wsi spokojna, wsi wesoła - o plusach i minusach mieszkania na wsi - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2008-08-25 19:56:22

Czarna Inez
Na razie czysta sympatia

wsi spokojna, wsi wesoła - o plusach i minusach mieszkania na wsi

Witam. Chciałabym się was zapytać i podyskutować jak wy odczuwacie drogie kobiety mieszkanie na wsi ... Ja mieszkam w małej miejscowości niedaleko Opola. Mam dzieci, męża już nie - jesteśmy 3 miesiące po rozwodzie - nie było co ratować ... ale to na inna historię. Dla mnie wieś ma dużo plusów - świeże powietrze, piękna przyroda, spokój w przydomowym ogródku. Ale są też minusy - rozciapciane drogi na zimę, kiedy nie ma kto odgarnąć brudnego śniegu, tzw. sąsiedzka życzliwość i tzw. niedzielny strój na cotygodniową sumę w kościele co wiąże się z tym ,ze każda sąsiaka widzi w co byłaś ubrana i czy był to strój odpowiedni wink No i nuda ... do kina daleko, do sklepów też - wszędzie daleko generalnie i tzreba jechać samochodem nawet do głupiego marketu 15 minut do większego miasta.

"Małżeństwo jest jak grzyby, zbyt późno zwracamy uwagę, czy są dobre czy złe."

#2 2008-08-25 20:30:20

Gosia1985
Słodka Czarodziejka

Re: wsi spokojna, wsi wesoła - o plusach i minusach mieszkania na wsi

osobiście baedzo mi sie podoba takie życie, a jeszcze jka bym miała kury, swinki, było by całkiem suprt. Duże miasta mnie przyrłaczają, a malutkie to moja oaza

#3 2008-08-25 20:32:09

Danny
Niewinne początki

Zanim poszłam na studia, mieszkałam na wsi. Myślałam ,ze się pochlastam. Dokładnie tak jak mówisz- strój niedzielny i przegląd mody w niedzielę w kościele i wszędzie daleko. Do tego dwie koleżanki na krzyż. Całe moje Liceum dlatego ,że mieszkałam na wsi to byłą niekończąca się nuda i brak jakichkolwiek możliwości. Np. zawsze chciałam grać na skrzypcach- na wsi nie miałam szans na to żeby się tego gdzieś uczyć a rodzice nie mieli czasu żeby dowozić mnie do miasta. Myślę ,że młodość na wsi to brak szans na rozwój sowich zainteresowań i generalnie tragedia. Odżyłam dopiero teraz na studiach w mieście i nawet wakacje wolę pracować w knajpie w mieście byle tylko nie musieć wracać na tą durną wiochę. Wioska jest dobra tylko na weekendy smile Ale nie na takie codzienne życie ... No chyba ,że jest się już na emeryturze i pragnie tylko spokoju. Ale dla mnie to jeszcze długa droga smile

Ostatnio edytowany przez Danny (2008-08-25 20:33:53)

Prawdziwa miłość jest jak duch - każdy o niej mówi, ale niewielu spotkało się z nią twarzą w twarz

#4 2008-08-26 19:08:56

Bożena
Moderator

Pobyt na wsi jest też dobry, kiedy człowiek chce odpocząć. W mieście jest to niemożliwe. Czyste powietrze, cisza, spokój-to jest to, co mnie przyciąga na wieś i małe miasteczka.

#5 2008-08-27 15:20:48

witch77
Cioteczka Dobra Rada

Całe życie mieszkałam w mieście w domku jednorodzinnym.Jak wyszłam za mąż to poszłam na wioskę. Mieszkam na wspólnocie!!! Koszmar. Teraz szukamy mieszkania,bo dalej tak nie można mieszkać. Jak nam si e uda to mogę potem przyjeżdżać w odwiedziny do teściowej,ale nie mieszkać.

