Napisałam książkę - co teraz? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Napisałam książkę - co teraz?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Napisałam książkę - co teraz?

Witam!
Mam do was pewne pytanie. Otóż, jak tytuł wskazuje, napisałam książkę fantasy, i wszystko byłoby świetnie, ale jak to bywa z "ale", zawsze jakieś musi być. wink
W mnie problem tkwi w tym, że nie wiem, co dalej.
Książkę oceniłabym na bardzo dobrą. Moi znajomi tez tak sądzą. Nie chcę jednak, aby zginęła ona na stosie prac wysyłanych do redakcji. Jakie więc są inne rozwiązania?

Z góry dziękuję za odpowiedzi wink
lady/nnn/

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Napisałam książkę - co teraz?

Nie wiem, jakie może być inny sposób na doprowadzenie książki do druku, jak tylko wysyłka do wydawnictw. Możesz ewentualnie poszukać konkursów dla debiutantów... Ale osobiście polecałabym poszukanie wydawnictwa, które stawia na młodych zdolnych twórców i nie boi się inwestowa, najlepiej takiego, które wydaje też literaturę typu fantasy.

3

Napiszę tak, nareszcie temat, o którym coś wiem.
Niestety, pionier aby wydać swoje dzieło musi sporo zapłacić. Większość wydawnictw publikuje  sprawdzonych autorów, których nazwiska przynoszą dochód. Piszesz, iż Twoje dzieło to fantasy i tu powstaje dodatkowa trudność, ponieważ wysyłając je do różnych redakcji wydawnictw nigdy nie wiesz czy zwyczajnie nie lądują w koszu po pierwszym rozdziale lub bez wglądu, czyli "syzyfowa praca", ale warto próbować. Temat trudny i nie zawsze zrozumiały, a w wydawnictwach nie ma do oceny sztabu czytających.
Mam dwie rady jeżeli zależy Ci na publikacji a nie zyskach. Możesz zwyczajnie "puścić" dzieło w sieć przy pomocy jakiegoś forum, które się na to godzi np. Net-kobiety, lub innego internetowego takiego jak "pisać prozą". Jest również pan Konrad T. Lewandowski, który wybitne, nieliczne dzieła publikuje (rękopisy u Niego lądują w koszu bez poznania światła). Wrzucając jednak pracę "w sieć" pamiętaj aby nie emitować od razu całej książki, dawkuj po "kawałku", tak aby czytelnik sam prosił o więcej, zapewnia to adekwatną ocenę historii i szansę, iż ktoś kompetentny zauważy i zaproponuje publikację przed pokazaniem wszystkiego "w sieci". W ostatnim przypadku uczciwość nakazuje aby dawkując opowiadanie dać możliwość czytelnikowi poznania zakończenia, dlatego radzę aby nie chować chciwie całości, jeżeli już się decydujemy na upublicznienie to musimy liczyć się z pracą za uznanie, a nie liczyć na zapłatę pozostawiając czytelnika bez finału. Podsumowując jako początkujący pisarz mamy dwa wyjścia:
-zapłacić za wydanie naszego dzieła (tak zrobiła z pierwszą częścią autorka "Harry Pottera")
-udostępnić twórczość dla ogółu ("są rzeczy, których kupić nie można").

4

Największe szanse na wydanie książki mają ludzie z wtykami. Obecnie wychodzi całe mnóstwo książek, które są beznadziejne, ale ponieważ wujek/ojciec ma wydawnictwo lub drukarnię, to....
Ewka dobrze radzi. Najlepiej zacząć od internetu, bo tutaj wyrobisz sobie nazwisko/nick i często książki potem są drukowane w "realu".

5

Ewka3 bardzo madrze Ci z internetem poradzila.Osobiscie znam 3 przypadki facetow , ktorzy wydali ksiazki wlasnie dzieki czesciowej ich publikacji w internecie.Rzesza oddanych fanow spowodowala , ze i wydawcy sie zainteresowali.Jesli ksiazka z gatunku fantasy to zakladam , ze na odpowiednich forach przesiadujesz i jesli publikowac to wlasnie tam.Nieglupim pomyslem jest wyslac np jakas historie z jednego rozdzialu na konkurs.Kiedys "Fantastyka" takie konkursy urzadzala i dzieki nim zaistnial np Sapkowski a takze przynajmniej polowa jak nie wiecej pozostalych polskich autorow s-f i fantasy.

6

a ja z chęcią przeczytałabym Twoje dzieło...:)

7

lool2, miło mi bardzo. jednak na razie nie udostępniam, pracuję nad poprawkami itp. ale jeżeli już bedzie gotowe, to dam znać wink

8

Wydawnictwo "Złote Myśli" wydało za darmo ksiązke mojego znajomego. Zrobili poprawki,skład,łamanie,zaprojektowali okładke i wydali.Kumpel nie zapłacił ani złotówki. Po dwóch tygodniach ksiezka jednak wyladowała juz na dalszej pozycji,bo codziennie wychodzi u nich cos nowego,ale i tak sprzedał troche ponad 200 egzemplarzy:)

9

będę czekać:) powodzenia!

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Napisałam książkę - co teraz?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024