Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-07-09 17:28:45

anna_g
Niewinne początki

córka chce komórkę

Moja córka (13 lat) chce żebym kupiła jej telefon komórkowy. Cały czas się nad tym zastanawiam, rozważam za i przeciw i w sumie to wiem, że dla lepszego kontaktu powinnam jej kupić. Zastanawiam się tylko jaki. Jakie telefony mają Wasze dzieci? Ona koniecznie chce LG Chocolate, sprawdzałam kosztuje ok 350 zł. Jak myślicie? Bo ja już sama nie wiem...

#2 2008-07-09 18:52:53

dziubasek23
Zaglądam tu coraz częściej

Re: córka chce komórkę

350zł to chyba nie za wygorowana cena patrzać teraz na ceny tel. kom.
Mysę, że warto sprawic córce taki prezent, oczywiście zaznaczając, że tel ma jej służyć do kontaktu z innymi ludźmi a nie do zabawy. Może to być dla niej cenna lekcja nauczenia się odpowiedzialności- np. żeby pilnowała by rachunki nie były zbyt wysokie.

#3 2008-07-10 13:04:45

anna_g
Niewinne początki

kupie jej tego LG, tylko nie wiem jeszcze jaki model, moze ktoś się zna na tym bardziej ode mnie? taki jakiś lepszy, z grami i fajnymi dzwonkami?

#4 2008-07-14 09:57:51

anna_g
Niewinne początki

kupiłam córce tego LG i musze przyznać, że to był dobry wybór, moje dziecko jest bardzo zadowolone. Widziałam tez taki telefon LG Prada, czarny, bardzo stylowy i chyba sama się skuszę. ma ktoś z Was tą PRADE?

#5 2008-09-11 12:00:12

malwa
Wkręcam się coraz bardziej

dziubasek23 napisał:

350zł to chyba nie za wygorowana cena patrzać teraz na ceny tel. kom.
Mysę, że warto sprawic córce taki prezent, oczywiście zaznaczając, że tel ma jej służyć do kontaktu z innymi ludźmi a nie do zabawy. Może to być dla niej cenna lekcja nauczenia się odpowiedzialności- np. żeby pilnowała by rachunki nie były zbyt wysokie.

popieram, zanim dziecko dostanie swoj pierwszy telefon komorkowy, rodzic powinien przeprowadzic z dzieckiem powazna rozmowe... niestety to co widze w okolo siebie przeraz mnie...coraz mlodsze dizeci (4-latki) nosza ze soba telefony i to takie dobre czesto bardzo drogie... zastanawia mnie czy istnieje jakas granica wiekowa dla dziecka, rodzice kupuja dzieciom telefon jako kolejna zachcianke, dzieci w szkolach konkuruja ze soba na coraz lepsze telefony a chyba nie taki jest cel posiadania przez dziecko telefonu??

#6 2008-09-12 09:54:16

brysia
100% Netkobieta

moja córka ma 15lat i dostała od nas na urodziny w czerwcu sony ericssona K550i-ten telefon posiada wszystkie niezbędne funkcje,do tego jest podświetlany na niebiesko,ma mp3,dużo pamięci i robi śliczne zdjęcia,do tego IRDA i bluetooth do transmisji danych.Jesteśmy zadowoleni z tego zakupu,a do tego wzięliśmy go w era-mix także nie boimy się o rachunek raz w miesiącu ładujemy konto za 30zł i jest ok,do tego ma ustawiony bonus i każdy kto dzwoni z innej sieci nabija jej konto,pod koniec miesiąca ma ok.30zł do wykorzystania do ery i na stacjonarne.Polecam.

"dlaczego kochają nas ludzie na których miłości nam nie zależy,a my kochamy ludzi którym nasza miłość jest niepotrzebna?"

