ekspres do kawy-jaki? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » ekspres do kawy-jaki?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: ekspres do kawy-jaki?

Hej!!
Chciałam was poprosić o opinie na temat ekspresu do kawy. Jakie ekspresy posiadacie w swoich domach i czy możecie je polecić?
Zależy mi na dobrym ekspresie w rozsądnej cenie. Uwielbiam kawę, więc nie chcę też kupować byle czego, byle było.
Uważam, że kupując taki sprzęt powinniśmy to traktować jak inwestycję na parę lat. Dlatego też nie chcę kupować kota w worku, tylko pytam o Wasze opinie, może słyszałyście jakie ekspresy robią najlepszą kawę? Ja uwielbiam pić kawę w tych dużych kawiarniach, gdzie stać ich na te ogromne maszyny to robienia wyśmienitej kawusi... Może jest jakiś ekspres, który daje podobny efekt a nie kosztuje fortuny? Co polecacie?

Byłoby świetnie, gdyby jeszcze taki ekspres poza robieniem tradycyjnej kawy nadawał się do robienia cappuccino i latte...
A może to zbyt duże wymagania jeśli mówimy o niezbyt drogim ekspresie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ekspres do kawy-jaki?

Posiadam w domu ekspres, który aby zrobić kawę potrzebuje saszetki- wygląda jak taka saszetka z herbatą, którą wkłąda się do szklanki i zalewa wodą. Jestem zadowolona z tego cudeńka, ponieważ lubie kawę ale miałam problem ze znalezieniem odpowiednich saszetek. W niektórych sklepach usłyszałam nawet, ze coś takiego nie istnieje. Ale na szczęście znalazłam i to w sklepie typu saturn. Jestem z niego bardzo zadowolona, robi przepyszna kawę a w połączeniu ze spieniaczem do mleka to prawdziwe pyszności.

3 Ostatnio edytowany przez nbm (2012-12-05 18:43:42)

bacha975 napisał/a:

Hej!!
Chciałam was poprosić o opinie na temat ekspresu do kawy. Jakie ekspresy posiadacie w swoich domach i czy możecie je polecić?
Zależy mi na dobrym ekspresie w rozsądnej cenie. Uwielbiam kawę, więc nie chcę też kupować byle czego, byle było.
Uważam, że kupując taki sprzęt powinniśmy to traktować jak inwestycję na parę lat. Dlatego też nie chcę kupować kota w worku, tylko pytam o Wasze opinie, może słyszałyście jakie ekspresy robią najlepszą kawę? Ja uwielbiam pić kawę w tych dużych kawiarniach, gdzie stać ich na te ogromne maszyny to robienia wyśmienitej kawusi... Może jest jakiś ekspres, który daje podobny efekt a nie kosztuje fortuny? Co polecacie?

Byłoby świetnie, gdyby jeszcze taki ekspres poza robieniem tradycyjnej kawy nadawał się do robienia cappuccino i latte...
A może to zbyt duże wymagania jeśli mówimy o niezbyt drogim ekspresie?

Co to znaczy niezbyt drogi? Określ się konkretnie co do ceny, jakieś widełki, wtedy można porozmawiać.
Temat stary jak świat wink

4

Fakt, powinnas określić przedział cenowy bo pojęcie "niezbyt drogi" jest względne.

Ja używam ekspresów ciśnieniowych bo tylko z takich mi kawa smakuje. Obecnie mam firmy Saeco i jest świetny. Chodzi drugi rok i jak na razie jest bezawaryjny. Ekspresy tej firmy maja bardzo zróżnicowaną cenę. Mój kosztował ok. 300 zł. Koleżanka kupiła tej samej firmy ale za ponad 2 tysiące. Nie widzę różnicy w jakości parzonej kawy. Ważne jest odpowiednie ciśnienie - przynajmniej kilkanaście barów.
Firma Saeco ma dobre notowania jeśli chodzi o jakość (robiłam wywiad w serwisach). Dobre notowania ma też DeLonghi.
Wyleczyłam się natomiast z Zelmera. Miałam taki poprzednio. Kosztował dwa razy tyle co obecny, psuł się bez przerwy, rdzewiały (!) części metalowe. Chodził niecały rok.

