Ziemniaki, makaron, ryż... A może inny dodatek do obiadu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Ziemniaki, makaron, ryż... A może inny dodatek do obiadu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

1

Temat: Ziemniaki, makaron, ryż... A może inny dodatek do obiadu?

No właśnie - na polskich stołach najczęściej chyba goszczą ziemniaki. Macie jakieś pomysły, czym można je zastąpić/urozmaicić? A może macie ciekawe pomysły, jak zmienić tradycyjne ziemniaki, żeby smakowały "inaczej"? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ziemniaki, makaron, ryż... A może inny dodatek do obiadu?

Na ziemniaki to ja mam dwa ulubione sposoby. Albo wymieszane z masełkiem i śmietana i sa fajne miękkie i ugniecione, albo pokrojone w łódeczki i oproszone przyprawami smile
A no i jeszcze sałatki ziemniaczane, np z buraczkami i śledziem, ale przepisu jak zawsze nie pamiętam tongue

Bardzo też do obiadu lubię pampuchy (kluski na parze), kluski łyżką kładzione, kasze jęczmienną i gryczaną. Bo makaron jak i ryż to głównie do dań które ogólnie przewidziane są z nimi smile

3

Ja właśnie prawie w ogóle nie jem ziemniaków. I stąd to moje pytanie, jak można urozmaicić te obiadki smile Ale kluski na parze robisz sama? Masz jakiś swój sprawdzony przepis?

4

Ziemniaczki można w prosty sposób sbie urozmaicić: mianowicie pokroić w talarki, lekko podgotować, odcedzić, przełożyć na patelnię, smażyć do miękkości, pod koniec zalać śmietaną (ja dodaję 12% w ilości "na oko"), lekko posolić, popieprzyć i konecznie dodać gałkę muszkatołową, chwilkę potrzymać na patelni z tą śmietaną, ale naprawdę minutkę-dwie, żeby się śmietana nie zważyła. I podawać. Można jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie piątkowe (wtedy posypać natką lub szczypiorkiem i żółtym serem).

5

Nie przepadam za ziemniakami, ale czasem jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:D

Smaczne są ziemniaki opiekane - pokrojone w plasterki/ósemki, polane oliwą i posypane różnymi przyprawami - podobnie jak pisała Kami. Nie ma tu zupełnie ograniczenia co do przypraw. Można tez zapiekać z mozzarellą i wtedy dodać tylko bazylię i majeranek.

Można też zrobić takie kotleciki ziemniaczane: ugotowane i utłuczone ziemniaki, dodajemy "byle co" (szczypiorek, pokrojoną szynkę, pieczarki...), obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

6

yvette, nie robię sama klusek na parze, tylko kupuje, za wysoka szkoła jazdy  tongue

7

Z ziemniaków moza zrobic pyszne pirre ziemniaczane.
Ziemniaki i marchewke kroje drobno, gotuje w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam zostawiając odrobine wody.
Dodaje masła lub mleka (jak kto woli), troche pieprzu i gałki muszkatulowej. Miksuje blenderem.
Smakuje rewelacyjnie do kotletów mielonych.

8

Mozna tez zrobić kartofle z kapusta albo kuskus -jest dobry ale nie do wszystkiego pasuje.

9

Basieńka napisał/a:

Mozna tez zrobić kartofle z kapusta albo kuskus -jest dobry ale nie do wszystkiego pasuje.

Ziemniaki z kapustą to tradycyjne śląskie danie (plus mielone lub żeberka na przykład). Jest naprawdę pyszne. To się chyba nazywa ciaper kapusta big_smile.
Składniki na 4 osoby:
60 dag kapusty, 1 kg ziemniaków, smalec, sól, pieprz, woda z kapusty.
Kapustkę pŁuczemy (jeśli jest bardzo kwaśna)i kroimy, po czym gotujemy do miękkości. Ziemniaczki obieramy i także gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę, łyżkę smalcu, sól i pieprz. Jeśli kapusta jest mało kwaśna, słabo ukiszona można dodać troszeczkę wody z kapusty. Pycha tongue.

10

Ziemniaki mozna polaczyc z cebula i kiszonym ogorkiem- podsmazyc na  odrobinie oleju- pycha!
Ziemniaki ze szczypiorkiem lub koperkiem. Frytki z cukini tez dobre.
Drogie Panie zapomniałyście o kopalni dobra jaką jest KASZA GRYCZANA- i jest pyszna! ( do dań mięsnych).

Chciałam jeszcze dodać-
kopytka, kluski, paszteciki, krokiety- to wszystko można wykorzystać zamiast lub z ziemniaków.

11

o ra
+

Ja też casami na szybko robie kus kus a do gulaszu bywa, że gotuję kaszę gryczaną.
Chętnie wypróbuje Wasze przepisy przyznam, ze narobiły mi smaku.
A z ziemniaków polecam kopytka- bardzo szybko się robi i dobrze smakują =0.

