Ulubiony szlak w górach? - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-08-11 16:22:40

joljol
Niewinne początki

Ulubiony szlak w górach?

Jak jest Wasz ulubiony szlak w polskich lub innych górach?

#2 2007-08-14 21:18:56

Górka
Gość Netkobiet

Re: Ulubiony szlak w górach?

Świetny szlak jest na Krywań i Ślązki Dom - trudne, wymagające , takie lda prawdziwych wędrowców . Oba szlaki są na Słowacji w Wysokich Tatrach, wychodzi się z Hrebienioka (Smokovce)  Dodam jeszcze ze trasa na Slazki Dom to tatrzanska magistrala i jest to chyba najpiękniejsza trasa widokowa. Polecam smile

#3 2007-08-14 23:59:27

wedrowiec
Gość Netkobiet

Ja lubie Orlą Perć w polskich Tatrach!!!Piękny trudny szlak, interesujący nie tylko ze względu na przestrzeń i skały, ale też i jego trudność..Wielu turystów starciło tu życie, i to też jest chwytem, który przyciąga mniej i bardziej doświadczonych amatorów turystyki górskiej.Jednak dobrze radze,jeśli macie lęk przestrzeni, wysokości, słabszą kondycje, po prostu odpuście go sobie!!!Ale warto choć raz w zyciu spróbowac przejśc tą trasę:)

#4 2007-08-16 01:01:31

ewulka
Gość Netkobiet

Perć Akademików na Babią Górę, widokowy sympatyczny i mile mi się kojarzy z czasami studenckimi:)

#5 2007-08-26 22:34:15

Tiger29
Zaglądam tu coraz częściej

Mnie w Polsce podobają się Czerwone Wierchy, tylko zejście do doliny średnio fajne, a poza tym to lubie Słowację, np, Mała Fatra, Tatry Niżne, polecam!!!

#6 2007-08-28 11:50:09

Emilia
Moderator

Też lubię Czerwone Wierchy - schodzimy zawsze do Kościeliskiej - zejście długie i nużące - to prawda. I jeszcze odcinek Orlej od Granatów w stronę Krzyżnego - o wiele ładniejszy i łatwiejszy od tego wcześniejszego. I Dolina Iwaniacka (w drodze na przełęcz) - niesamowicie urokliwe miejsce!

Góry są po to, by w nich być a nie, by je zdobywać.

#7 2007-08-28 20:39:16

sesssilia
Gość Netkobiet

A mi sie podobaja górki w Słowenii - polecam podejście na TRYGLOV . Niesamowite przeżycia no i prawie, prawie 3000 smile

#8 2007-08-30 10:42:42

Emilia
Moderator

sesssilia napisał:

A mi sie podobaja górki w Słowenii - polecam podejście na TRYGLOV . Niesamowite przeżycia no i prawie, prawie 3000 smile

Błagam, napisz, jak się na Triglava wchodzi - czy rzeczywiście jest taki strasznie trudny - bo od Orlej to na pewno. Chciałabym tam się wybrać za jakieś 2 lata i  kompletnie nie wiem, jak się przygotować. Zależy mi na rzetelnych informacjach.

