Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-07-20 00:47:53

tatijana
Gość

urlop tacierzyński - czy nastąpi mentalna rewolucja w Polsce ?

Ministerstwo Pracy zastanawia się, czy wprowadzić urlop tacierzyński w Polsce. Jeżeli projekt przejdzie to urlop "na dziecko" będą mogli brać także ojcowie ... Co o tym myślicie. Czy jest to potrzebne ? Ja myślę ,z dzięki temu może poprawi się sytuacja kobiet na rynku pracy. Teraz pracodawcy nie będą się tylko liczyć z tym że jeżeli zatrudniona kobieta zajdzie w ciążę to pójdzie im na urlop macierzyński, ale też ,że każdy zatrudniony facet może im w którymś momencie czmychnąć na urlop tacierzyński ...

#2 2008-07-20 13:42:14

xibalbaa
100% Netkobieta

Re: urlop tacierzyński - czy nastąpi mentalna rewolucja w Polsce ?

myślę, że to bardzo dobry pomysł. Skończy się podrzucanie niemowlaka rodzicom, to nieco odciąży kobietę, bo przecież, jak mężczyzna zacznie się od małego opiekować niemowlaczkiem, to będzie umiał wszystko przy nim zrobić, wreszcie będzie jakiś sprawiedliwy podział obowiązków.

Co dręczyło mnie we śnie
Niech zachwyci mnie na jawie

#3 2008-07-23 20:09:17

jing jang
Net Przyjaciółka

Uważam, że to bardzo dobry pomysł, bo dlaczego tylko kobiety mają się poświęcać. Wprowadzenie urlopu tacierzyńskiego stawia poniekąd na równi kobiety i mężczyzn jeśli chodzi o ich dyspozycyjność na rynku pracy. Jestem jednak przekonana , że to głównie kobiety będą z niego korzystały, pragnąc być blisko maleństwa. Znam jednak i takie pary, w których tatusiowie zdecydwali się iść na tacierzyński, ze względu na to iż ich partnerki postanowiły wrócić do pracy, a co ciekawe nawet  się tatusiom spodobało, bo dzięki temu nawiązują wyjątkową więź z dzieckiem.

#4 2008-07-31 00:30:00

Sonia
Moderator

Te myślę, że to dobry pomysł. Szczególnie ,że uzmysławia mężczyznom jak wiele energii i pracy trzeba poświęcić takiemu maluchowi i że to nie jest zabawa(ka) tylko dziecko.

Taka sobie dziewczyneczka:)

politolog i prawie psycholog:)

Stopka forum