Jestem wielką wielbicielką warzyw wszelakich i są dla mnie nieodłączną częścią każdego obiadu.
Podzielmy się przepisami na te tradycyjne (ale może nieznane) surówki, jak i te bardziej fantazyjne!
Moja typowa obiadowa. 2 jabłka, 2 ogórki kiszone kroję w kostkę, dokładam por pokrojony w półtalarki, mieszam, dodaję łyżkę śmietany, łyżkę majonezu, pieprz, mieszam. W wersji wykwintnej można dodać posiekane rzechy włoskie.
Takiej surówki jeszcze nigdy nie próbowałam
A z czym ją najczęściej podajesz? Ryby/jakieś konkretne mięso? Bo ciężko mi sobie wyobrazić smak ![]()
Ta surówka pasuje do rybki i do mielonego na przykład. A, i jeszcze zapomniałabym: porę trzeba koniecznie zblanszować
.
Ta surówka pasuje do rybki i do mielonego na przykład. A, i jeszcze zapomniałabym: porę trzeba koniecznie zblanszować
.
Upewnię się, czy wiem, czym właściwie jest "zblanszowanie" - chodzi o wkładanie warzyw na przemian do wrzątku i lodowatej wody? Nigdy tego nie robiłam, nazwę znam czysto teoretycznie. Nie wiem, czy będę potrafiła zrobić to jak trzeba ![]()
Yvette - nie rozpędzaj się z tym przekładaniem biednego pora "zimno - ciepło"
Dla mnie dotychczas blanszowanie oznaczało po prostu krótkie obgotowanie warzyw (czasem mięsa), ale po Twoim poście poszukałam informacji i znalazłam, że oprócz tego co ja uważałam za blanszowanie wg niektórych faktycznie jest to "zanurzenie warzyw na kilka sekund we wrzątku i zanurzenie w zimnej wodzie". Ale tylko raz ![]()
No widzisz, dziękuję za sprostowanie, bo bawiłabym się dzisiaj co najmniej dwa czy trzy razy
A może Ty masz vinnga jakieś pomysły na surówki? ![]()
Gotowane brokuły pokrojone drobno, słonecznik łuskany, kawałki ananasa, kukurydza, trochę majonezu i surówka gotowa. Robi ją mama mojego chłopaka. Od tamtego czasu ją lubię. ![]()
Gotowane brokuły pokrojone drobno, słonecznik łuskany, kawałki ananasa, kukurydza, trochę majonezu i surówka gotowa. Robi ją mama mojego chłopaka. Od tamtego czasu ją lubię.
Ale to się nadaje do obiadu? Czy bardziej pasuje do kanapek?
Bo brzmi bardziej jak sałatka na imprezę
Chociaż połączenie brokułów i ananasa może być ciekawe ![]()
Gotowane brokuły pokrojone drobno, słonecznik łuskany, kawałki ananasa, kukurydza, trochę majonezu i surówka gotowa. Robi ją mama mojego chłopaka. Od tamtego czasu ją lubię.
A jakoś ją się przyprawia? Bo ja lubię dodawać do wielu sałatek pieprz ziołowy, ale do ananasa to chyba nie bardzo...
Emilia napisał/a:Ta surówka pasuje do rybki i do mielonego na przykład. A, i jeszcze zapomniałabym: porę trzeba koniecznie zblanszować
.
Upewnię się, czy wiem, czym właściwie jest "zblanszowanie" - chodzi o wkładanie warzyw na przemian do wrzątku i lodowatej wody? Nigdy tego nie robiłam, nazwę znam czysto teoretycznie. Nie wiem, czy będę potrafiła zrobić to jak trzeba
Zagotowuję w rondelku wodę, pora kroję w półtalarki i wrzucam do wrzątku, po 30-60 sekundach przelewam wrzątek przez sitko, po czym podstawiam sitko z porem pod kran i puszczam na niego zimną wodę. Odsączam i wrzucam do surówki. Chodzi o to, że por po tym zabiegu staje się miękki i delikatniejszy w smaku.
Chrupiąca surówka źródło: Naj
20 dag zielonych szparagów ze słoika
10 dag wyłuskanego zielonego groszku
sól i cukier
garść zielonej fasolki szparagowej
kilka dymek ze szczypiorkiem
2 małe cukinie
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
ocet winny
pieprz
2 garści rukoli
kilka gałązek świeżego oregano
Szparagi osącz, połam na mniejsze kawałki. Groszek blanszuj 1-2 minuty w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Odcedź.
