Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-09-11 09:54:41

gwiazdka1980
Wkręcam się coraz bardziej

Poród we własnym domu.

Poród we własnym domu.
Na poród w domu, może pozwolić sobie tyko zdrowa kobieta z prawidłowo przebiegającą ciążą.

Jeśli zdecydujesz się na taki poród musisz wybrać położną, najlepiej około 5-6 miesiąca ciąży. To ważne, bo położna odbierze twój poród. Jak jej szukać? Najlepiej przez znajomych, lub w poradniach proponujących porody naturalne. Musisz jej ufać, omówić z nią wszystkie szczegóły, to ona poradzi ci jak przygotować dom i siebie na ten szczególny moment. Pod domem musi stać sprawny samochód, który w razie komplikacji będzie potrzebny do przewiezienia Cię do szpitala. A jakie są zalety rodzenia w domu?

1.

twój dom zapewni ci intymność, możesz spacerować po mieszkaniu, skorzystać z kąpieli we własnej wannie, posłuchać ulubionej muzyki, rodzice mogą sobie w nieskrępowany sposób udzielać sobie wsparcia i okazywać uczucia.
   2.

Rola położnej ogranicza się do dyskretnego, ale skrupulatnego dbania o bezpieczeństwo rodzącej i dziecka. Stymuluje zachowanie rodzącej podczas parcia.
   3.

Po porodzie maluszek kładziony jest na brzuchu mamy blisko serca. Położna ocenia dziecko w skali APGAR. Przejście z łona matki w nasz świat odbywa się łagodnie.

Skala Apgar jest używana w medycynie w celu określenia stanu noworodka w 1., 3., 5. i 10. minucie życia. Wprowadziła ją w 1953 Virginia Apgar, zaś akronim powstał 10 lat później. Dziecko minimalnie może dostać 0, a maksymalnie 10 punktów.(za wikipedią)

UWAGA

Wskazane jest, by przed porodem umówić lekarza pediatrę, który zbada dziecko. Wielu lekarzy uważa że poród w domu nie jest bezpieczny dla mamy i dziecka. Nawet przy najbardziej prawidłowo rozwijającej się akcji porodowej może wystąpić sytuacja, kiedy będzie potrzebna natychmiastowa pomoc lekarza.

Ja bym sie zdecydowała. A wy?

#2 2008-09-11 10:07:27

brysia
100% Netkobieta

Re: Poród we własnym domu.

w dzisiejszych czasach tak łatwo złapać jakąś bakterię,poza tym nie ma odpowiedniego sprzętu pod ręką a przy porodzie wszystko może się zdarzyć i w razie czego nie mogłabym sobie darować że dla własnej wygody moje dziecko nie ma np.inkubatora-a nie tylko wcześniaki w nim lądują.
Nie-ja bym nie ryzykowała właśnie dla dobra dziecka.
Na pewno dla mamy jest to pełny luz i komfort ale nie tylko ona się liczy.

Świadomość że kocham i jestem kochana pozwala mi cieszyć się z każdego dnia.

#3 2008-09-11 15:00:00

niki
100% Netkobieta

Re: Poród we własnym domu.

ja też bym się na to nie zdecydowała, bo poród jest tak złożonym zjawiskiem, że w ciągu kilku minut wiele może się zmienić
najważniejsze jest zdrowie dziecka, a w czasie porodu ono jest bardzo narażone
komplikacje mogą wystąpić w każdej minucie, a w tym momencie liczy się czas

miłość zabija, choć nie ma bez niej życia

Dodaj odpowiedź

Stopka forum