Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-05-28 00:31:32

balladyna83
Niewinne początki

Dieta, delegacja

Witajcie, z firmy mam pojechać na delegację, no to będą szkolenia z Niemczech, ale to podlega pod delegację.
Spędzę tam 2 tygodnie, i z tego co słyszałam przysługuje mi dzienna dieta.Niektórzy moi koledzy na takich wyjazdach to zarobili, ile pieniędzy na dzień przysługuje mi na takim wyjeździe zagranicznym?

#2 2008-05-28 20:13:54

Kasia
Moderator

Re: Dieta, delegacja

Zgodnie z kodeksem pracy, pracownikowi wykonującemu na polecenie pracodawcy zadanie służbowe poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza stałym miejscem pracy przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową.

Wysokość oraz warunki ustalania należności przysługujących pracownikowi, zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju zostały określone w rozporządzeniu ministra pracy.
Warunki wypłacania należności z tytułu podróży służbowej pracownikowi zatrudnionemu u innego pracodawcy niż w sferze budżetowej określa się w układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie wynagradzania albo w umowie o pracę, jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu wynagradzania.
Postanowienia układu zbiorowego pracy, regulaminu wynagradzania lub umowy o pracę nie mogą ustalać diety za dobę podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju w wysokości niższej niż dieta z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju określona dla pracownika sfery budżetowej.
W przypadku gdy układ zbiorowy pracy, regulamin wynagradzania lub umowa o pracę nie zawiera takich postanowień, pracownikowi przysługują należności na pokrycie kosztów podróży służbowej odpowiednio według przepisów dla pracowników sfery budżetowej.

Tak więc, najpierw trzeba sprawdzić, czy w Twojej umowie/regulaminie wynagradzania/układzie zbiorowym zostały zawarte stosowne postanowienia. Jeśli nie, sięgamy do przepisów rozporządzenia.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra pracy i polityki społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju, z tytułu podróży, odbywanej w terminie i w państwie określonym przez pracodawcę, pracownikowi przysługują:

1)   diety;
2)   zwrot kosztów:
      a)  przejazdów i dojazdów,
      b)  noclegów,
      c)  innych wydatków, określonych przez pracodawcę odpowiednio do uzasadnionych potrzeb.

Jeśli chodzi o obliczanie wysokości przysługującej diety:
Dieta jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki.
Dieta przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży - w przypadku Niemiec są to stawki: kwota diety: 42 euro, kwota limitu na nocleg: 103 euro.

Dietę oblicza się w następujący sposób:
1)   za każdą dobę podróży przysługuje dieta w pełnej wysokości;
2)   za niepełną dobę podróży:
      a)  do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety,
      b)  ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety,
      c)  ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Jeśli chodzi o dalsze, szczegółowe regulacje, odsyłam do rozporządzenia smile

kołysz mnie dźwiękiem, który koi ból.....

#3 2008-06-06 10:29:05

marti
Wkręcam się coraz bardziej

Re: Dieta, delegacja

Hmm, mowiac krotko na wyjezdzie zagranicznym przy oszczednym trybie zycia mozna wyjsc cakiem niezle, bo podrozujac po Polsce to naparwde kwota jest smieszna, ledwie obiad i po pieniazkach!

Dodaj odpowiedź

Stopka forum