Zabezpieczenie alimentów otrzymałam, sprawa u komornika ale czeka mnie jeszcze sprawa o alimenty oprócz zaświadczeń o zarobkach i odpisów akt co mam dać do sądu? Rachunki ? Jeżeli tak to jakie?
Wiesz jedynym sposobem na udowodnienie przed sądem ile wydajesz na dziecko są poprostu rachunki,,,jezeli dziecko jest chore to bierzesz z apteki rachunki imienne na dziecko,,jezeli kupujesz dziecku ubrania,,buty itd tez bierz rachunki imienne..Nawet takie ze sklepu zwykłe rachunki zachowuj tam jest wyszczególnione np.pieluchy,,mleko,,oliwka itd..kaszki...itp...
Bo wiadomo ze nikt nikomu na słowo nie uwierzy tym bardziej ze niestety dziecko to wielki wydatek....
Nawet jesli dziecko sie uczy i chodzi do szkoły to brac od wychowawcy pokwitowanie ze np.dziecko jechało na wycieczke która kosztowała tyle i tyle...albo szło do kina..itp....
paragony, faktury i rachunki. to jedyne wyjście.
mała rada - zwykłe paragony sklepowe blakną po pewnym czasie, więc jeśli wyciągniesz je po kilku tygodniach/miesiącach może się okazać że zamiast niego masz biały świstek. mój znajomy jest na stażu w kancelarii radcowskiej i ostatnio opowiadał mi, ze jego pani mecenas zaleca osobom w podobnej sytuacji do Twojej na bieżąco przyklejać wszystkie paragony do kartki A4, a potem je kserować. zastanów się nad tym, trochę zachodu z tym jest ale być może takie udokumentowanie uchroni Cie od problemów gdy nagle rachunki "znikną".
powodzenia ![]()
Post przeniesiony:
Kochani poradźcie... Złozyłam wniosek o alimenty i zabezpieczenie. Otrzymałam wyrok zabezpieczający z klauzulą natychmiastowej wykonalnosci. żłożyłam sprawe do komornika. Miałam zadzieje że x się odezwie i po "dziesiatym" da znać i zapyta czy czegos nie trzeba. Zostawił mnie w ciezkiej sytuacji finansowej z czterema kredytami na mnie ! I cisza... Czy gdy sie odezwie i da mi jakiekolwiek pieniądze to wziąść czy czekać na pieniądze ściagnięte przez komornika... Bo rozpacz mam pustą lodówkę, nie zapłacony czynsz za sierpień i potrzeba mi ok. 1200 zł aby wyszykować dzieci do szkoły... Do tej pory sprzedałam laptopa, pierscionek i piesa... Juz nie mam czego sprzedać, chyba że swoją
a kiedy mają być te pieniądze od komornika?
Ponownie przeniesiony post:
Kochani co mam robić ? Czy mogę wziąść pieniądze od x, który się wyprowadził ale myślałam, że po "dziesiątym" da znać i pomoże finansowo.... Złożyłam pozew o alimenty i zabezpieczenie. Dostałam wyrok z natychmiastową klauzulą wykonalności. Oddałam sprawę do komornika. Zarabiam 800 zł " do ręki". Sprzedałam laptop, pierścionek i psa... W sierpniu nie zapłacę za czynsz i potrzeba mi ok. 1500 zł na wyszykowanie dzieci do szkoły. Jak dobrowolnie coś żuci to wziąść czy czekać na egzekucję komorniczą? Mam cztery kredyty wzięte wspólnie na mnie a x miał je spłacać. Teraz sie wypiął. Jak ewentualnie wezmę od niego pieniądze to czy mam poinformować o tym komornika? X zarabia ok 5000 tyś miesięcznie. Nie jestem pazerna, chcę godnie żyć....