Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-06-30 23:20:00

bukszpanik
Gość

jak chodowac bukszpan ?

Witam dziewczeta, dostałam od mjego chłopaka w maleńkiej doniczce maleńki BUKSZPAN. Pojęcia nie mam jak go hodować, nawet nie wiem jaka ta roślina będzie , duża czy mała ... poradzcie coś bo nie chciałabym żeby mi zwiędł tak od razu smile Czy ona w ogóle jest wieloletnia ?

#2 2008-07-02 11:38:31

Anika
Moderator

Re: jak chodowac bukszpan ?

Bukszpan nie jest trudny w uprawie, świetnie rośnie nie tylko jako żywoplot, ale również w pojemnikach. Jest to roślina wieloletnia, o powolnym wzroście, zimozielona. Jesli dostałaś w doniczce, to proponuję przesadzić w większą i wystawić na balkon. Albo do ogródka:).
Lubi stanowisko słoneczne (ale nie narażone na bezpośrednie palące słońce) a także półcieniste. Doceni stanowisko zaciszne i lekko wilgotne. Podlewamy regularnie, ale niezbyt obficie, także zimą i wczesną wiosną, kiedy ziemia już rozmarznie. Podłoże nadaje się każde, jednak bukszpan najlepiej rośnie w ziemi gliniastej o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym, wzbogaconej kompostem. Pamiętamy o regularnym zasilaniu nawozem. Jeśli nasz bukszpan ma pełnić rolę żywopłotu, możemy go dowolnie przycinać i formować, nie przycinamy tylko młodych sadzonek tuż po posadzeniu, muszą mieć czas, żeby się przyjąć. Cięcie robimy w dwóch terminach - w marcu i w połowie lata (najpóźniej w sierpniu), skracając świeże przyrosty o ok 1/3 ich długości.
Na zimę warto zabiezpieczyć bukszpan (zwłaszcza ten w pojemnikach) np agrowłókniną (do kupienia w sklepach ogrodniczych), żeby nie przemarzł, to ochroni go nie tylko przed mrozem, ale także przed wysuszającym zimowym wiatrem.
Na żywopłot o dlugości 1 m i wysokości 25-50 cm potrzebujemy ok 12-15 sadzonek, a na niską, ale gęstą obwódkę dwa razy tyle. Sadzimy je w 2-3 rzędach, zachowując odległość 15-30 cm między sadzonkami. Od razu po posadzeniu obficie podlewamy.
I jeszcze jedna uwaga, bukszpan ma specyficzny zapach, który nie każdemu może odpowiadać w większej ilości (tzn w żywopłocie). Moja mama na przykład uważa, że bukszpan po prostu śmierdzi, więc zanim się zdecydujecie na taki żywopłot, warto wybrać się do kogoś, kto taki posiada i powąchać:).

Pozdrawiam i powodzenia:).

Stopka forum