Jak pomóc siostrze? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak pomóc siostrze?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Jak pomóc siostrze?

Mam problem z siostrą a mianowicie z jej chłopakiem.  Moja siostra ma 25 lat i kilka miesięcy temu urodziła córeczkę. Jest z chłopakiem 7 lat i niby wszystko w porządku ale... Mieszkają teraz z moją mama i zauważyłam, że jej chłopak się zmienił, albo nie dostrzegałam tego jaki był. Wraca z pracy bierze tylko córkę na ręce na 15 minut i to całe jego zajmowanie się nią później kładzie małą na łóżko i siada do kompa lub leci na siłownie. Zawsze mówi, że nie ma pieniędzy ale jeżeli chodzi o niego to na odżywki i takie tam dla siebie ma a jak coś dziecku kupić to broń boże wszystko co mała ma to po mojej córce lub dostała w prezencie. Wiecznie nie ma czasu bo siłownia, ostatnio nawet przyczepił się mojej siostry, że pije mleko UHT ("bo to nie zdrowe") a sam wciąga chipsy cały czas. W weekendy kiedy ma wolne leci zaraz do kolegów pić a moja siostra siedzi biedna w domu, a jak już łaskawie wyjdzie gdzieś z nią i małą to do samochodu i do jego matki.

Nawet kiedy chciałam mu pokazać ćwiczenia dla maluchów na piłce(których uczyła mnie fizykoterapeutka), a tak dla zabawy to powiedział, że nie ma czasu bo siedzi przy kompie.

Nie wiem jak jej pomóc ona uważa, że jest wszystko ok ale ja widzę, że nie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pomóc siostrze?

"Nie wiem jak jej pomóc ona uważa, że jest wszystko ok ale ja widzę, że nie."
szyszunia157 - po pierwsze najgorsze co możesz zrobić to mieszać się w małżeństwo twojej siostry, tacy pomocnicy na siłę są często powodem rozpadu związków. Siostrze jest dobrze to OK - a ty trzymaj się z boku kiedy poprosi o pomoc, radę wtedy da ci "prawo" do pewnej ingerencji w jej rodzinę i wtedy możesz powiedzieć co wg. ciebie jest nie halo i jak ty uważasz ale do tego czasu nie wtrącaj się, bo naprawdę nic z tego dobrego nie wyjdzie

3

jeśli jej to odpowiada to radzę nic nie robić bo jeszcze będzie miała pretensje do Ciebie , że wtrącasz się tam gdzie nie masz.....
a co ona na ten temat? bo to też jest ważne a nic nie napisałaś czy np. żaliła Ci się i jak ona się w tym wszystkim czuje. BO pewnie z nią gadałaś... myślę , że jak to dodasz do postu to szybciej Ci ktoś coś doradzi smile

4

zgadzam się z przedmówczyniami. nie powinnaś się wtrącać jeśli nie było wyraźnej prośby o to ze strony Twojej siostry. Owszem możesz obserwować.
Możesz też poprosić szwagra, żeby zaopiekował się dzieckiem wieczorem, bo chciałabyś zabrać siostrę na spacerek albo na piwo do knajpki, żeby trochę odpoczęła. wtedy po pierwsze on spędzi czas z córką, a Ty będziesz mogła po piwku, gdy Twoja siostra się trochę wyluzuje zapytaj jej jak siostra siostrę albo raczej jak kobieta kobietę, czy jest szczęśliwa w związku, czy coś się zmieniło po urodzeniu dziecka, czy potrzebuje może jakiejś Twojej pomocy. Możesz jej delikatnie powiedzieć o Twoich spostrzeżeniach i że się martwisz. Ale nie narzucaj jej tego. nie mów "Twój facet Cię zaniedbuje!!" tylko "Mam wrażenie że on za mało czasu z Wami spędza. Nie sądzisz?"

Jesteś jej siostrą więc sama najlepiej wiesz jak z nią rozmawiać smile powodzenia

5

caameron ma racje smile możesz zabrać ją na piwko i wtedy wypytać smile i z tekstem "Twój facet Cię zaniedbuje" też ma racje bo jeszcze Twoja siostra odbierze to tak , że ją buntujesz! Trzeba delikatnie smile fajnie , że Twoja siostra ma w Tobie wsparcie bo rzadko się to zdarza ale musisz ostrożnie chcieć jej pomóc lub jak już Cię po prosi to pomagać delikatnie. Bo rozjuszyć sytuację jest bardzo łatwo smile gorzej później ją przygasić sad

6

W tym rzecz, że ona jedyne gdzie może wyjść bez niego to śmieci wyrzucić wieczorem jak dziecko położy spać. Więc wtedy mamy dla siebie te 5 minut. A ona też przy nim mi nic nie powie więc koło się zamyka. On jej nawet "cześć" nie mówi jak wraca z pracy totalna olewka.

sytuacja troche kiepska, ale ja na Twoim miejscu porozmawiałabym delikatnie z siostrą i zasugerowala jej, ze moze do konca nie jest tak jak powinno byc...albo poradz sie mamy co zrobic. Musisz dzialac delikatnie, zeby niczego nie popsuc ani w ich malzenstwie, ani w twoich relacjach z siostra...

8

on przecież pracuje. odwiedź ją kiedy będzie sama w domu i wtedy z nią porozmawiaj smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak pomóc siostrze?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024