Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-06-22 14:14:18

buzka
Gość

jakie kwiatki na komary ?

Witam, słyszałąm ,ze są jakieś kwiatki które odstraszają komary. Mam balkon i wieczorem wysiedzieć na nim nie mozna bo komary tną nas jak nie wiem co. Jakie kwiatki polecacie zasadzić zeby je odstraszały ?

#2 2008-06-22 20:29:48

Anika
Moderator

Re: jakie kwiatki na komary ?

Witaj:)
- warto posadzić na balkonie pelargonie, goździki, miętę, bazylię, lawendę, czeremchę
- jeśli nie pomogą dostatecznie, często sprawdza się tzw spirala dymiąca, zapalasz ją jak kadzidełko i zawieszasz gdzieś obok
- pomocna też może być "ABC Pałeczka dymiąca na komary z cytronellą" - zawiera miło pachnący olejek eteryczny
- możemy również wykorzystać olejki np cynamonowy, rozmarynowy, koprowy, lawendowy, miętowy
- jesli nie lubimy tych wszystkich chemicznych psikaczy na skórę, sięgamy po naturalne i smarujemy się np sokiem z cytryny lub cebulą czy czosnkiem, ale to już dla wielbicieli cebulowego/czosnkowego zapachu:)
- ukąszenie komara łagodzi właśnie plaster cebuli a w przypadku dotkliwszych obrażeń, proponuję wypić wapno
Na takie wielkie komary, które ostatnio często wpadają do mojego mieszkania mam tylko jeden sposób - moją kotkę:), szybko i niezawodnie poluje na te paskudy...dzięki temu nie muszę już co wieczór biegać po mieszkaniu ze zwiniętą gazetą, żeby ubić delikwenta...
Pozdrawiam, cudownego lata!

#3 2008-06-24 01:14:49

misiunia
Gość

Re: jakie kwiatki na komary ?

Zgadzam się z Aniką, co do pelargonii, wprawdzie niektóre mają niezbyt przyjemny zapach liści, ale są naprawdę skutecznym odstraszaczem owadów:-)

Dodaj odpowiedź

Stopka forum