleba - miesa prawie w ogole, tylko ryby ewentualnie. Przewaznie je nabial, oraz warzywa.
Ostatnio mowila ze miala ogromne wyrzuty sumienia jak zjadla maly kawalek czekolady (mowila ze od razu miala ochote pobiegac)

Czy ja jestem przewrazliwiony, czy cos jest nie tak ??? co mam wlasciwie zrobic ?
ona sama przyznaje ze ma problem... i ze sie nawet przerazila gdy ma ostatnio wyrzuty sumienia jak zje cos slodkiego, chociaz oczywiscie nie kontroluje tego czy je ma czy nie.

Bylbym wdzieczny za rady bo nie mam pojecia co robic=/

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moja dziewczyna i jej odzywianie sie

Twoja dziewczyna ma szczęście że ma takiego partnera .
Patrząc na to co piszesz powiedziała bym że ma pierwsze objawy anoreksji a już na pewno zaburzeń odżywiania.

Lekarz ma rację okres zatrzymał się bo szok wywołany taka utrata kg był ciężki dla organizmu.

Jesli twoja dziewczyna wszędzie przelicza kalorie , to weź kup frytki i jakieś inne fast jedzenie i poczęstuj. Jeśli zareaguje histerycznie to znaczy ze ma problem. Spory problem.

Na pewno ma tez problemy z włosami i paznokciami. Nie lekceważ tego co ona z sobą robi, przy już dużym spadku wagi jeszcze ciężko ćwiczy? Zmusza organizm wymęczony do jeszcze większego wysiłku.

3

Różyczka niestety ma racje są to objawy anoreksji i przewiduje, że sama rozmowa z dziewczyną nic nie pomoże, powinna udać się do psychologa i prawdopodobnie rozpocząć terapie. Tu rodzi się problem jak zrobić by chciała to zrobić. Ze swojej strony na pewno możesz poszukać for o walce z anoreksją, czytać specjalistyczne książki na ten temat. Poczytaj też trochę o terapii prowokacyjnej, choć proponuje ona dość brutalne rozwiązania to są one szybkie i skuteczne w uświadomieniu osobie chorej i mobilizacji do podjęcia leczenia.

Dodam jeszcze, że nieleczona anoreksja jest chorobą o dość wysokiej śmiertelności (10%), tak więc przygotuj się na liczne trudności i działaj.

4

Na poczatek porozmawiaj z nia. Powiedz, ze podoba Ci sie taka, jaka jest, ze ma sie juz nie odchudzac. I kochasz ja, taka jaka jest, akceotujesz ja, i nie chcesz, aby wiecej tracila na wadze. Jesli to nie pomoze, to rzeczywiscie dobry tutaj moze byc psycholog, chociaz nie wiem, czy ona sie zgodzi na tak wizyte.
Troche ja rozumiem, bo sama jestem w podonej sytuacji z tym ze ja az tyle nie schudlam i nie mam az takiej obsesji na punkcie wagi ... chociaz. I to co gada chlopak to do mnie nie dociera, a do psychologa tym badziej bym NIE poszla. Twoja dziewczyna moze jest inna, i zgodzi sie porozmawiac ze specjalista smile ja caly czas sie odchudzam, odmawiam sobie slodyczy, ziemniakow, miesia itp ale ja tak robie, bo mam niska samoocene i ciagle mi sie wydaje, ze jestem gruba. Wiem, chore to zaczyna byc, ale nic na to nie poradze. Moze Twoja dziewczyna tez czuje sie nieatraykcyjna, ma niska samoocene i mysli, ze jesli schudnie to zacznie o sobie lepiej myslec? moze ma jakis problem? pogadaj z nia i sprobuj ja jakos przekonac do tego, by przestala sie odchudzac.

5

Im wcześniejsza reakcja tym lepiej,takiej osobie której ,wessał się żołądek"za bardzo nie chce się jeść i nie odczuwa głodu,najlepiej by było gdybyś przypomniał swojej dziewczynie jak jej ulubiona potrwa pachnie ale nie licz że ją zje jest zbyt uparta żeby tak łatwo się poddać swojemu celowi a później kto wie może się skusi.
Najważniejsze jet to żebyś wiedział do jakiej wagi dąży,oby się nie okazało,że nic nie odpowie na zadane przez ciebie pytanie.Będzie trzeba używać podstępów(niestety to ostateczność)np: Pójdź z nią na zakupy by kupić spodnie czy sukienkę ale nie bluzkę(występują w małych rozmiarach),wybierz takie ubranie które będzie większe od jej rozmiarów do 2,nie wybieraj tez tego w czym ja nie widujesz bo nawet tego nie przymierzy.Chodzi mi o to, gdy jakimś cudem włoży to przy tobie powiedz,że świetnie by w tym wyglądała(ale np:ozdoby na biodrach nie leża na tobie dobrze a wziąłem najmniejszy rozmiar jaki widziałem itp.)Najgorsze dla nas jest to,że nie mamy się w co ubrać.
Powodzenia.

6

Zolwie-Tarapaty.
Powiem Ci jedno...Jak się odchodzasz z głowa to nic ciału nie będzie. Ja w ciagu 3,5 miesiaca schudłam prawie 18kg a u mnie wszystko w porzadku! Ale odchudzać się trzeba z głowa! To jedyny warunek. Twoja dziewczyna ma przede wszystkim poważny niedobór białka (wnioskuję z podanego przez Ciebie manu). Jej odchudzanie jest całkowicie nieprzemyślane. W tym momencie ma niedowagę, ale jeśli spadnie poniżej 48kg to już będzie wychudzenie.
Myślę że jednak nie ma anoreksji...Myślę, że się trochę pogubiła a przede wszystkim boi się, że kiedy zaprzestanie liczenia kalorii i ćwiczeń znowu zacznie przybierać na wadze (co jest bardzo prawdopodobne przy każdej diecie ograniczajacej kalorie)
Dziwi mnie że ginekolog nie podjal z nia rozmowy na temat jej wagi. Przecież zbierajac wywiad pewnie się dowiedział że pomimo 52kg dalej się odchudza...
Moim zdaniem rozmawiaj z nia jak najczęściej o tym że się martwisz (ale bez nachalności bo się wścieknie wierz mi kobiety sa wrażliwe na tym punkcie) a zwłaszcza obserwuj, jeśli zacznie mieć zaburzenia w łaknieniu to najlepiej wtedy skierować się do psychologa.

Ps: Taki facet jak Ty jest na wagę złota, miło jest wiedzieć, że się martwisz o zdrowi ukochanej:)

7

taki facet to skarb:) porozmawiaj z nia powiedz ze sie niepokoisz ze nie chcesz zeby sie wiecej odchudzała i przedwszystkim powiedz jej o swoich obawach

8

Na pewno nie ma sensu panikować. To wcale nie musi być anoreksja. Może to być zwykły lęk przed powrotem do starej wagi. Twojej dziewczynie może też brakować wiary w siebie, świadomości swojego ciała i świadomości kobiecości. To ma niewiele wspólnego z odżywianiem i jest w pełni uleczalne. Ty możesz być dla niej tylko (a może aż) wsparciem. Ale nie wciskaj jej kitu typu: nie ważne ile ważysz, kocham Cię taką jaką jesteś. Po prostu mów, że świetnie wygląda, lubisz jej kobiece kształty a w szczególności lubisz jak jest za co złapać wink

9

Na pcozatku czytajac to myslalam, ze Twoja dziewczyna ma problemy z tarczyca, lecz teraz sadze, ze po prostu kieruje sie do anoreksji.... Powinna isc do psychologa.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Moja dziewczyna i jej odzywianie sie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024