Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-06-11 14:02:24

starlet
Zaglądam tu coraz częściej

Zabawki edukacyjne - przesada czy inwestycja?

Zastanawiam się nad właśnie takimi zabawkami - czy to jest dobre czy nie. Może to trochę przesadne wymagać od dziecka już od czasów niemowlęcych? Chociaż z drugiej strony chcielibyśmy przecież, żeby nasza pociecha rozwijała się jak najlepiej i chcemy wspomóc proces nauki.

Może to za duże wywieranie wpływu? Może czasem za bardzo wymagamy i własne niespełnione ambicje przekładamy na dziecko. A ono może mieć inne zainteresowania w przyszłości. Ja uwielbiam muzykę, chciałabym, żeby moje dzieci też miały takie zamiłowania. Kupiłam taką zabawkę:

http://www.4kids.com.pl/produkt/0912.jpg

Sama nie wiem kiedy jest to przesadą a kiedy nie... Nie chcę, żeby kiedyś dziecko czuło się do czegoś zmuszane.

Co o tym sądzicie?

Ostatnio edytowany przez starlet (2008-06-11 14:02:41)

#2 2008-06-15 07:55:34

MagdaZ
Moderator

Re: Zabawki edukacyjne - przesada czy inwestycja?

Zabawka naprawdę ładna, ale szalonego wpływu na zainteresowania muzyczne dziecka raczej mieć nie będzie. Na etapie niemowlęcym liczy się, że zabawka wydaje jakikolwiek dźwięk i że ma różne kolory. Potem dziecko zauważy, że aby powstał dźwięk musi zabawkę nacisnąć, stuknąć - i to jest ta funkcja edukacyjna w pierwszym okresie "nauki". Jeśli chcesz żeby dziecko było muzykalne powinnaś stwarzać mu warunki do słuchania muzyki , np: kołysanek, dziecinnych piosenek, muzyki relaksacyjnej czy klasycznej. Myślę, ze ok. 2 roku będziesz mogła próbować nauczyć np: grania gamy. Wtedy dziecko będzie już w stanie zapamiętać krótki ciąg dźwięków i kolejność naciskania klawiszy (bez świadomości że zagrało gamę). Powodzenia smile

pedagog

Stopka forum