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#6 2008-09-04 16:43:00

sueno6
Moderator

Ja cale zycie spedzilam na wsi...od kilku miesiecy mieszkam w Poznaniu z chlopakiem...
I powiem tak-jesli ktos pracuje, studiuje to napewno lepsze jest miasto...ja prawie caly dzien musialam przeznaczac na dojazdy, wiec jak bylam juz w domu to i tak nie moglam sie nacieszyc urokami przyrody i ciszy, bo szlam juz poprostu zmeczona spac;DDD
Teraz czuje sie cudownie, bo wszedzie mam blisko, a teraz pracuje i studiuje dziennie...a w weekendy lub wolny dzien szybko jade do moich rodzicow na wies i wtedy juz moge w pelni odpoczac lub wyszalec sie na rowerze lub spacerze z pieskiem po lesie;)))

Być jak płynąca rzeka...

#7 2008-09-04 17:50:53

perelka123
Zaglądam tu coraz częściej

Ja też mieszkam w małej miejscowości i nienawidzę TEGO!!!  wszyscy wszystko widzą, wszyscy wszystko wiedzą. Boże nawet jak mam doła nie mogę sama wyjść bo zaraz stare babsztyle plotkują ze pewnie mnie mąż zostawiał to sama chodzę to jakieś chore.. JEST!!! wieś jest dobra na chwilę na wekend, na odpoczynek a nie na dłuższe mieszkanie oczywiście to tylko moja ocena ale osobiście wolę MIASTO!!!

Ostatnio edytowany przez perelka123 (2008-09-04 17:51:38)

..prawdziwa miłość przenika tajemnice, smutek, samotność drugiej osoby dając jej siłę żeby trwać i walczyć..

#8 2008-09-04 20:24:02

alicja61
Niewinne początki

A ja mieszkam w dużym miescie i czuję się samotna.Nikt tu nikim się nie interesuje każdy żyje swoim życiem.Tempo szybkie na pomoc sąsiadów nie za bardzo można liczyć.Jako dziecko zamieszkiwałam w małej miejscowości gdzie do sklepu jechało się autobusem ładnych parę kilometrów.Jednak czasy te wspominam bardzo ciepło czułam się tam jak w jednej dużej rodzinie.

#9 2008-09-04 21:14:48

atina
Zbanowany

Czy mieszkamy w mieście,czy na wsi-zawsze ma to swoje plusy i minusy.Od urodzenia mieszkam na wsi,mam swój dom,ogród,sad ,czyste powietrze i co najważniejsze nie mam sąsiadów za ścianą.A i z dostaniem sie do miasta w tych czasach to nie jest żaden problem-przecież prawie wszyscy mamy samochody.Te 15 czy 20 minut drogi,w dużym mieście dojazd gdziekolwiek zajmuje więcej czasu.

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#10 2008-09-04 21:23:28

witch77
Cioteczka Dobra Rada

Jakbym miała domek na wiosce to też bym była zadowolona. Ale Wspólnota to jakieś totalne nieporozumienie:(

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#11 2008-09-04 21:52:33

atina
Zbanowany

Też wiem jak to jest-przez rok po ślubie mieszkaliśy z moimi rodzicami i nie było za wesoło:(
Kredyt,mnóstwo wyrzeczeń,remonty(bo dom nie był nowy)-i jest cudownie!!!

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#12 2008-09-04 23:08:24

Acabar
Wkręcam się coraz bardziej

A ja nienawidzę miast - bród, smród i kiła ;P Czuję się jak w wielkim zasyfionym mrowisku, w którym nie ma nawet czym oddychać. Całe szczęście po studiach wracam na wieś big_smile I co wy się tak tymi starymi plotkującymi babami przejmujecie? A mało jest plotkujących na wasz temat laseczek w autobusach? wink

Dla mnie im mniej ludzi w pobliżu tym lepiej, całe szczęście mój prawdziwy domek to niemal pustelnia tuż pod lasem. A na stancji dostaje niemal fobii na myśl o tym, że nade mną, pode mną, z prawej, lewej i w poprzek są jacyś ludzie =="

Wszyscy dobrze wiedzą jak powinno wyglądać czyjeś życie, a sami nie wiedzą jak przeżyć własne...

