Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Pracuję w IT, co nie jest typowe dla kobiety. Nie zarabiam źle, ale mam jednak wrażenie, że mężczyźni w mojej firmie mają lepiej. Nie chcę narzekać, bo zarobki w IT są generalnie niezłe, ale nie jestem pewna czy nie zarabiam za mało jak na moje kwalifikacje. Jak mam to sprawdzić?
hmmm, podpytaj delikatnie kolegów? albo poszperaj i poszukaj ile zarabiają pracownicy z Twoimi kwalifikacjami w podobnych firmach - szczerze mówić nie wiem, jak się sprawdza takie rzeczy
fakturzysta..fakturowanie, przyjmowanie zamowien, praca na 3 zmiany..soboty, niedziele, swieta..srednio ok 180-190 godz mies..1300 na reke..duzo??
Adela niestety dosyć często się zdarza, że mężczyzna na analogicznym stanowisku i o takich samych kwalifikacjach zarabia więcej. To już bolączka firm. Ważne jest by sprawdzić czy rzeczywiście Twoje kwalifikacje i doświadczenie są takie same. Co do informacji o zarobkach, trudno będzie Ci uzyskać takie informacje od kolegów z pracy, niestety firmy bardzo często dbają o to by takie dane nie wychodziły. Co więcej często pracownicy na tych samych stanowiskach mają bardzo różną wyskość wynagrodzenia. Jeżeli masz bardzo dobre kontakty z kimś z pracy wówczas możesz spróbować delikatnie o to podpytać. Jeśli nie to pozostają Ci ogólne raporty płacowe na stronie www.wynagrodzenia.pl
Czarna - powiem tak za pracę 180 - 190 h /m-c wynagrodzenie jest niskie. Jeżeli byłaby to pensja za pracę na jedną zmianę, 5dni w tygodniu w wymiarze pełnego etatu zarobek byłby dopuszczalny. Niestety nie wiem o jakim woj. mówimy i jakie kwalifikacje posiadasz, wówczas miałabym szerszy obraz sytuacji.
Odpowiadając natomiast na ogólne pytanie - owszem ja ze swoich zarobków jestem w miarę zadowolona. Choć zawsze mogłoby być lepiej.
5 lat pracy na stanowisku fakturzystka, jezyk ang sredniozaawansowany, srednie ekonomiczne..woj lubuskie..to chyba tyle, bo kilka lat bylam za granicami panstwa..
Czarna - jeżeli chodzi o woj. lubuskie to średnia zarobków nie jest tam znowu taka bardzo niska, gdyż wynosi 2487 br/m-c przy czym 25 % ludzi zarabia poniżej 1663 br/m-c - jednakże kwoty te dotyczą pełnego etatu a nie pracy na 180 - 190 h w m-cu w systemie zmianowym. Co więcej Twoje kwalifikacje i doświadczenie nie należą do kategorii "najniższe". Stąd nasuwający się wniosek - zarabiasz poniżej swoich kwalifikacji. Może zatem warto rozejrzeć się za jakąś nową pracą.
..dzieki..przykre ale prawdziwe..czasem zastanawiam sie czy nie wrocic na emigracje..tam zarabialam wiecej i mialam wolne weekendy..jedyne co mnie ciagnelo do Pl to mysl ze moze(wg opinii mediow) jest lepiej- i tesknota za rodzina..jednak statystyki to tylko glupie wykresy, ktore polepszaja zadowolenie politykow:(
ps..a pracodawca oznajmil..ze nikogo na sile nie trzyma..i trzymac nie bedzie..na moje miejsce jest wielu..
Czarna - Cóż Twój pracodawca albo jest firmą, która ma dobrą renomę wśród potencjalnych pracowników albo bardzo dawno nie robił rekrutacji skoro żyje w przekonaniu, że na Twoje miejsce jest wielu. Z racji tego, że zajmuję się rekrutacją od dłuższego czasu wiem, iż o pracownika dzisiaj wcale nie jest tak łatwo a Ci którzy przychodzą mają też swoje wymagania finansowe. Niestety u polskich pracodawców pokutuje jeszcze podejście, że swojemu sprawdzonemu pracownikowi nie dam więcej, po czym jak prowadzi rekrutacje to niestety musi iść na kompromis i kupując kota w worku jednocześnie daje mu większe wynagrodzenie, gdyż nie ma innego wyboru. Pozostaje tylko mieć nadzieje, że może z czasem pracodawcy przejrzą na oczy i zaczną doceniać swoich pracowników.
Ja zarabiam 2 tys. - mieszkam jeszcze z rodzicami, takze narzekac nie moge...niestety apetyt rosnie w miare jedzena... Moze sie wydawac, ze powinnam sporo odkladac na tzw. kupke...a tu nic...miesiac w miesiac mam wyczyszczone konto co do grosika ;/ .
2 tys..tyle by mi wystarczyło..nie jestem lapczywa, ale to co mam..to nie sa wedlug mnie pieniadze:((
Chciałabym zarabiać więcej, bo 1300 zł na miesiąc to za mało. Pracuję fizycznie, jestem mgr fizjoterapii i czuję się niedoceniona. Życie jest tak drogie,że nie wiadomo na czym zaoszczędzić. Muszę dorabiać prywatnie,a na tym cierpi najbardziej moja córcia. Byłam kiedyś na zarobku w NL i za sprzątanie ,przez miesiąc zarobiłam 4 razy tyle co w Polsce. I gdzie tu sprawiedliwość? Po co się uczyć , dla satysfakcji i dla dyplomu ? Za dyplom ze średnią 4,5 nie wyżywię rodziny:( Nasza Polska
to jest właśnie u nas najgorsze, że życie jest takie drogie.
Kiedy idę do sklepu i wracam w sumie bez niczego i bez pieniędzy, to szlag mnie trafia
ostatnio za chleb, margarynę, mleko i twaróg zapłaciłam ponad dyszkę, a jadło się dosłownie kilka dobrych minut.
ale dalej walą nam akcyzy, podatki większe, podwyżki
Ehhh...ja tez niestety nie moge znalezc pracy ktora by mnie satysfakcjonowala i byla dobrze platna...pracowalam jako telemarketerka-robilam z 190godz miesiecznie i do tego ta praca w weekendy;//// zarabialam 900zl na reke...masakra....no ale na studiach dziennych o prace bardzo ciezko...
potem pracowalam w adidasie-tam jakos 130godz miesiecznie i oczywiscie praca w weekendy czasem po 12godz...zarabialam ok 1100zl na reke, a praca wcale nie byla lekka, ciagle latanie za butami na regalach, wspinaczki, upadki...ehhh...i "mile" kolezanki z pracy...ehhhh
Mam nadzieje ze jak skoncze studia to znajde cos w swojej branzy i cos lepiej platnego...choc mam spore watpliowsci;///
Sueno6, wiesz ja też dorabiałam na studiach , Pracowałam w solarium, masowałam Kobitki w klubie odnowy biol., avon itd. Na swoje potrzeby miałam,ale studia pomagali mi opłacać rodzice i chłopak. Wcale nie jest łatwo studiować i pracować ![]()
nie chce was dobijac jestem po studiach mam zrobione dodatkowo dwa kursy język angielski prawko i co zarabiam 900zł jako spec. do wprowadzania danych masakra w poprzedniej pracy byłam operatorem maszyn produkcyjnych 1500 na ręke z premiami ale przeprowadziłam się do innego miasta a po odliczeniu dojazdów i przedszkola zostawało mi 400zł i co tu zrobic studia same w sobie bez doświadczenia ale kierunkowego psu na bude ![]()
Strony: 1