12

Sory za błędy ale za szybko chciałam dodać odpowiedz a mam kłopoty z klawiaturą. Mam nadzieje, że wybaczycie.

13

Ziemniaki są świetne jeśli ugotuje się je w parowarze - obiera się, kroi na grube plastry i wrzuca do gotowania na parze bez grama soli. Najlepsze jest to, że zachowują smak (!) co więcej smakują o niebo lepiej niż tradycyjne, z wody. Polecam jednak kupić ziemniaki "od chłopa" albo z uprawy eko, bo te z supermarketu (z masą pestycydów) mogą zwyczajnie śmierdzieć.

Ja ziemniaki jadam nieczęsto jak na polskie normy:) Zdecydowanie wolę kasze, chyba trochę zapomniane  i niedoceniane u nas. Kasza gryczana ze smażoną cebulką i pieczarkami plus kwaśne mleko (albo kefir) do picia - pycha! Do kaszy jaglanej lub pęczaku świetnie pasują wszelkiego rodzaju gulasze (ja robię sojowe, ale jak ktoś jest mięsny, to jak najbardziej też może być) i buraczki. Kasza kuskus z powodzeniem zastąpi tradycyjny makaron (wszystkie sosy do niej pasują, bo też jest robiona z pszenicy) i szybko się ją robi - wystarczy zalać osolonym wrzątkiem i poczekać.

Ziemniaki zastąpią też wszelkie produkty "mączne" typu pierogi, naleśniki, krokiety etc. Ja zaczęłam używać do nich mąki pełnoziarnistej i przynajmniej nie ma wyrzutów sumienia, że jem coś meganiezdrowego:)

14

Mój sposób na ulepszenie ziemniaków to piure. Gotuję ziemniaki z marchewką i 3,4 ząbkami czosnku. Na koniec dodaję śmietany i duszę i masła troszkę kaloryczne ale dobre są.  Kolejny sposób na ziemniaki z patelni dzień wcześniej gotuję ziemniaki w przysłowiowych mundurkach ale muszą być małe te ziemniaki . Smażę je w całośći po obraniu i dodaję soli pieprzu i przyprawy do ziemniaków.I jeszcze jeden pomysł gotujemy ziemniaki też w tych mundurkach wcześniej je musimy dobrze oczyśćić najlepiej szczoteczką lekko podgotowane ziemniaki dajemy we folię aluminiową i dajemy na grila do tego pasuje kiełbaska np kaszanka której nie lubię.

15

Yvette napisał/a:

No właśnie - na polskich stołach najczęściej chyba goszczą ziemniaki. Macie jakieś pomysły, czym można je zastąpić/urozmaicić? A może macie ciekawe pomysły, jak zmienić tradycyjne ziemniaki, żeby smakowały "inaczej"? smile

No to może zaproponuję coś mniej konwencjonalnego i lżejszego? Może zamiast pyrów, jakieś sałatki albo mieszanki warzywne; np. coś z BUKIETU WARZYW mamuta, albo inną kompozycję z tego rzędu? Ewentualnie jak już ktoś koniecznie musi mieć coś na ciepło, to np. fasolka po  bretońsku, albo bigos ? można zrobić samemu, albo też skorzystać z oferty mamuta; mają całkiem wporzo te wyroby?

16

Ja rzadko gotuję ziemniaki, za to często makarony - penne i fusilli lub różne rodzaje muszelek. Gdy natrafię na wystawkę kuchni wloskiej w supermarkecie, zawsze jakiś makraon przytacham do domu. wink
Często też gotuję kasze - gryczaną lub perlową, a smacznym i bardzo szybkim do przygotowania dodatkiem do obiadu jest kuskus - polecam smile

17

A może kasza gryczana? Ja osobiście za nią nie przepadam, ale od czasu do czasu się skuszę. Moja mama ją uwielbia. Czasem zastępuje ryż właśnie kaszą.

18

Można kupić kaszę gryczaną wzbogaconą o warzywa - pycha smile

19

Yvette, ja nie jem WCALE takich gniecionych, zwykłych ziemniaków. Nie ma dla mnie większej kary niż obiad z takim dodatkiem wink.
Jestem za to fanką ugotowanych ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki i usmażonych na głębokim tłuszczu smile. Lubię też ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, obtoczone w przyprawie bombay masala (z kotanyi, chyba w fioletowym opakowaniu, naprawdę świetna mieszanka!!) i usmażone na patelni z małą ilością tłuszczu. Albo łodeczki z ziemniaków, pieczone ze świeżym tymiankiem i cytryną... Mogę tak długo... big_smile Byle nie były gotowane i gniecione. tongue

20

A ja lubię gniecione ziemniaczki ale tylko z dodatkiem odrobiony masła i podsmażonej na złoto cebulki w ulubionych przyprawach. Takie proste a zdecydowanie zmienia smak ziemniaczków-cała moja rodzinka uwielbia te pyrki:-)

21

Czemu uparłyście się na te ziemniaki?

