Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2007-07-22 16:41:17

Natalia18
Niewinne początki

Zapobieganie ciąży

Witajcie, mam 18 lat, z moim chłopakiem spotykamy się już od trzech lat i zdecydowaliśmy się rozpocząć współżycie.Nie zapytam mamy o poradę, ale jaką metodę antykoncepcji najbezpieczniej wybrać. Jestem młoda i nie chcę za bardzo ingerować w naturę, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie abym teraz miała wychowywać dziecko,nie mogąc mu niczego zapewnić.

#2 2007-07-22 17:48:12

Karina22
Wkręcam się coraz bardziej

Re: Zapobieganie ciąży

No jak nie chcesz ingerować w naturę, to pozostaje Ci prezerwatywa albo kalendarzyk, no rozumiem, że w Twoim przypadku, jeszcze niemałżeński:) Żartowałam:) No ale co do ich stuprocentowej skutecznośći to powątpiewam ja, i chyba nie tylko. Ale obowiązkowo zabezpiecz się prezerwatywą, choćby ze względu na niebezpieczeństwo zarażenia się wirusem HPV. Tak więc na ten pierwszy raz prezerwatywa, plus ewentualnie jakieś środki plemnikobójcze. Ale osobiście, polecam wizytę u ginekologa i  myślę,że nie obejdzie się bez chemii, jeśli to zapobieganie ciąży ma być skuteczne!!!

#3 2007-07-24 01:04:50

Monika
Na razie czysta sympatia

Jak to pierwszy raz to powinnaś pójść do lekarza, i to z jego pomocą wybierzesz najlepszą metodę. Z pewnością zaleci Ci jakieś tabletki, ale prezerwatywy też koniecznie powinniście użyć!Co do globulek plemnikobójczych, byłabym ostrożna bo strasznie się pienią i dla Was początkujących mogłoby to być trochę krępujące:) one właściwie są odpowiednie dla tych, którzy już na tyle dobrze się znają i ufają sobie, że nie będzie to dl a nich  śmieszne czy żenujące, zatem jak na pierwszy raz to odradzam środki plemnikobójcze i to zdecydowanie

#4 2007-08-02 00:00:24

Ada
Powoli się zadomawiam

No HPV w tym wszystkim najgroźniejszy, prócz samej ciąży ma się rozumieć smile
więc nie ryzykuj, no a sama prezerwatywa to mało, nie znasz zapewne tak dobrze swego ciała, nie wiesz kiedy dni płodne i niepłodne, więc lepiej dmuchac na zimne, zawsze to są jakieś sposoby na sytuacje awaryjne, ale to niezdrowe i na pewno nie może być stosowane jako jedyna metoda!!!

#5 2007-08-04 15:31:47

Natalia18
Niewinne początki

szczerze mówiąc,myślałam że plastry będa Ok, bo boję się tabletek, z tego wszyskiego to aż się odechciewa seksu, tyle zachodu!!! ale wiem wiem, nie pozwolę sobie na żadne nierozważne zachowania, bo mogę żałować!!!

Ostatnio edytowany przez Natalia18 (2007-08-04 15:32:11)

#6 2007-09-03 13:37:25

ClonMack
Powoli się zadomawiam

Napewno prezerwatywa poleca DUREX EXTRA SAFE czy jakos tak sa grubsze wiec jest mniejsza szansa ze pekna...tabletki sa rewelacyjnym rozwiazaniem i daja 100%pewnosc i jesli tylko pojdziesz do dobrego lekarza to nie masz sie czego bac..plastry czy spiralka hmm spirala musi byc dobrze zalozona a plastry brudza sie i odklejaja;/

#7 2007-11-18 22:54:34

Paffi
Zaglądam tu coraz częściej

spirala dla 18letniej dziewczyny? ktora nie rodziła? Halo? spirala ejst dla kobiet ktore rodzily!!!!!
plastry i tabl maja taki sam emchanizm dzialania wiec tak samo mozna sie obawiac spadku libido!
najlepiej wejdz na www.your-life.pl tam sa opisane rozne metody. Poczytaj, zastanow ktora bys sama chciala zastosowac, powiedz o tym lekarzowi i wtedy wspolnie cos wybierzecie.
Oczywiscie wczesniej powinien zrobic Ci odpowiednie badania!

