Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Hej, wybywam za jakiś czas na tydzień, może dwa do Rumunii, jakie są Wasze wspomnienia z wędrówek po tamtejszych górkach i w ogóle jak tam jest???Czy jest coś o czym powinnam wiedzieć przed wyjazdem???Z góry dzięki!!!
Piękny kraj i cudowni jego ludzie.Szczególe chwile wzruszeń miałam w Sapanta, tam wokół cerkwi jest tzw. wesoły cmentarz, gdzie na nagrobkach są wyrzeźbione w drewnie sceny z ich życia, a właściwie uwiecznione jest to czym głównie się zajmowali w zyciu...Nie wiem, zastanawiałąm się jakby mnie tak mieli uwiecznic to chyba musiałaby to być postać z plecakiem , gdzies w górach:))))a w góry to warto:))ladnie tam jest!!!
Wybieram sie tam w tym roku, co warto zatem zobaczyć, w jakie miejsca sie wybrać, no i ogólnie na co uważać, jacy są ludzie?Mam tyle pytań, ale chciałabym sie dobrze przygotowac do wyjazdu. I czym najlepiej się tam dostać? Czy ktoś już był?
Taaak. Rumunia. czułam się tam jak w domu. Przydatne informacje będą nieco chaotyczne, ale:
jest trochę piesków bezpańskich, choć że latają watahami po miastach to mit (no chyba że będziesz w górach - pasterskie są zdziczałe i naprawdę groźne); ludzie są otwarci, badzo gościnni, przyjaźnie nastawieni; w większych miastach można spotkać żebrzące cygańskie dzieci, bardzo nachalne; od Cyganów lepiej trzymać się z daleka (brudni, mieszkają w rowalających się budach na przedmieściach miast, kradną - ale też zamieszkują kiczowate pałace, jeżdżą bardzo drogimi samochodami itp.; namioty - rozbijać się można wszędzie, również na terenach parków narodowych; ceny - takie jak u nas, niektóre produkty tańsze, niektóre droższe; wino godne polecenia - czerwony słodki Murfatlar; jedzenie - pyszne, restauracje na poziomie, spróbuj ciorba da burta koniecznie; warto zobaczyć w Transylwanii: koniecznie Sybin (i zagłębić się w stare, wąskie uliczki, obejrzeć podwórka, średniowieczną zabudowę, podejrzeć "prawdziwe życie", anie tylko odnowione fasady domów), w każdym przewodniku znajdziesz propozycje spędzenia tam czasu, są różne muzea, m.in. etnograficzne jest ciekawe; dalej: standardowo zamek w Branie, Sighisoara, Rasnov, Brasov; po drugiej stronie Karpat jest Poienari (nie wiem, czy dobrze napisałam), prawdziwy zamek Drakuli - albo raczej jego resztki. I oczywiście polecam góry: szczególnie Fogarasze i Piatrę (a, no i jeszcze wodspad nad Balea Cascada w Fogaraszach - nie można się oderwać). Ponadto region Maramuersz, bardzo charakterystyczny folklor i "malowane klasztory" na Bukowinie.
Ja się tam dostałam za pomocą biura podróży - tanio było i bezpiecznie, z tego co wiem, to jest kilka biur, które organizują takowe wyjazdy, zarówno czysto górskie, jak i ze zwiedzaniem. Ja byłam na dwóch mieszanych, pół wycieczki w górach, pół na zwiedzaniu i myślę, że takie są najlepsze.
Wybierz się do Empiku, pooglądaj przewodniki. Tam napradwę jest dużo przydatnych informacji.