#7 2008-09-12 12:37:36

niki
100% Netkobieta

wydaje mi się, że dla dziecka - jeśli już dostaje telefon- to najlepsza opcja jest na katrę, albo mix, bo nie przekroczy limitu
jeśli wykorzysta kwotę do zera, to będzie uczyć się oszczędnośći {oczywiście jak nie dostanie kasy na kolejną kartę}

miłość zabija, choć nie ma bez niej życia

#8 2008-09-12 21:57:22

malwa

ja tez mysle, ze karta to dobre rozwiazanie dla malucha, uczy gospodarowania pieniazkami smile ale dalej bede sie upierac jesli chodzi o modele telefonow...im lepszy tym latwiej zostac zaczepionym na ulicy przez jakiegos bandziora...niestety taka jest rzeczywistosc, mojego brata tez okradli w liceum dlatego trzeba rozmawiac z dziecmi o tym jak bezpiecznie poslugiwac sie telefonem

#9 2008-09-13 09:26:13

brysia
100% Netkobieta

zgadzam się trzeba powiedzieć dziecku jakie mogą być konsekwencje biegania z telefonem na wierzchu,no i broń boże nie na smyczy u szyi bo jak będą chcieli zerwać to jeszcze dziecku krzywdę zrobią.

"dlaczego kochają nas ludzie na których miłości nam nie zależy,a my kochamy ludzi którym nasza miłość jest niepotrzebna?"

#10 2008-09-13 09:41:31

niki
100% Netkobieta

ja też się z tym zgadzam, bo mojej koleżanki syna też okradli z powodu telefonu, który sobie upatrzyli prędzej, dobrze, że od razu im go oddał i nie doszło do nieszczęścia
telefon dostał na pierwszą komunię, ale na drugi się nie zdecydowała, bo i tak nie służył mu do kontaktu z nią

#11 2008-09-13 09:47:06

brysia
100% Netkobieta

no właśnie jak to w życiu bywa dzieci mają własny pogląd na życie zupełnie inny od naszego dlatego od tygodnia moja córka ma skonfiskowany telefon-mogłam dzwonić i 20razy a ona nie słyszała bo miała tonę ważniejszych rzeczy na głowie.Do tego była godz.22-23 a do niej non stop dzwonili znajomi.Zabraliśmy telefon i czekam spokojnie aż córka zmądrzeje.

#12 2008-09-13 09:59:17

niki
100% Netkobieta

jak dla mnie to bardzo dobrze postąpiłaś, tylko musicie być konsekwentni i nie dać się ubłagać

#13 2008-09-13 13:19:10

malwa

oj tak rozmowa z dzieckiem jest najwazniejsza, sama mialam przez rodzicow ustalone zasady korzystania z telefonu, bezpieczenstwa tez musialam sie nauczyc tym bardziej jesli dojezdza sie do szkoly...

brysia piszesz o nocnych rozmowach...to istny koszmar awiesz, czytalam ostatnio taki artykul w ktorym bylo napisane, ze dzieci, ktore maja wokolo tego typu rozwiazania technologiczne (telefonu, komputery itp) sa bardziej nerwowe, nie moga sie skupic dluzej i maja problemy w nauce. czy na prawde tak ciezko odmowic dziecku laptopa i playstation w wieku 10lat ??

#14 2008-09-14 11:45:12

niki
100% Netkobieta

ja tez czytałam podobny artykuł
ja jestem osobą bardzo stanowczą i moje dziecko nie siedzi przed komputerem wcale, bo ma na niego jeszcze czas {chyba, że oglądamy zdjęcia} za to mojej koleżanki córka jest w tym samym wieku i cały dzień spędza przed monitorem

#15 2008-09-16 14:00:19

malwa

niestety syn mojej znajomej rowniez calymi dnami siedzi przy komputerze, i w wieku 15 lat nie potrafi sklecic ladnego zdania...jego mlodsza 10letnia siostra lubi czytac ksiazki i uwiezcie mi czuc to po tym jak sie wyraza smile
co do telefonow...dzieci zostaly wtloczone do tego siwatka telekomunikacji i nic na to nie poradzimy, ale mysle, ze wazne jest to zeby z nimi rozmaiwac i pokazywac jak nalezy obchodzic sie z telefonem. kiedy go wyciszac itd znalazlam ostatnio swietna stronke na ten temat:

http://www.mojapierwszakomorka.pl/

mysle ze warto tam zajrzec smile

#16 2008-09-22 10:57:37

brysia
100% Netkobieta

malwa-powiem tak:telefon ma nadal skonfiskowany,zauważyłam z tego powodu same korzyści bo już dostała 4 z klasówki z biologii a dodam że były tylko trzy 4 a reszta pały.Nie wpadłam na to żeby córce kupić laptopa i pewnie szybko na to nie wpadnę,do komputera ma dostęp tylko przy nas-głównie do nauki na grę ma 1-2 godziny i to wszystko.