#8 2007-11-19 11:09:13

Emilia
Moderator

Paffi napisał:

najlepiej wejdz na www.your-life.pl tam sa opisane rozne metody. Poczytaj, zastanow ktora bys sama chciala zastosowac, powiedz o tym lekarzowi i wtedy wspolnie cos wybierzecie.

Tak, tak, wejdź na stronę sponsorowaną przez Bayer Schering, producenta tabletek antykoncepcyjnych! I co tam znajdziesz? Duży akapit na temat ant. hormonalnej, jej zalety, z wad: "u nielicznych kobiet", "rzadko obserwowano" itp. Metody naturalne oczywiście są, ale uwaga, według autorów portalu, ich największą wadą jest to, że trzeba mieć "silną motywację"!!! A przy metodach hormonalnych to nie ma się motywacji, co? No i najpierw "trzeba skonsultować się z lekarzem lub pielęgniarką". Jeżeli chcę dostać tabletki, to też idę do lekarza i się konsultuję. Lekarz także tłumaczy mi, jak to działa i jak się tabletek używa. Dalej: "Naturalne metody antykoncepcji nie uwzględniają zmienności cyklu miesiączkowego" - a to już jest kłamstwo, bo owszem, uwzględniają. Świadome wprowadzenie odbiorcy w błąd. Pewnie nawet karalne.

"Jeżeli metody naturalne są stosowane prawidłowo, ich skuteczność może się wahać od 91% do 99%8". Niska skuteczność? Wyższa niż w przypadku prezerwatyw i taka sama, jak przy tabletkach!

A jakie super hasło lansują: "Naciesz się życiem, zanim poczniesz nowe". No wiemy przecież wszystkie, że nowe życie w nas jest końcem naszego. Potem to już tylko beznadziejna wegetacja, harówa, żadnych imprez, wyjść, wyjazdów. Masakra po prostu.

Cytat:
"Obecnie bardzo niepokojący jest fakt, że aż jedno na dziesięć urodzeń przypada na matkę, która sama jest jeszcze dzieckiem1.

1. Save the Children: Children Having Children – State of the World’s Mothers 2004". No pewnie, najlepiej takim 14, 15-latkom dać do łapki tabsy albo gumki! Ocalimy je wtedy przed przedwczesnym macierzyństwem!
Bo to przecież łatwiej zrobić niż wytłumaczyć smarkulom, że seks jest dla dorosłych, odpoiwedzialnych osób!

Super stronka, naprawdę!

Góry są po to, by w nich być a nie, by je zdobywać.

#9 2007-11-19 14:06:35

Carol
Net - EKSPERT

Z mocna doza ironi, ale Emilia uderzyla w sedno sprawy! :-)

Mysle, ze dziewczyny ktore na serio rozwazaly sprawe antykoncepcji (w perspektywie wlasnego zdrowia, przyszlosci a nie porecznosci metody) dawno sie juz zorientowaly , ze lobbing firm farmeceutycznych produkujacych tabletki jest poprostu przytlaczajacy. Jak ktos czyta tylko tego typy strony to nie ma bata, zeby metody pronaturalne uznal za "sredniowieczne".

Ja z przyjemnoscia natknelam sie na milowy krok do przodu w rozwoju metod pronaturalnych http://www.ladycomp.pl/
Jesli nawet stosowanie naturalnych metod wymaga wiecej staranosci i wysilku niz polkniecie piguly, to warto za cene zdrowia i pewnosci.

Ostatnio edytowany przez Carol (2007-11-19 14:11:09)

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#10 2007-11-19 22:20:49

Emilia
Moderator

I jeszcze: http://apt.republika.pl/ oraz cenowa alternatywa dla lady comp: http://www.persona.info.pl/Index.cfm

Góry są po to, by w nich być a nie, by je zdobywać.

Stopka forum