Oczyszczoną fasolkę ugotuj na półtwardo i osącz. Dymki pokrój na długie kawałki. Cukinie wyszoruj, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć obrane i przekrojone ząbki czosnku, Przesmaż je i wyjmij.
Włóż plasterki cukinii, przesmaż szybko by nie straciły jędrności.
Zdejmij z ognia, warzywa ostudż, przełóż do salaterki razem z sosem, który wytworzył się czasie smażenia.
Włóż szparagi, groszek, dymkę i fasolkę, skrop octem. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko z rukolą i oregano. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Ja robię różne ale ostatnio zrobiłam z kapusty pekińskiej i tak Kapusta pekińska tuńczyk kukurydza 1 czerwona cebulka i oliwa i do smaku sól pieprz oraz majonezu troszkę a i starłam na grubych oczkach marchewkę.
Moja ulubiona:
Korzeń selera starty na drobnej tarce (a najlepiej w robocie kuchennym bo szybko i ściemnieje)
czerwona cebula
orzechy włoskie posiekane
majonez, śmietana, pieprz, sól
Niezwykle smaczna ![]()
A taka bardziej zwykła: kapusta pekińska, kukurydza, marchewka na tarku, ogórek kiszony na tarku i odciśnięty, troszkę cebuli, majonez ![]()
Często robię do obiadu taką surówkę:
Prosta surówka
1 ogórek
2 pomidory
kilka rzodkiewki
listki sałaty (kruchej i lodowej)
sól i pieprz
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
szczypiorek do posypania
Warzywa starannie myję. Ogórek, pomidory i rzodkiewki kroję w plasterki lub półplasterki. Sałatę rwę na spore kawałki. Wszystkie warzywa wykładam do salaterki lub miseczki. Dodaję delikatnie przyprawy. Często dodaję też odrobinę oliwy. Posypuję na koniec szczypiorkiem.
W jednym z odcinków MasterChefa spodobała się karmelizowana marchewka - przyrządzam ją do sznycli z filetów indyczych.
"Marchew obrać i pokroić w ukośne plastry o grubości około 0,5 cm. Zblanszować we wrzącej wodzie z solą przez około 5 minut. Na patelnię wrzucić kawałek masła i wrzucić na nią marchewkę. Dodać odrobinę wody z blanszowania, wsypać cukier oraz kminek i karmelizować aż całość zgęstnieje, stanie się lepka i złocista".
Mój hit to pomidor, ogórek kiszony i cebulka, do tego pieprz i sól. Do kotletów mielonych pochodzą.
Mój hit to pomidor, ogórek kiszony i cebulka, do tego pieprz i sól. Do kotletów mielonych pochodzą.
Ja dodaje jeszcze śmietany lub jogurtu naturalnego a w sezonie to tylko i wylącznie ogórek zielony i koperek.
Surówka z papryki źródło: Olivia
Na 4 porcje:
3 duże papryki (zielona, żółta i czerwona)
4 kwaszone ogórki
12 pomidorków koktajlowych
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy
dymka tymianek lub natka do dekoracji
Umyte i osuszone z gniazd nasiennych papryki oraz obrane ogórki pokrój w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Dymkę ze szczypiorkiem posiekaj i wymieszaj z ogórkami.
W 4 szklanych naczyniach ułóż warzywa warstwami: zielona papryka, ogórek z dymką, żółta papryka, pomidorki.
Całość oprósz pieprzem, odrobiną soli, polej oliwą. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Nazwałam moją surówkę "śmieciówką" bo robię ją z tego co akurat mam w lodówce, czyli: biała kapusta, marchewka, por, trochę selera, ogórek, pomidor. Kapustę szatkuję albo drobno kroję dosypuje do niej trochę soli i ugniatam (takim czymś co służy do ucierania;)) aż zrobi się miękka. Do niej dodaję starta marchewkę i selera i resztę pokrojonych składników, doprawiam solą, pieprzem i dodaję majonez. Można też koperkiem posypać.
Moja ulubiona to kapusta kiszona z marchewką, do tego trochę soli, pieprzu i ze dwie łyżki oleju rzepakowego (nie ma swojego smaku, więc się świetnie nadaje do wszystkiego). Najlepsza do kotlecika i młodych ziemniaczków ![]()
22 2013-07-20 13:21:12 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-07-20 13:29:58)
Kalarepa i rzodkiewka źródło: TeleTydzień
3 kalarepy
2 pęczki rzodkiewek
pęczek młodej marchewki
sałata rzymska
15dag groszku cukrowego
1 bułka
SOS:
1 limonka
2 łyżki oliwy extra virgine
1 łyżka cukru
grubo mielony czarny pieprz
sól
szczypiorek do dekoracji
Przygotuj sos: wyciśnij sok z limonki do słoiczka, dodaj oliwę i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i mocno potrząśnij. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą. Wstaw do lodówki.
