Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-06-06 11:33:12

Czesia
Niewinne początki

Lek przestrzeni

Kiedy bylam niedawno w gorach ze znajomym, Tatry, Zawrat, to pierwszy raz zdrarzylo mi sie ze mialam jakis taki niepohamowany i bezpodstawny lek!Balam sie przestrzeni i przepasci, co powodowalo ze trzesly mi sie nogi i balam sie isc dalej. Przyznam ze dotychczas jezdzilam glownie w Beskidy, tatrzanska przestrzen napawala mnei zachwytem ale jednoczesnie przerazala.Czym to moglo byc spowodowane?Obawiam sie ze ta sytuacja moze sie powtorzyc! Czy moglabym jakos zapanowac nad tym lekiem i strachem? Ty razem nie mowialam znajomym, ale nad przepascia to az mi sie w glowie krecilo!Prosze o jakas porade!

#2 2008-06-06 14:19:12

Daria
Moderator

Re: Lek przestrzeni

Nie wiem, czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu, które mogłabyś samodzielnie zastosować. Sama mam podobny problem (ale dotyczy on fobii przed owadami)  - lęk jest tak silny, że nie potrafię nad nim zapanować. Moim zdaniem są dwa skuteczne wyjścia: unikać sytuacji lękotwórczych albo skorzystać z terapii (najlepiej chyba z poznawczo-behawioralnej), która nas "wyleczy". Można też starać się przeciwstawiać lękowi, ale to jest bardzo wyczerpujące i bardzo bardzo nieprzyjemne.

Powinnaś powiedzieć swoim znajomym o tym lęku - jest to bardzo niebezpieczne, że kręci Ci się w głowie nad przepraścią! Nie masz się czego wstydzić, najważniejsze jest Twoje bezpieczeństwo!!

Dodaj odpowiedź

Stopka forum