22

Kyntia napisał/a:

Czemu uparłyście się na te ziemniaki?

No właśnie...:)
Ziemniaki, kasze, makarony, ryż...
Oczywiście, że je jadam i robię, ale chciałam Wam polecić zupełnie coś innego: soczewicę - do mięsa z sosem, zamiast tradycyjnych dodatków. Jest dość droga, ale naprawdę smaczna.

23

Ja się nie uparłam tongue. Napisałam po prostu kilka ulubionych sposobów na przyrządzenie ziemniaków, dla tych, którzy nie lubią ich w postaci tradycyjnej - gniecionej big_smile.
Jestem fanką ryżu i to ryż jem najczęściej. Lubię wymieszać go z posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami, fajnie smakuje.
Kasze też jem, choć trochę rzadziej.
Makaron tylko do sałatek i sosów - do mięsa mi nie pasuje, nie najadam się jakoś nim.

24

Też nie przepadam za zwykłymi, nudnymi ziemniakami, więc czasami staram się je urozmaicić smile. Najczęściej robię pieczone ziemniaki.

WERSJA I:
składniki:
-ziemniaki,
-olej,
-przyprawa do ziemniaków,

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Następnie wyjmujemy, kroimy w ćwiartki, rozkładamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków (lub innymi przyprawami), polewamy odrobiną oleju i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż będą rumiane i miękkie w środku (jakieś 30 minut). Od czasu do czasu mieszamy.

WERSJA II dla 4 osób
składniki:
-ziemniaki (około 1kg)
-10 dag masła,
-2 cebule,
-Vegeta lub inne przyprawy,
-folia aluminiowa,

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Cebule kroimy w paski, przyprawiamy i odstawiamy na 3 minuty. Z folii aluminiowej oddzieramy 8 kawałków o długości około 20 cm. Układamy folię po dwa kawałki- mają być 4 kwadraty z podwójnej folii(żeby przypadkiem ziemniaki nie wyleciały spodem smile ). Ziemniaki kroimy w ćwiartki, kładziemy na folii. Dodajemy cebule i masło na wierzch. Zwijamy boki do góry (żeby wyszły sakiewki) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.

25

Ryż z ziołami
-dwa woreczki ryżu,
-natka pietruszki,
-koperek,
-łyżeczka ziół prowansalskich (lub innych),
-przyprawy,

Ryż gotujemy na sypko, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Mieszamy razem. Dodajemy zioła i przyprawy. Masę ryżową można podawać do mięs, sosów i warzyw

26

Sposob na pyszny ryz mojej mamy.. jakie banalne a pyszne smile
Gotujemy ryz ( w dowolnej ilosci) w osolonej wodzie..
Wyciagamy z woreczka, dodajemy troche masla + wegeta..
Mmmmm pyyychaa!!

A najlepsza na siwecie jest KASZA GRYCZANA !!! oj tak big_smile

27

Nie przepadam za ziemniakami ale głównie chyba dlatego że nie cierpię ich obierać big_smile

Dlatego do obiadku częściej wybieram:
-kaszę gryczaną
- ryż (koniecznie gotowany z vegetą, curry i kurkumą)
- kluski śląskie
- kopytka
- kopytka ze szpinakiem (mniam)

28

ziemniaki to tani uzupełniacz kwasu foliowego tak ważnego dla waszej jędrnej skory- ryż tego nie ma więc radzilbym się zastanowić nad przywroceniem ziemniaka na obaidki :d

29

Dr.Menel napisał/a:

ziemniaki to tani uzupełniacz kwasu foliowego tak ważnego dla waszej jędrnej skory- ryż tego nie ma więc radzilbym się zastanowić nad przywroceniem ziemniaka na obaidki :d

Kwas foliowy nie znajduje się tylko w ziemniakach, więc nie demonizowałabym ich braku w diecie. Nie jem ziemniaków już od wielu lat i nie mam żadnych problemów z jędrnością skóry. Gdyby ziemniaki tak cudownie na nią wpływały, większa część społeczeństwa nie miałaby kłopotów z w/w jędrnością, a przecież tak nie jest wink

30

Co do gniecionych ziemniaków, jeśli już je w ogóle gotuję, to lubię, gdy są "maślane" w smaku - dodaję mleko lub śmietanę przed rozgnieceniem i obowiązkowo koperek wink

31

kotoko napisał/a:

Ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, obtoczone w przyprawie bombay masala (z kotanyi, chyba w fioletowym opakowaniu, naprawdę świetna mieszanka!!) i usmażone na patelni z małą ilością tłuszczu.

Będę musiała koniecznie spróbować. smile Ale to po diecie lekkostrawnej niestety. tongue

32

CupraFR, polecam do tych ziemniaków wymieszać śmietanę, majonez i musztardę francuską w proporcjach 1:1:1 i podawać z takim sosem smile. Pychotka.

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Ziemniaki, makaron, ryż... A może inny dodatek do obiadu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024