Kalarepę, rzodkiewki, marchew i sałatę oczyść, a następnie umyj. Przy rzodkiewce i marchewce zostaw ok. 1cm natki - ładniej wtedy wyglądają.
Kalarepę i sałatę pokrój na kawałki podobnej wielkości, Rzodkiewki i marchewki poprzecinaj wzdłuż na pół. Groszek cukrowy sparz we wrzątku i natychmiast opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do misy i wymieszaj.
Bułkę pokrój na 1cm kostkę i upiecz grzanki w piekarniku (200stC - 15minut). Przed podaniem sałatkę polej sosem, udekoruj złocistymi grzankami i szczypiorkiem.
Kukurydza i pomidorki źródło: TeleTydzien
opakowanie mieszanki sałat
20dag pomidorków koktajlowych
pęczek dymki
2 marchewki
garść roszponki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
łyżeczka musztardy rosyjskiej
łyżeczka miodu
sok z połowy limonki
grubo mielony czarny pieprz
Zacznij od przygotowania sosu: oliwę, ocet, musztardę, miód, sok z limonki i czarny pieprz wymieszaj w słoiczku i odstaw do lodówki.
Mieszankę sałat wymieszaj z roszponką. Pomidorki opłucz, osusz i pokrój na ćwiartki (mniejsze na połówki). Dymkę oczyść i pokrój w dość grube pierścienie. Marchewki umyj i obierz. Pokrój je w zapałki i wymieszaj z sałatami.
Ułóż pomidorki i dymkę na sałacie, dodaj kukurydzę, całość polej schłodzonym sosem tuż przed podaniem.
Sałatkę można dodatkowo wzbogacić dodając np. jajko ugotowane na twardo, cienko pokrojony wędzony boczek lub płatki twardego sera typu parmezan.
Ja uwielbiam surówkę z kalafiora. Surowego
Należy go posiekać, dodać oliwy z oliwek, koperku (najlepiej jak najwięcej) i voila ![]()
Chrupiąca surówka źródło: Naj
20 dag zielonych szparagów ze słoika
10 dag wyłuskanego zielonego groszku
sól i cukier
garść zielonej fasolki szparagowej
kilka dymek ze szczypiorkiem
2 małe cukinie
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
ocet winny
pieprz
2 garści rukoli
kilka gałązek świeżego oreganoSzparagi osącz, połam na mniejsze kawałki. Groszek blanszuj 1-2 minuty w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Odcedź.
Oczyszczoną fasolkę ugotuj na półtwardo i osącz. Dymki pokrój na długie kawałki. Cukinie wyszoruj, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć obrane i przekrojone ząbki czosnku, Przesmaż je i wyjmij.
Włóż plasterki cukinii, przesmaż szybko by nie straciły jędrności.
Zdejmij z ognia, warzywa ostudż, przełóż do salaterki razem z sosem, który wytworzył się czasie smażenia.
Włóż szparagi, groszek, dymkę i fasolkę, skrop octem. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko z rukolą i oregano. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Wydaje się smakowite, ale trudno nazwać surówką coś, czego każdy składnik jest gotowany bądź duszony ![]()
Sałata z dressingiem limonkowym wg Ewy Wachowicz
świeże liście młodego szpinaku
różnego rodzaju sąłaty (wedle uznania)
2 duże pomidory
pęczek rzodkiewek
1 świeży ogórek
1/2 awokado
4 łyżki soku z limonki
4 łyżki oleju lnianego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu cayenne.
Liście szpianku przebierz, obetnij łykowate ogonki i dokładnie umyj. Zostaw na durszlaku do obcieknięcia. To samo robimy z sałatą - liście porwij na drobniejsze kawałki. Rzodkiewki oraz ogórka także umyj i pokrój w cienkie półplasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Łyżeczką usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w b. drobną kostkę. Równie drobno pokrój miąższ z awokado. Wszystko przełóż do dużej salaterki i dokładnie wymieszaj.
Z oleju, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj dressing. Sos dopraw świeżo zmielonym pieprzem cayenne.
Sałatę polej dressingiem i ponownie delikatnie wymieszaj. Można ją podawac jako samodzielne danie albo jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka lub ryby.