Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Skóra na moich dłoniach łatwo sie przesusza i jest bardzo delikatna. Jak najlepiej ją pielęgnować ?
Hej, maiłam podobny problem, nic nie pomagało a ręce miałam suche jak u staruszki.
Na szczęście uratowały mnie przepisy babci. Teraz mam ręce gładziutkie. Robię każdą maseczkę dwa razy w miesiącu.
Maseczka z ziemniaków : 2 ziemniaki ugotować, obrać i rozgnieść widelcem. Dodaj żóltko i dwie łyżki ciepłego mleka. Nałóż papkę na ręce i zmyj po kwadransie.
Łagodzenie podrażnień - kompres z siemienia - pół szklanki siemienia lnianego zalać wrzątkiem i gotować, aż zmieni się w kleistą masę. Nałóz ciepłą galaretkę na ręcę, owiń je folią spożywczą i ręcznikiem. Zmyj po 25 minutach
Głębokie nawilżanie - kąpiel parafinowa - kostkę parafiny z apteki rozpuść w wodzie. gdy nieco przestygnie zanurz w niej dłonie. Zaczekaj az zastygnie po kwadransie zdejmij powstałe rękawiczki.
O dłoniach zwykle zapominamy, a powinno się po każdym umyciu smarowac je kremem. Szczególnie wysuszają się w pomieszczeniach z klimatyzacją, ach cierpię na ten problem i krem jest po prostu niezbędny. Aniu, próbowałam kiedyś tych maseczek, ale one są tak pracochłonne!
Ja najczęściej smaruję dłonie kremem Nivea albo Dove, nakładając grubą warstwę i wkładając na dłonie woreczki foliowe lub rękawiczki jakie są w kremach do koloryzacji włosów. Szybka i skuteczna metoda;)a dłonie są potem długo nawilżone...
Cytryna i jeszcze raz cytryna
Najlepszy i najtańszy kosmetyk. A robi się go tak - 2 cytrynki + odrobina oliwy + schłodzony wyciąg z rumianku (pół litra wody + 4 saszetki rumianku - zaparzamy)
Polecam takie kremiki :Odżywczy do rąk i paznokci AA,
Neutrogena, krem szybko wchłaniający się d rąk, Iwostin, krem pielęgnujący do rąk - to moje trzy sprawdzone i stosuje je na zmianę.
polecam krem do rąk z koziego mleka firmy ziaja, tani i bardzo dobry:) a do tego ładnie pachnie:)
W aptekach mozna zrobic krem nawilzajacy, nie pachnie on jakos extra ale mi pomaga, calego skladu nie pamietam ale jest tam, wazelina, mocznik (do 10% - najwazniejszy skladnik), 1% kw borowy (dobry na stany zapalne), wit A
Z recepta kosztuje ok 6zl (100g)
Excipial Protect - krem barierowy stosuje go przed chemia
Ja mam dwa ulubione kremy do rąk których używam naprzemiennie
1 to Kamill krem rdo rąk i paznokci z z olejkiem avocado i Aloe Vera
2 to Neutrogena
Oba bardzo dobre. Kamill - pięknie pachnie ![]()
Ja pracuje w klimatyzowanym biurze, strasznie przesuszaja mi sie dlonie, ale ostatnio odkrylam krem parafinowy Bielendy i musze powiedziec,ze to jest naprawde super kosmetyk, na barzdo dlugo nawilza dlonie.
Kremy parafinowe tez super nawilzaja, w ofertach kosmetyczek dostepne sa zabiegi parafinowe (szczegolnie polecane sa na zniszczone dlonie/stopy)
gotowe kompresy parafinowe (na dlonie czy stopy) mozna rowniez kupic w aptece
Znam bardzo fajny i niedrogi przepis na maseczkę do dłoni na noc.