5

Polecam włoskich producentów, mają sprawdzone już patenty. Dobry expres to taki który nie spali nam kawy przy parzeniu ( temperatura parzenia nie powinna przekroczyć 92 stopni ), ważny jest też czas w jaki woda przepływa przez kolbę ( 25 ml w 25 sekund). Takich informacji raczej producent nie podaje i nie daje nam gwarancji. Po zakupie expresu trzeba go testować na różnych rodzajach kaw i grubości zmielenia. Można w ten sposób skrócić lub wydłużyć czas parzenia. Gorzej z temperaturą, tutaj nie mamy wpływu.

6

Ja mam ten ekspres automatyczny Krups AE8108 od jakiś dwóch miesięcy i jestem z niego zadowolona. Na początku bałam się go ruszać bo wydawał mi się trudny w obsłudze ale okazało się, że to nie prawda. Jego obsługa jest dziecinnie prosta i dość szybka. Ja robię w nim kawę dwa razy dziennie w niecałe 5 minut więc jest ok. Łatwo się go czyści i nie trzeba się się męczyć z wyciąganiem pojemniczka z zużytą kawą. Jak dla mnie ten ekspres jest idealny.

7

a ja mam tani i prosty ekspres ciśnieniowy (severin? severyn? coś takiego smile )
i polecam nie wymaga wysiłku
mi działa bez zarzutu od 2ch lat
mleko spienia
kawa jest pyszna smile

8

Porządne ekspresy nie są nigdy tanie. Ja długo planowałam zakup profesjonalnego ekspresu bo razem z mężem po prostu uwielbiamy kawę oraz w koncu się zdecydowałam. Padło na model Krups EA 9010.Nie jest tani, od razu zaznaczam bo jest to koszt ok 4000 zł ale jest to moim zdaniem najlepszy obecnie ekspres na rynku .Zależało mi na czymś co samo sie czyści oraz jest proste w obsłudze oraz sie nie zawiodłam. Ekspres sam się czyści oraz odkamienia. Woła po wode czy kawę wink Ma 17 rodzajów kaw. Podoba mi się to,ze mleko leje sie prosto do filiżanki. Nie trzeba lać do pojemnika na mleko( zdecydowanie mniej czyszczenia).Wada to cena oraz to,że jest trochę głośny niemniej nie żałuję zakupu.

9

A ja mam pytanie.
Ma ktoś ekspres na kapsułki? Warto to kupić?

10

może Dolce Gusto na kapsułki tylko kapsułki też nie są tanie jak ktoś pije dużo kawy

11

Cześć wszystkim, chciałabym nieco odświeżyć temat. Ostatnio myślę o zakupie ekspresu do kawy z tym, że kompletnie nie mam o tym pojęcia.
Wiem tyle, że nie interesuje mnie ekspres na kapsułki i mogę na niego przeznaczyć max 400zł. Przeglądałam m.in. takie:
1. Ekspres DE LONGHI EC 156.B
2. ORAVA ES-150 INOX ESPRESSO FV
3. MESKO MS 4403
4. Blaupunkt CMP301
5. BOTTI DOLCE CAFFE

Mógłby ktoś coś doradzić? smile

12

Obawiam się, że dobrego ekspresu nie kupisz do kwoty 400 zł, chyba, że mówimy o przelewowyw, ale kawa z niego smakuje zupełnie inaczej. Dobre ciśnieniowe niestety kosztują o nieco więcej. Jeśli sprecyzujesz, wówczas będę mogła podpowiedzieć, na co warto zwrócić uwagę - zarówno w tym, jak i w tym typie.

13 Ostatnio edytowany przez myszka92 (2017-03-14 19:09:57)

Oczywiście jestem świadoma tego, że prawdziwa pyszna kawa będzie tylko z dobrego i o wiele wiele droższego ekspresu smile Nie jestem jakimś strasznym smakoszem i kawoszem, po prostu chciałabym się napić kawy, która będzie mi smakować i będzie zrobiona niekoniecznie przez wykonanie czynności: nasyp kawe do kubka i zalej, a potem dodaj cukier big_smile myślę, że ogólnie kawa z ekspresu inaczej smakuje. Więc podtrzymuję kwotę 400zł i czekam na jakieś rady ewentualnie jeśli się znasz bardziej niz ja- o wybór któregoś z powyższych ekspresów.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » ekspres do kawy-jaki?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024