Walentynki to doskonała okzja, na wykazanie się sztuką zrobienia czegoś wyjątkowego dla naszego Ukochanego. Na ogól nie mamy na to czasu - także, jeśli spędzamy Walentynki w domu : kupmy czerwone wino i zróbmy ... tiramisu. Wszak nie bez kozery tirami su to znaczy po włosku - poderwij mnie
Walentynkowe ciasto Tiramisu
Składniki na ciasto :
30/35 dag podłużnych biszkoptów
50 dag serka mascarpone ( musi być świeży, cały sekret tiramisu leży w tym serku !!! )
4 jajka
5 łyżek cukru
1-2 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu najlepiej amaretto
2-3 łyżki ciemnego kakao ( najlepiej tego ciemnego bez cukru )
szczypta soli
Przygotowanie tiramisu
Do kubeczka wsypujemy po woli kawę i zalewamy wrzątkiem ( nie za dużo ) Tak napar kawowy mieszamy razem z alkoholem i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy spokojnie dobrać ilość alkoholu według naszego upodobania.Nie musi być to tylko 50 ml. jeśli chcemy, możemy dać ciut więcej . Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy cukier z żółtkami na zwykły na kogel-mogel. Do takiej roztartej koglomoglowej masy dodajemy następnie nasz serek mascaropone. Wszystko razem mieszamy , następnie mieszamy raz jeszcze papkę mikserem.Do pozstałych białek dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę. Musi być na prawdę sztywna !!! Następnie wsypujemy cukier waniliowy i kontynuujemy ubijanie przez 2 minuty. Ubite białka łączymy z kremem i łączymy w jednolitą całość.
Mamy już masę. Teraz biszkopty. Biszkopty zanurzamy w naszym ostygniętym naparze z kawy i alkoholu. Muszą być w sam raz - ani nam nie rozmięknąć, ani nie być za twarde. Na pierwszą warstwę wykładamy połowę naszego kremu i posypujemy kakao.Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, nakładamy pozostały krem i wkładamy na kilka (minimum pięć) godzin do lodówki. Całość posypujemy kakao tuż przed podaniem.
Happy Valentine's- czekam na Wasze walentynkowe przepisy