Będziemy potrzebowały pół łyżeczki olejku z zarodków pszenicy, łyżeczka oleju rycynowego, pół łyżeczki witaminy E, 2 łyżeczki naturalnego jogurtu. Wszystko razem mieszamy żeby powstał taki balsam. Przed pójściem spać wmasowujemy nasz balsamik w ręce i zakładamy bawełniane rękawiczki (do kupienia już w drogeriach
Całą noc trzymamy tą maseczkę na dłoniach a rano spłukujemy ciepłą wodą z delikatnym mydełkiem i wklepujemy krem. Ręce są po tym jak nowe
Stosuje dwa razy w tygodniu i zapomniałam o suchych dłoniach.
Ooo...o wkładaniu dłoni w woreczki pierwsze słyszę, ale ma to sporo sensu. Moje po zimie też są koszmarne, z resztą do ciała też muszę sobie coś kupic. ![]()
no ja mam z tym też ostatnio problem...nie wiem czy to po zimie, czy to przez pracę w biurze..ciągle te papiery, akta itp. codziennie dłonie smaruje kremem co jakiś czas ale i tak nie pomaga...sprobuje tych domowych sposobów babci Anki 26 i cytrynki Lady29 ![]()
jakie życie staje się łatwiejsze po przeczytaniu tylu opinii i porad na każdy temat:P pozdrawiam:*
a jeśli chodzi o suche stopy i twardą skórę na piętach macie na to radę dziewczyny???
http://www.netkobiety.pl/t1795.html
bylo juz o tym na forum, tutaj jets caly temat
dziękuje ![]()
![]()
Ziaja - krem do rąk z koziego mleka.
mi pomaga.
Wszystkie kosmetyki zawierające dużą ilosc parafiny i środkow nawilżających, dlatego ja polecam keranorm. jest to srodek prawie jak lek, ktory leczy pordazniona i wyszuszona skore narazona na czynniki zewnetrzne. stosuje go na rece piety, łokcie, najbardziej przesuszone miejsca.teraz mam lepsza skóre, a stosuje go naprawde od niedawana
Skutecznymi są maści(do kupienia w aptece) z dodatkiem witaminy A.Doskonale natłuszczają skórę dłoni.
Ostatnio edytowany przez Selena (2009-04-03 19:59:04)
Zgadzam się z Tobą Ewka, parafina będzie najlepsza. Ja uzywam teraz Nanoabase i jestem zadowolona, nie tylko na ręce ale i na całe ciało. Doskonale nawilża i skóra nie jest już spierzchnięta i chropowata.
Bo tam gdzie juz masz takie maxymalne przesujszenie, że skóra się łuszczy, jest chropowata i popekana, to najlepiej stosowac keranorm..on działa jak lek i jest w 100% antyalergiczny:)
widziałaś go gdzieś jeszcze oprócz apteki, bo ja tylko tam mogłam znaleźć? Choć moze to i lepiej, bo wtedy wiadomo, że wszytsko jest pod kontolą:)
Ania1701 na pięty i zrogowaciałą skórę to najlepiej coś z dermo, dobrze nawilży i będziesz po krótkim czasie miała spokój. bardzo polecam
Nie, tylko w aptece go widzialam, ale moze w jakichs lepszych drogeriach mozna dostac. No a na te suche piety, to naprawde keranorm sie super sprawdzi, sprobuj.
ok, bardzo dziękuję. ostatnio yłam w aptece i widziałam, że kosmetyki dermo są mniej wiecej za 30 zł. Czyli o połowe taniej od Vichy, no i jak dla mnie to tez lepiej. bo takich efetów jak teraz to wcześniej nie miałam.
Niezłym sposobem na nawilżenie skóry na dłoniach są zabiegi wykonywane przy pomocy parafiny. Dłonie należy na kilkanaście minut pozostawić w parafinowej maseczce, koniecznie trzymając w ciepłym miejscu. Zabieg jest niedrogi i można wykonać go w większości salonów kosmetycznych, za to efekty są znacznie lepsze niż w wypadku kremów czy domowych zabiegów.
Tak, ale nie zawsze masz czas na zabiegi u kosmetyczki, a taka tubka kremu jest zawsze w torebce i mozesz z niej skorzystac kiedy chcesz ![]()