"Jestem tym duchem, który zawsze przeczy!"

#13 2008-09-05 13:08:36

niki
100% Netkobieta

, cisza, spokój, świeże powietrze, po prostu super
mieszkam na wsi długo i jakoś nie ciągnie mnie do miasta, jestem zdrowsza, moja kondycja jest lepsza
las blisko, jezioro blisko, sklep pod nosem 
szczerze mówiąc to ja do mojego brata jadę pół godzinki {ponad 40 km}, a on do pracy autobusem miejskim przez miasto jedzie prawie godzinę, więc nie wierzę, że w mieście wszędzie szybciej się dostać
no i człowiek na wsi też może rozwijać swoje zainteresowania, ja uwielbiam robić zdjęcia i na wsi jest dużo ciekawszych miejsc niż w mieście na fajne fotki
lubię malować - wychodzę na spacer, siadam na trawie i mam tysiące pięknych widoków

Ostatnio edytowany przez niki (2008-11-28 10:02:47)

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie

#14 2008-10-29 23:40:47

Balladyna
100% Netkobieta

.

Ostatnio edytowany przez Balladyna (2009-10-16 09:40:05)

#15 2008-10-30 10:38:38

Malwinka317
Woman In Red

Tak to juz jest,ze wsi ludzie garna do miasta, a z miasta na wies.Ja mieszkam na wsi i jest cudnie!Ciezko mi tylko z dojazdami na uczelnie,ale ogółem jest bajecznie.Moja ciocia mieszka na takim wypizdowie, ze WC ma na dworze, taki drewniany wychodek,dopiero od niedawna ma biezaca wode,bo do tej pory korzystała ze studni.Tam to dopiero swojski klimat,kogut cie budzi,otwierasz okna i zalatuje aromacik gnojownika,na sniadanie mleko prosto od krowy i chleb ze swojskim masłem,ubierasz filcaki i idziesz do porannego obrzadku !Co roku jestem u niej na wakacjach,tam jest super!

Szkoda tylko, ze gdy che skorzystac z komorki to musze wejsc na dach obory,bo nie łapie zasiegu....

Hell is other people.
Jean-Paul Sartre,French philosopher

#16 2008-10-30 10:55:15

brysia
Zbanowany

ja od dziecka mieszkam w mieście,ale powiem wam że z wielką chęcią wyprowadziłabym się na wieś,nie ma to jak własne warzywa,zwierzęta wokół,i dzieci jest gdzie puścić żeby się pobawiły-a w mieście nawet nie mam jak wjechać wózkiem do klatki bo samochody parkują pod samym wejściem.
Na spacer to po ulicy chodzimy gdzie spaliny nie dają odetchnąć,i zastanawiam się czy nie lepiej temu mojemu dziecku jak w domu siedzimy.

#17 2008-10-30 14:20:09

Balladyna
100% Netkobieta

Jedna z naszych "wakacyjnych" sąsiadek mieszka podobnie jak ciocia w opisie Malwinki.
.

Ostatnio edytowany przez Balladyna (2009-10-16 09:41:12)

#18 2008-11-14 14:18:13

ufoludek
Mój jest ten kawałek podłogi

Ja jestem mieszczuchem z dużego miasta a od półtora roku mieszkam na malutkiej wsi. Mieszkanie na wsi ma swoje wady i zalety i mimo że jestem tu już półtora roku nadal nie wiem czy chcę tu zostać czy lepiej wracać. Z jednej strony cicho, mniejsze tempo życia, a drugiej samotność, i trudność w poznawaniu ludzi. W mieście mieszkałam w blokowisku, teraz mieszkam w domku z ogródkiem więc z tym jest znacznie fajniej, z drugiej strony wszędzie jest daleko więc zakupy robię głównie przez allegro. Najbardziej mi przeszkadza brak możliwości wyjścia gdzieś wieczorem do pubu czy wyskoczenia do kina, po pierwsze nie mam z kim bo nikogo tu nie poznałam, a po drugie na wsi w nocy jest zupełnie ciemno i straszno, no i pub tutaj to knajpa gdzie siedzą pijani faceci z koszulach flanelowych w kratę i palą śmierdzące papierosy. Katastrofa smile

