Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-05-13 23:31:16

hermina
Gość

cera naczynkowa - jak pielęgnować ?

Jak pielęgnować cerę naczynkową ? Gdy się zdenerwuje się, wypije kieliszek alkoholu, zjem coś ostrego na mojej twarzy natychmiast pojawiają się rumieńce i nie znikają nawet przez dwie-trzy godziny. Jak najlepiej pielęgnować taką wrażliwą cerę ? Co można zrobić ,żeby poprawić jej kondycję ?

#2 2008-05-25 10:21:50

Aleksandra
Moderator

Re: cera naczynkowa - jak pielęgnować ?

Po pierwsze powinnaś niestety unikać wszystkich czynników podrażniających: alkoholu, ostrych przypraw, mrozu, wiatru, słońca... Jednak istotne jest, abyś zasięgnęła porady lekarza, aby wykluczyć chorobową podstawę tak intensywnych rumieńców (zaburzenia hormonalne, nadwrażliwość skóry, zaburzenia krążenia, w tym nadciśnienie, schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby). Bezwzględnie zrezygnuj z gorąca: sauny, gorącej wody, ciepłego prysznica. Przy okazji ujędrnisz całe ciało, a woda działać będzie kojąco.

Nie możesz stosować peelingów scierających mechanicznie naskórek, a jedynie te enzymatyczne. Najlepiej jednak skórę złuszczać pod opieką wykwalifikowanej kosmetyczki. Na codzień stosuj filtry chroniące przed promieniowaniem słonecznym. Najlepsze, stabilne filtry, odpowiednie pod makijaż, produkuje firma Avene. Możesz spróbować także fotofiltrów Iwostinu (polska firma, na wodzie mineralnej z Iwonicza). Stosuj również odpowiednie linie pielęgnacyjne do cery naczynkowej. Dobrą opinią cieszy się Farmona i jej produkt Dermacos przeznaczony dla wrażliwej cery naczynkowej, a także specjalistyczna seria Eris.

Jeśli zdecydujesz się na suplementację, to możesz stosować rutinoskorbin - rutyna poprawia jakość naczyń. Szukaj takich składników jak hamamelis, witamina K, PP czy wyciąg z miłorząbu.

#3 2008-05-25 11:59:11

hermina
Gość

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Dotąd używałam Anteliosa La Roche possay - ale bardzo mi się rolował jak nakładałam makijaż, więc chyba teraz spróbuje Avene. Jakie peelingi enyzmatyczne polecasz ?

#4 2008-05-25 12:33:37

Aleksandra
Moderator

Na pewno Pharmaceris N - Dr Irena Eris, jeżeli chodzi o LRP, to szczerze mówiąc nie wiem, ale postaram się dowiedzieć. Avene ma w swojej ofercie jedynie peeling mechaniczny, natomiast o bardzo łagodnym działaniu.

Antelios rzeczywiście jest makabrycznie tłusty, tylko bardzo sucha cera ma z niego pożytek.

Stopka forum