#17 2008-09-22 18:33:23

malwa

brysia napisał:

malwa-powiem tak:telefon ma nadal skonfiskowany,zauważyłam z tego powodu same korzyści bo już dostała 4 z klasówki z biologii a dodam że były tylko trzy 4 a reszta pały.Nie wpadłam na to żeby córce kupić laptopa i pewnie szybko na to nie wpadnę,do komputera ma dostęp tylko przy nas-głównie do nauki na grę ma 1-2 godziny i to wszystko.

pewnie brysiu najwazniejsze to ustalic z dzieckiem zasady korzystania z teelefonu czy komputera no i ciesze sie ze konfiskata pomogla smile

#18 2008-09-23 09:55:49

brysia
100% Netkobieta

pomogła ale co ja się nasłucham po kilka razy dziennie to moje.Mamo proszę,będę już w porządku wobec was,to mój telefon,itp.Od łagodnego proszę do nerwowego:wcale go nie chce!!ale ja jestem cierpliwa,przyjdzie taki moment że go dostanie-moja wina że w ogóle go dostała bo chciałam żeby jej było przyjemnie,tak marzyła o tym aparacie,no to poszłam i kupiłam a teraz mam za swoje.Liczę na to że minie ten wiek 15lat i mojej córce wróci rozsądek-bo powiem wam że jeszcze rok,dwa temu moje dziecko było jakoś bardziej ogarnięte niż teraz.Hormony buzują i to w jej przypadku chyba ze zdwojoną siłą.

#19 2008-09-24 08:20:26

malwa

hehe no niestety okres dojrzewania nie jest najlatwiejszym czasem dla dziecka dla rodzicow tez wink ale wszystko kiedys mija i za niedlugo na pewno zacznie troszke sie uspokajac wink wazne ze w tym waznym dla niej okresie zycia rozmawiasz z nia tlumaczysz to na prawde wazne dla dziecka smile a co do telefonu, niestety ciezko jest sie obyc bez niego (kiedy juz sie go dostanie), ale po tym zakazie spojzy na wszystko inaczej, i nie bedzie traktowac telefonu jak zabawki i jedynej formy kontaktu ze znajomymi mysle, ze wazne jest aby dzieci uczyc takich zasad od samego poczatku kiedy dopiero dostaja telefon, moze wtedy byloby latwiej??

#20 2008-09-24 11:37:05

brysia
100% Netkobieta

pewnie tak.ja zrobiłam ten błąd że potraktowałam tą sprawę z telefonem oczywiście-każdy umie się obchodzić i wie jak korzystać i moje dziecko pewnie też-dziś wiem że najpierw powinnam porozmawiać potem dać.Ale każdy uczy się na błędach i ona pewnie też się czegoś nauczyła.Mam nadzieję.

#21 2008-09-26 09:52:45

malwa

brysia napisał:

pewnie tak.ja zrobiłam ten błąd że potraktowałam tą sprawę z telefonem oczywiście-każdy umie się obchodzić i wie jak korzystać i moje dziecko pewnie też-dziś wiem że najpierw powinnam porozmawiać potem dać.Ale każdy uczy się na błędach i ona pewnie też się czegoś nauczyła.Mam nadzieję.

brysia bardzo dobrze zrobilas i super ze zareagowalas bo tak na prawde to dopiero teraz ten problem wychodzi...ja dostalam telefon w wiku chyba 16 lat bo kiedys tak sie dostawalo telefon teraz granica wieku jest nizsza i rodzice zapominaja ze takiem malemu dziecu trzeba wytlumaczyc niektore zasady ktorych ja juz bym nie musiala sie uczyc w wkieu 16 lat smile
znalazlam fajna stronke z poradami pedagoga w tej sprawie jak rozmaiwac z dzieckiem na temat telefonu http://www.mojapierwszakomorka.pl/25,l1.html
wiem tez ze mozna napisac do pani pedagog ze swoim problemem, wiec to fajna sprawa smile

Dodaj odpowiedź

Stopka forum