Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-06-02 17:19:00

adela
Gość

jesteście zadowolone ze swoich zarobków?

Pracuję w IT, co nie jest typowe dla kobiety. Nie zarabiam źle, ale mam jednak wrażenie, że mężczyźni w mojej firmie mają lepiej. Nie chcę narzekać, bo zarobki w IT są generalnie niezłe, ale nie jestem pewna czy nie zarabiam za mało jak na moje kwalifikacje. Jak mam to sprawdzić?

#2 2008-06-10 20:41:36

wiedźmak
Na razie czysta sympatia

Re: jesteście zadowolone ze swoich zarobków?

hmmm, podpytaj delikatnie kolegów? albo poszperaj i poszukaj ile zarabiają pracownicy z Twoimi kwalifikacjami w podobnych firmach - szczerze mówić nie wiem, jak się sprawdza takie rzeczy

#3 2008-08-10 22:15:40

czarna
Na razie czysta sympatia

fakturzysta..fakturowanie, przyjmowanie zamowien, praca na 3 zmiany..soboty, niedziele, swieta..srednio ok 180-190 godz mies..1300 na reke..duzo??

samaosobie

#4 2008-08-12 16:46:18

Lena
Moderator

Adela niestety dosyć często się zdarza, że mężczyzna na analogicznym stanowisku i o takich samych kwalifikacjach zarabia więcej. To już bolączka firm. Ważne jest by sprawdzić czy rzeczywiście Twoje kwalifikacje i doświadczenie są takie same. Co do informacji o zarobkach, trudno będzie Ci uzyskać takie informacje od kolegów z pracy, niestety firmy bardzo często dbają o to by takie dane nie wychodziły. Co więcej często pracownicy na tych samych stanowiskach mają bardzo różną wyskość wynagrodzenia. Jeżeli masz bardzo dobre kontakty z kimś z pracy wówczas możesz spróbować delikatnie o to podpytać. Jeśli nie to pozostają Ci ogólne raporty płacowe na stronie www.wynagrodzenia.pl
Czarna - powiem tak za pracę 180 - 190 h /m-c wynagrodzenie jest niskie. Jeżeli byłaby to pensja za pracę na jedną zmianę, 5dni w tygodniu w wymiarze pełnego etatu zarobek byłby dopuszczalny. Niestety nie wiem o jakim woj. mówimy i jakie kwalifikacje posiadasz, wówczas miałabym szerszy obraz sytuacji.

Odpowiadając natomiast na ogólne pytanie - owszem ja ze swoich zarobków jestem w miarę zadowolona. Choć zawsze mogłoby być lepiej.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#5 2008-08-12 21:49:44

czarna
Na razie czysta sympatia

5 lat pracy na stanowisku fakturzystka, jezyk ang sredniozaawansowany, srednie ekonomiczne..woj lubuskie..to chyba tyle, bo kilka lat bylam za granicami panstwa..

samaosobie

#6 2008-08-13 16:54:11

Lena
Moderator

Czarna - jeżeli chodzi o woj. lubuskie to średnia zarobków nie jest tam znowu taka bardzo niska, gdyż wynosi 2487 br/m-c przy czym 25 % ludzi zarabia poniżej 1663 br/m-c - jednakże kwoty te dotyczą pełnego etatu a nie pracy na 180 - 190 h w m-cu w systemie zmianowym. Co więcej Twoje kwalifikacje i doświadczenie nie należą do kategorii "najniższe". Stąd nasuwający się wniosek - zarabiasz poniżej swoich kwalifikacji. Może zatem warto rozejrzeć się za jakąś nową pracą.

#7 2008-08-13 19:07:27

czarna
Na razie czysta sympatia

..dzieki..przykre ale prawdziwe..czasem zastanawiam sie czy nie wrocic na emigracje..tam zarabialam wiecej i mialam wolne weekendy..jedyne co mnie ciagnelo do Pl to mysl ze moze(wg opinii mediow) jest lepiej- i tesknota za rodzina..jednak statystyki to tylko glupie wykresy, ktore polepszaja zadowolenie politykow:(

ps..a pracodawca oznajmil..ze nikogo na sile nie trzyma..i trzymac nie bedzie..na moje miejsce jest wielu..

samaosobie

#8 2008-08-13 22:37:39

Lena
Moderator

Czarna - Cóż Twój pracodawca albo jest firmą, która ma dobrą renomę wśród potencjalnych pracowników albo bardzo dawno nie robił rekrutacji skoro żyje w przekonaniu, że na Twoje miejsce jest wielu. Z racji tego, że zajmuję się rekrutacją od dłuższego czasu wiem, iż o pracownika dzisiaj wcale nie jest tak łatwo a Ci którzy przychodzą mają też swoje wymagania finansowe. Niestety u polskich pracodawców pokutuje jeszcze podejście, że swojemu sprawdzonemu pracownikowi nie dam więcej, po czym jak prowadzi rekrutacje to niestety musi iść na kompromis i kupując kota w worku jednocześnie daje mu większe wynagrodzenie, gdyż nie ma innego wyboru. Pozostaje tylko mieć nadzieje, że może z czasem pracodawcy przejrzą na oczy i zaczną doceniać swoich pracowników.