#19 2008-11-14 18:07:55

Danusia
Zbanowany

Troszkę poczułam się wywołana do tablicy tym tematem z uwagi na fakt,że całe życie mieszkam na wsi.Chociaż moi rodzice nie mieli dużo ha- wiem co to znaczy praca w polu często ponad siły ,każde wakacje spędzane w domu- bo bylismy traktowani jak bezpłatna siła robocza.Nie mieliśmy maszyn ani ciągnika- więc wynajmowanie tych cudości było na tzw.odrobek.Pomijam aspekty świeżego powietrza,zieleni,świergolenia ptaszków za oknami,owoców z sadu,warzyw z grządek- skoncentruję się na ludziach. Wieś potrafi być i wspaniała i okrutna.To zależy kim się jest w tej społeczności i dla tej społecznosci - bardzo zwartej i zasadniczej.Oczywiście - kichniesz na początku wsi- na drugim krzyczą Ci na zdrowie.Na pewno nie można powiedzieć  nic o anonimowości -bo ona tu nie istnieje.  Nie lubi się odludków -  bo to z pewnością Ktoś Kto ma coś do ukrycia.Jednak jeśli prowadzisz życie niegodne- czujesz napiętnowanie i brak akceptacji.Ja ze swojej perspektywy powiem,że  dobrze się tu czuję - bo zawsze mogę liczyć na pomoc i życzliwość.A od kiedy jestem sama- czasem się zdarza,że z niej korzystam.Wczoraj wróciłam z pracy- patrzę- a mój ogród warzywny pieknie zaorany- i tak jest co roku.Bez słów,bez proszenia-to samo było z drzewami owocowymi ,które trzeba było usunąć - bo były chore.Czasem się zdarza,że muszę wcześniej jechać do pracy i nie zdążę zrobić zakupów  rano.Wiem,że chlebek czy gazetka -będą na mnie czekały gdy wrócę z pracy.Córka przyjechała na Święto Zmarłych i gdy szłyśmy na cmentarz nie nadążałyśmy mówić lub odpowiadać..... dzień dobry- stwierdziła,że tego Jej brakuje w Poznaniu.Oczywiście dostęp do dóbr kultury jest utrudniony- ale jak mówią chcieć to móc- zawsze można cyknąć do miasta.

#20 2008-11-17 09:30:38

Balladyna
100% Netkobieta

ufoludek napisał:

Najbardziej mi przeszkadza brak możliwości wyjścia gdzieś wieczorem do pubu czy wyskoczenia do kina, po pierwsze nie mam z kim bo nikogo tu nie poznałam, a po drugie na wsi w nocy jest zupełnie ciemno i straszno, no i pub tutaj to knajpa gdzie siedzą pijani faceci z koszulach flanelowych w kratę i palą śmierdzące papierosy. Katastrofa smile

.

Ostatnio edytowany przez Balladyna (2009-10-16 09:42:16)

#21 2008-11-17 09:37:06

Balladyna
100% Netkobieta

Danusia napisał:

Wczoraj wróciłam z pracy- patrzę- a mój ogród warzywny pieknie zaorany- i tak jest co roku.Bez słów,bez proszenia-to samo było z drzewami owocowymi ,które trzeba było usunąć - bo były chore.Czasem się zdarza,że muszę wcześniej jechać do pracy i nie zdążę zrobić zakupów  rano.Wiem,że chlebek czy gazetka -będą na mnie czekały gdy wrócę z pracy.

smile To wspaniałe. To że bez proszenia sąsiedzi pamiętają, że w pewnych obowiazkach potrzebna Ci pomoc.

