Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Poród we własnym domu.
Na poród w domu, może pozwolić sobie tyko zdrowa kobieta z prawidłowo przebiegającą ciążą.
Jeśli zdecydujesz się na taki poród musisz wybrać położną, najlepiej około 5-6 miesiąca ciąży. To ważne, bo położna odbierze twój poród. Jak jej szukać? Najlepiej przez znajomych, lub w poradniach proponujących porody naturalne. Musisz jej ufać, omówić z nią wszystkie szczegóły, to ona poradzi ci jak przygotować dom i siebie na ten szczególny moment. Pod domem musi stać sprawny samochód, który w razie komplikacji będzie potrzebny do przewiezienia Cię do szpitala. A jakie są zalety rodzenia w domu?
1.
twój dom zapewni ci intymność, możesz spacerować po mieszkaniu, skorzystać z kąpieli we własnej wannie, posłuchać ulubionej muzyki, rodzice mogą sobie w nieskrępowany sposób udzielać sobie wsparcia i okazywać uczucia.
2.
Rola położnej ogranicza się do dyskretnego, ale skrupulatnego dbania o bezpieczeństwo rodzącej i dziecka. Stymuluje zachowanie rodzącej podczas parcia.
3.
Po porodzie maluszek kładziony jest na brzuchu mamy blisko serca. Położna ocenia dziecko w skali APGAR. Przejście z łona matki w nasz świat odbywa się łagodnie.
Skala Apgar jest używana w medycynie w celu określenia stanu noworodka w 1., 3., 5. i 10. minucie życia. Wprowadziła ją w 1953 Virginia Apgar, zaś akronim powstał 10 lat później. Dziecko minimalnie może dostać 0, a maksymalnie 10 punktów.(za wikipedią)
UWAGA
Wskazane jest, by przed porodem umówić lekarza pediatrę, który zbada dziecko. Wielu lekarzy uważa że poród w domu nie jest bezpieczny dla mamy i dziecka. Nawet przy najbardziej prawidłowo rozwijającej się akcji porodowej może wystąpić sytuacja, kiedy będzie potrzebna natychmiastowa pomoc lekarza.
Ja bym sie zdecydowała. A wy?
w dzisiejszych czasach tak łatwo złapać jakąś bakterię,poza tym nie ma odpowiedniego sprzętu pod ręką a przy porodzie wszystko może się zdarzyć i w razie czego nie mogłabym sobie darować że dla własnej wygody moje dziecko nie ma np.inkubatora-a nie tylko wcześniaki w nim lądują.
Nie-ja bym nie ryzykowała właśnie dla dobra dziecka.
Na pewno dla mamy jest to pełny luz i komfort ale nie tylko ona się liczy.
ja też bym się na to nie zdecydowała, bo poród jest tak złożonym zjawiskiem, że w ciągu kilku minut wiele może się zmienić
najważniejsze jest zdrowie dziecka, a w czasie porodu ono jest bardzo narażone
komplikacje mogą wystąpić w każdej minucie, a w tym momencie liczy się czas