#9 2008-08-13 23:06:27

cinimini
O krok od uzależnienia

Ja zarabiam 2 tys. - mieszkam jeszcze z rodzicami, takze narzekac nie moge...niestety apetyt rosnie w miare jedzena... Moze sie wydawac, ze powinnam sporo odkladac na tzw. kupke...a tu nic...miesiac w miesiac mam wyczyszczone konto co do grosika ;/ .

#10 2008-08-14 00:45:13

czarna
Na razie czysta sympatia

2 tys..tyle by mi wystarczyło..nie jestem lapczywa, ale to co mam..to nie sa wedlug mnie pieniadze:((

samaosobie

#11 2008-09-01 18:57:38

witch77
Dobry Duszek Forum

Chciałabym zarabiać więcej, bo 1300 zł na miesiąc to za mało. Pracuję fizycznie, jestem mgr fizjoterapii i czuję się niedoceniona. Życie jest tak drogie,że nie wiadomo na czym zaoszczędzić. Muszę dorabiać prywatnie,a na tym cierpi najbardziej moja córcia. Byłam kiedyś na zarobku w NL i za sprzątanie ,przez miesiąc zarobiłam 4 razy tyle co w Polsce. I gdzie tu sprawiedliwość? Po co się uczyć , dla satysfakcji i dla dyplomu ? Za dyplom ze średnią 4,5 nie wyżywię rodziny:( Nasza Polska

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#12 2008-09-02 10:52:26

niki
100% Netkobieta

to jest właśnie u nas najgorsze, że życie jest takie drogie.
Kiedy idę do sklepu i wracam w sumie bez niczego i bez pieniędzy, to szlag mnie trafia
ostatnio za chleb, margarynę, mleko i twaróg zapłaciłam ponad dyszkę, a jadło się dosłownie kilka dobrych minut.
ale dalej walą nam akcyzy, podatki większe, podwyżki

miłość zabija, choć nie ma bez niej życia

#13 2008-09-08 16:33:09

sueno6
100% Netkobieta

Ehhh...ja tez niestety nie moge znalezc pracy ktora by mnie satysfakcjonowala i byla dobrze platna...pracowalam jako telemarketerka-robilam z 190godz miesiecznie i do tego ta praca w weekendy;//// zarabialam 900zl na reke...masakra....no ale na studiach dziennych o prace bardzo ciezko...
potem pracowalam w adidasie-tam jakos 130godz miesiecznie i oczywiscie praca w weekendy czasem po 12godz...zarabialam ok 1100zl na reke, a praca wcale nie byla lekka, ciagle latanie za butami na regalach, wspinaczki, upadki...ehhh...i "mile" kolezanki z pracy...ehhhh
Mam nadzieje ze jak skoncze studia to znajde cos w swojej branzy i cos lepiej platnego...choc mam spore watpliowsci;///

Być jak płynąca rzeka...

#14 2008-09-08 21:28:15

witch77
Dobry Duszek Forum

Sueno6, wiesz ja też dorabiałam na studiach , Pracowałam w  solarium, masowałam Kobitki w klubie odnowy biol.,  avon itd. Na swoje potrzeby miałam,ale studia pomagali mi opłacać rodzice i chłopak. Wcale nie jest łatwo studiować i pracować sad

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#15 2008-09-21 20:53:57

fenix
100% Netkobieta

nie chce was dobijac jestem po studiach mam zrobione dodatkowo dwa kursy język angielski prawko i co zarabiam 900zł jako spec. do wprowadzania danych masakra w poprzedniej pracy byłam operatorem maszyn produkcyjnych 1500 na ręke z premiami ale przeprowadziłam się do innego miasta a po odliczeniu dojazdów i przedszkola zostawało mi 400zł i co tu zrobic studia same w sobie bez doświadczenia ale kierunkowego psu na bude sad

Dodaj odpowiedź

Stopka forum