#9 2007-08-30 23:18:54

sesssilia
Gość Netkobiet

Bardzo chetnie smile Było to zupełnie niezwykle i jak tylko masz okazje , polecam serdecznie smile Triglav znajduje sie w Alpach Julijskich. Niektórzy twierdzą, że to najpiękniejsze pasmo alpejskie. Ponad tysiąc metrowej wysokości ściany skalne są królestwem muflonów i wieszczków. Brak im jednak mysle tej ociężałości i ponurości jaka cechuje okryte lodowym płaszczem najwyższe szczyty Alp. Z polski trzeba dojechac do do Kranjskiej Gory. To najbardziej znane miasteczko u stóp Alp Julijskich. Kranjska Gory leży nieco dalej na północ od Trglavu, wprost nad nią górują Spik (2472m), Skrlatica (2740m), Razor (2601m) i Prisank (2547m). Aby wejsc na Triglav tzreba dojechać do Doliny Vratna z Kranskiej Gory początkowo na wschód aż do Mojstrany, gdzie droga skręca na południowy zachód wgłąb gór. Tam kierowac się na Aljażew Dom -- to schronisko i baza wypadowa wspinaczy.Łatwiejsze są dojścia na Triglav od strony południowej (z Domu Planika i/lub Trżaskiej Koćy), część szlaków prowadzi od razu na Triglavską Škrbinę, czyli przełęcz między Małym Triglavem a głównym wierzchołkiem. Jednak nie trzeba być wcale alpinistą aby zdobyć Triglav z północnej strony (nie mylić z północną ścianą). My szlismy tymi szlakami właśnie. Spod Aljażev Dom idą szlaki na Triglav od północy – przez Prag, Tominškova pot lub ferrata Bamberga z dojściem do przełęczy Luknja.Droga przez Prag jest określana jako nieco łatwiejsza („ trudności niewielkie do umiarkowanych”)Na ok. 2100 m wychodzi się na skalny kocioł, tu szlak rozgałęzia się do schronisk Valetina Stanica i Triglavski Dom - tutaj najlepiej przenocowac i zaatakowac szczyt rano. Jeśli uwzględnić stopień i nagromadzenie trudności, północne szlaki na Triglav są z pewnością trudniejsze niż cokolwiek w polskich górach, oczywiście mowa tu o szlakach, nie drogach wspinaczkowych. Ponadto mamy do czynienia z różnicami poziomów raczej nie spotykanymi w naszych realiach (ok. 1800 m do wierzchołka, 1500 m między schroniskami). Mimo to wcale nie mało jest takich, co zdobywają szczyt z dołu i schodzą w ciągu jednego dnia, co zajmuje ok. 11 godzin intensywnej działalności;-)

#10 2007-09-01 08:48:19

Emilia
Moderator

Dzięki serdeczne smile
Ale czy trzeba mieć na tym szlaku sprzęt jak na ferraty, czy można iść normalnie?

#11 2007-09-01 13:53:04

sessila
Gość Netkobiet

Wiesz, tak jak na górskie szlaki - cieply sweter, kurtka, dobre buty , kijki trekingowe ... My nie mielismy nic wiecej smile Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia na szlaku smile

#12 2007-09-01 14:36:10

Emilia
Moderator

Ok, dzięki!

#13 2008-03-09 20:46:28

Suzzen
Dobry Duszek Forum

.

Ostatnio edytowany przez Ewa (2009-02-21 12:59:15)

#14 2008-04-02 10:17:27

Ada
Powoli się zadomawiam

Moje ulubione są Bieszczady!Szczególnie jesienną porą, kiedy świat pełen jest żółci i czerwieni:)Bardzo lubię te góry, niestety mam wrażenie,że jest tu coraz więcej turystów, a zatem, chyba już nie ma takich gór w Polsce gdzie można znaleźć odrobinę spokoju!

#15 2008-09-10 13:24:37

igiełka
Zaglądam tu coraz częściej

Ścieżka nad reglami w Karkonoszach... teoretycznie jest zamknięta, ale można spokojnie się nią przejść. Najlepiej najpierw iść ze Szrenicy i zejść za Śnieżnymi Kotłami, żeby zobaczyć je z bliska. Cudowne miejsce.

#16 2008-10-19 17:13:09

april
Moderator

Oj Słoweńskie Alpy to tez moje marzenie. Miałam w tym roku się wybrać w odwiedziny do znajomej, która mieszka w Ljubljanie i tez lubi bardzo górskie wyprawy. Niestety nic nie wyszło, ale mam nadzieję, że może w przyszłym roku wybiorę sie tam na rowerowo-górską eskapadę:)
Szrenica, przepięknie i Śnieżne Kotły- polecam, bo jest co podziwiać! Lubie też Beskid Ślaski i Żywiecki, bo najbliżej, szczególnie zimą:)

Did you feel the mountains tremble?
Did you hear the oceans roar?
When the people rose to sing of Jesus Christ the risen one.

Stopka forum