Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jesteś zalogowany.
Witam dziewczeta, dostałam od mjego chłopaka w maleńkiej doniczce maleńki BUKSZPAN. Pojęcia nie mam jak go hodować, nawet nie wiem jaka ta roślina będzie , duża czy mała ... poradzcie coś bo nie chciałabym żeby mi zwiędł tak od razu
Czy ona w ogóle jest wieloletnia ?
Bukszpan nie jest trudny w uprawie, świetnie rośnie nie tylko jako żywoplot, ale również w pojemnikach. Jest to roślina wieloletnia, o powolnym wzroście, zimozielona. Jesli dostałaś w doniczce, to proponuję przesadzić w większą i wystawić na balkon. Albo do ogródka:).
Lubi stanowisko słoneczne (ale nie narażone na bezpośrednie palące słońce) a także półcieniste. Doceni stanowisko zaciszne i lekko wilgotne. Podlewamy regularnie, ale niezbyt obficie, także zimą i wczesną wiosną, kiedy ziemia już rozmarznie. Podłoże nadaje się każde, jednak bukszpan najlepiej rośnie w ziemi gliniastej o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym, wzbogaconej kompostem. Pamiętamy o regularnym zasilaniu nawozem. Jeśli nasz bukszpan ma pełnić rolę żywopłotu, możemy go dowolnie przycinać i formować, nie przycinamy tylko młodych sadzonek tuż po posadzeniu, muszą mieć czas, żeby się przyjąć. Cięcie robimy w dwóch terminach - w marcu i w połowie lata (najpóźniej w sierpniu), skracając świeże przyrosty o ok 1/3 ich długości.
Na zimę warto zabiezpieczyć bukszpan (zwłaszcza ten w pojemnikach) np agrowłókniną (do kupienia w sklepach ogrodniczych), żeby nie przemarzł, to ochroni go nie tylko przed mrozem, ale także przed wysuszającym zimowym wiatrem.
Na żywopłot o dlugości 1 m i wysokości 25-50 cm potrzebujemy ok 12-15 sadzonek, a na niską, ale gęstą obwódkę dwa razy tyle. Sadzimy je w 2-3 rzędach, zachowując odległość 15-30 cm między sadzonkami. Od razu po posadzeniu obficie podlewamy.
I jeszcze jedna uwaga, bukszpan ma specyficzny zapach, który nie każdemu może odpowiadać w większej ilości (tzn w żywopłocie). Moja mama na przykład uważa, że bukszpan po prostu śmierdzi, więc zanim się zdecydujecie na taki żywopłot, warto wybrać się do kogoś, kto taki posiada i powąchać:).
Pozdrawiam i powodzenia:).