Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-05-14 21:25:27

siejou
Gość

osobowość renesansowa jaki model kariery ?

Powszechne modele kariery ograniczają osoby o wszechstronnych zainteresowaniach i są źródłem ich frustracji. Oczekuje się, że się wreszcie ustatkujemy, dojrzejemy, przestaniemy szukać i ciągle zaczynać od nowa. A co jeżeli ktoś to lubi ? Jeżeli marzy o pracy w której uwolni swoje pasje i wszystkie umiejętności i talenty ? Czy to w ogóle możliwe ? Ja właśnie jestem taką o bardzo wielu ,różnych, nawet pozornie wykluczających się zainteresowaniach. Jak wzrastać i rozwijać się ? Jak nie być wąskiej klasy scpecjalistą, ale wybrać różnorodność ?

#2 2008-05-16 19:49:08

alena
Gość

Re: osobowość renesansowa jaki model kariery ?

Na pewno istnieje taka praca, w której mogłabyś rozwijać wiele swoich talentów (może jedne bardziej, inne mniej, ale jednak wiele) zamiast bycia specjalistą wąskiej dziedziny. Może warto by było spotkać się z jakimś headhunterem - w końcu ich praca polega między innymi na dobieraniu odpowiedniej pracy do predyspozycji smile

#3 2008-05-17 07:54:02

Lena
Moderator

Co do pracy to wcale nie jest tak, że poszukiwani są jedynie specjaliści w danej dziedzinie. Rynek pracy się zmienia a co za tym idzie to właśnie osoby wszechstronne, o wielu zainteresowaniach czy też umiejętnościach będą jak najbardziej poszukiwane. Czasy wąskiej specjalizacji mijają.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#4 2008-05-19 23:42:51

siejou
Gość

Dzięki za odpowiedz. Leno widzę ,ze jesteś ekspertka w tej dziedzinie zdradź proszę w jakich branżach zauważasz takie otwarcie rynku na osoby o bardziej wszechstronnych zainteresowaniach. Czy także w bardziej humanistycznych branżach ? ( np. ja skończyłam socjologię , znam biegle dwa jeżyki obce a dodatkowo interesuję się bardzo kinem i sztukami walki - trudno to trochę połączyć smile

#5 2008-05-20 13:11:41

Fionka
Gość

Alena ma rację - jak spotkasz się z hh (tylko z dobrej firmy, żeby naprawdę był specjalistą) to on Ci pomoże. Ja studiowałam filologię polską, interesowałam się malarstwem, designem, nowoczesną sztuką użytkową (robię meble) i pracowałam jako korektor. I właśnie po spotkaniu z hh (nie chcę reklamować tu firmy, więc nazwy nie podam) zaczęłam pracować w agencji reklamowej jako art. Tu przydaje się i doskonała znajomość języka polskiego i wiedza o sztuce, a nawet - zdolnosci manualne. Polecam hh, serio.

#6 2008-05-21 21:20:45

dona
Gość

A ja się nie do końca zgadzam. Byłam kiedyś na rozmowie z hh, który nie miał pojęcia o tym zawodzie. Nie kleiła nam się rozmowa, nie wiedział o czym mówi, w ogóle bleeee. Więc trzeba pamiętać, że firma firmie nie równa. Nie będę wymieniała firmy, bo nie chcę nikomu zaszkodzić (jeden pracownik nie powinien świadczyć o firmie), ale trzeba uważać wybierając headhuntera. Z tego, co słyszałam lepiej wybierać mniejsze firmy, bo łatwiej tam o prawdziwy kontakt i bardziej się starają.

#7 2008-05-22 10:04:50

Lena
Moderator

Siejou jak widzę po Twoim opisie masz podstawowy atut, w tej chwili bardzo poszukiwany na rynku pracy - mianowicie znasz biegle dwa języki obce. Jest to jeden z elementów, który coraz częściej pojawia się jako główny wymóg wobec kandydatów na stanowisko pracy. Zatem zapraszam do przejrzenia ogłoszeń bo bez wątpienia będziesz miała w czym wybierać. Pozostaje jedynie kwestia pracodawcy, który przymknie oko na pewne braki jeżeli chodzi o wiedzę w danych dziedzinach. Choć właściwie nie wiem jakie masz dotychczasowe doświadczenia zawodowe - bo może być tak, że właśnie z nich jesteś w stanie wyciągnąć atuty dla pracodawcy. Co do zainteresowań - ciężko będzie je pewnie powiązać z pracą zawodową, osobiście w tej chwili nie przychodzą mi do głowy jakieś konkretne stanowiska, jednak mówią one wiele o człowieku i jego cechach. Być może warto pomyśleć nad spotkaniem z jakimś doradcą zawodowym czy też właśnie HH.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#8 2008-05-23 20:34:37

Gabryśka
Gość

dona napisał:

Więc trzeba pamiętać, że firma firmie nie równa. Nie będę wymieniała firmy, bo nie chcę nikomu zaszkodzić (jeden pracownik nie powinien świadczyć o firmie), ale trzeba uważać wybierając headhuntera. Z tego, co słyszałam lepiej wybierać mniejsze firmy, bo łatwiej tam o prawdziwy kontakt i bardziej się starają.

Dokładnie tak, jak piszesz - firma firmie nie równa. Mnie też zdarzyło się kiedyś być na spotkaniu z hh, które było absolutną pomyłką. A od niedawna mogę też potwierdzić tezę, że mniejsze (a nawet nowe firmy hh są lepsze). Ostatnio spotkałam się z hh z nowej na rynku firmy Talent Stream i jestem z tego spotkania bardzo, bardzo zadowolona - facet był konkretny i profesjonalny. Więc różnie to bywa, ale zawsze trzeba na firmę uważać i spróbować się czegoś o niej dowiedzieć przed spotkaniem. A bycie kobietą renesansu to powód do dumy smile Wykorzystuj swoje wszechstronne zdolności!

#9 2008-10-14 15:35:03

Jolam
Gość

Witaj
Ja byłam ostatnio na fajnym spotkaniu inspirującym we Wrocławiu pt. Kobiety chodzą własnymi drogami - ściezki prowadzące ku wolności zawodowej. Było dużo kobiet, które jak Ja i Ty szukają swojej drogi i niezależnosci zawodowej. Moze będą takie spotkania w innych miastach, trzeba poszukać, ja znalazłam informacje w internecie i teraz spotykam się z doradcą rozwoju osobistego i kariery. Narazie jestem zadowolona.
trzymam kciuki za Twoje poszukiwania i pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Stopka forum