witam moje dragie kolezanki!! troszke mnie nie bylo na forum i duzo mnie omionelo ale poraz kolejny potrzebuje waszej porady...chce zaskoczyc mojego narzeczonego czyms dobrym mozecie dac mi jakies super recepturki?? planuje uroczysta kolacje badz obiad i kompletnie nie wiem czym zablysnac...
pozdrawiam
2 2008-09-01 14:21:30 Ostatnio edytowany przez Emilia (2008-09-01 14:25:52)
Moja super recepturka: czerwona papryka - po 1 na łebka, opakowanie fety, puszka anszła jakkolwiek to się pisze , kapary - kilkanaście sztuk lub więcej - jeśli lubisz; pomidorek. Przekrawasz papryczkę na dwie połówki wzdłuż, fetę, anszła i pomidorka kroisz w kostkę, przy czym z pomidorka wywalasz pestki; to co pokroiłaś wrzucasz do papryczek w równych częściach, kapary także. Posypujesz ziołami, jakimi lubisz, ja preferuję tymianek i oregano, trochę pieprzu; można też dać prowansalskie, bazylię, cząber, po prostu wszystko jedno . Ok, rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni, papryczki wraz z zawartością owijasz folią aluminiową i wkładasz do piekarnika. Zapiekasz to jakieś no nie wiem - ze 40 minut, może 30, zależy jak lubisz, czy wolisz papryczkę "rozpływającą się w ustach" czy bardziej jędrną
I do tego winko koniecznie czerwone i bagietka, bo robi się taki sosik i trzeba go bagietką wyjadać. A no i jak będziesz wyciągć z piekarnika: UWAŻAJ!!!, co by się nie poparzyć
kurcze nie planowałam zadnej kolacji ale brzmi to tak smacznie ze chyba ja tez cos wykombinuje w tym tygodniu
roladki makaronowe z warzywami
- 2 pomidory
- pół dużej papryki(jak na zdjęciu)/ jedna mała
- mały bakłażan
- mała cukinia (u mnie pół dużej ale to przecież bez różnicy)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia i pietruszka
- 7 płatów makaronu
sos
- 180 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- zioła, pieprz, sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najlepiej wstawić go równo z warzywami. Gdy będziemy zwijać roladki makaron powinien być chłodny lecz miękki i nieco klejący alby roladki lepiej się trzymały.
Warzywa kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebule i paprykę, dodajemy cukinie, bakłażana, pomidory, czosnek i przyprawy. Smażymy do czasu aż warzywa będą miękkie.
Na desce lub talerzu układamy płat makaronu, na jego środek nakładamy farsz. Około 2-3 łyżeczki. Farsz przykrywamy najpierw jedną stroną płata, na nią nakładamy kolejną.
Roladki można podgrzać na patelni, w piekarniku lub jeść na zimno. Ja podaję je z sosem i podsmażonymi na patelni plasterkami cukinii.