#22 2008-11-17 11:35:14

blumen
100% Netkobieta

brysia napisał:

ja od dziecka mieszkam w mieście,ale powiem wam że z wielką chęcią wyprowadziłabym się na wieś,nie ma to jak własne warzywa,zwierzęta wokół,i dzieci jest gdzie puścić żeby się pobawiły.

Brysia .. może i owszem na wsi jest własny ogródek i jest gdzie dzieci wypuścić ale, wieś ma też swoje wady.Bardzo często wścibskie , ciekawe i zazdrosne sąsiadki. Chcesz jechać na zakupy to musisz jakaś znaczną drogę pokonać. Wszyscy interesują się Twoim losem i czasami myślą o tym jak uprzykrzyć Ci życie. No ale wieś ma tez swój urok.

Ja mieszkam w malutkim miasteczku bardziej przypominającym wieś.Czasami chciałabym pomieszkać w mieście ze względu na te wścibskie sąsiadki, w mieście też dużo łatwiej o prace, a czasami nie opłaca sie dojeżdżać do niej tak daleko.Ale, nie wiem czy w mieście chciałabym mieszkać całe życie.. Może teraz póki jestem młoda to tak, ale na starość wolałabym chyba jednak wieś.
Trudno powiedzieć bo i miasto i wieś maja zarówno wady jak i zalety.

BO TUTAJ JEST JAK JEST- PO PROSTU

#23 2008-11-17 18:52:41

Danusia
Zbanowany

oxyewa- może nie dla Każdego ma to znaczenie- a wręcz przeciwnie- takie działania mogą byc odczytane jako zamach na to co moje- ja jednak bardzo się cieszę.Jednak to się nie wzięło z niczego.Moi dziadkowie tu mieszkali,moi rodzice,tu przyprowadził się mój mąż.Wszyscy byli niesamowitymi społecznikami- i na Każdego z nich zawsze można było liczyć.To procentuje teraz- dla mnie- wiesz- dobroć za dobroć.Jasne,śmieszne są sytuacje "wścibstwa",o których  wspomina blumen.Opowiem Wam coś.Jednego dnia przyjechał do mnie kolega.Przywiózł mi przepiękny bukiet róż.Wjechał autem na podwórze...... wszedł do domu .Po Jego odjeździe poszłam po coś do sklepu .... i  .... usłyszałam......... to jest sprawiedliwość ja mam męża 27 lat a nigdy kwiatka mi nie przyniósł.... a ta.........jakie piękne kwiaty dostała............czy mnie to rozzłościło????? ależ przeciwnie- śmiałyśmy się z Panią,która to powiedziała - bo wypytywała o szczegóły -bo rzeczywiście kwatki były cudnej urody- i tylko zastanawiałam się- jak Ona je tak dokładnie zobaczyła.

#24 2008-11-17 18:55:14

Danusia
Zbanowany

eeeeeeeeee tam gdzie jest knajpa........ to już więcej jak wieś....... u mnie nie ma takich wynalazków- jest jedynie remiza strażacka.

#25 2008-11-17 22:28:29

Balladyna
100% Netkobieta

Danusia napisał:

eeeeeeeeee tam gdzie jest knajpa........ to już więcej jak wieś....... u mnie nie ma takich wynalazków- jest jedynie remiza strażacka.

.
To jest właśnie trochę kłopotliwe w małej społeczności, że za bardzo niektórzy ludzie z określoną mentalnością interesują się stylem życia innych, a już o kategorycznym osądzaniu, nie wspomnę..  No, ale wszystkich zadowolić się nie da wink
Pewnie tego rodzaju "zainteresowanie" sąsiadek ma na myśli blumen. smile
.

Ostatnio edytowany przez Balladyna (2009-10-16 09:43:36)

Stopka forum