Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Moja córka ma 6 lat i wciąż grymasi przy jedzeniu. Potrafi nawet nie jeść 6 godzin. Nie ma ulubionych potraw nie lubi zup, mięsa ani owoców. Jej posiłki to horror dla całej rodzin, kończą się płaczem i trwają całymi godzinami. Robimy badania ,żeby to kontrolować i wyniki morfologii ma dobre. Pytałam o radę wielu pediatrów lecz oni bagatelizują sprawę, ponieważ córce nic nie dolega i ogólnie nie wygląda źle. Jej waga też jest w normie. Proszę bardzo o poradę. Co robić ,żeby córeczka jadła ?
Problem niejedzenia u dzieci jest dość częstym problemem i wielokrotnie poruszanym w programach telewizyjnych. Ja ze swoja córką miałam dość podobną sytuację. Pani w przedszkolu zmierzyła jej czas jedzenia kanapki z połowy kromki - 45 minut. W domu było podobni. W pewnym momencie chyba odpuściłam i przestałam traktować posiłki jako punkty kulminacyjne dnia. Jadła tyle ile chciała, jeśli zostawało coś na talerzu nie robiłam żadnych uwag. Nie wyznaczałam żadnych granic, że ma zjeść tyle i koniec dyskusji. Przeszliśmy nad tym do porządku dziennego. Dzisiaj nie mamy problemu z jedzeniem, córka nawet zaczyna jeść warzywa. Nadal nie zjada całej porcji, zjada tyle ile jej potrzeba.
Jednak w przypadku Twojej córeczki 6 godzin to dość długa przerwa jak na małe dziecko. A może pomogłoby wspólne przyrządzanie posiłków lub jadłospisu. A może często dajesz jej słodycze do jedzenia, wtedy często dzieci w ogóle ograniczają normalne jedzenia. A próbowałaś Joko dotrzeć do poradni dietetycznej, może tam uzyskałabyś jakąś fachową pomoc.
Drogie Panie, jeśli macie jakiś złoty środek na niejadka to czekamy na porady, pomóżcie. ![]()
witam
moja coreczka ma rok i cztery miesiace od jakis 3 tydodni nie chce pic mleka . w momecie gdy tylko zobaczy butelke z mlekiem ma doruchy wymiotne nie wiem co z tym zrobic czy mleko mozna czyms zastapic . prosze o pomoc
Ostatnio edytowany przez kaska252 (2008-06-13 17:04:00)
może moja rada się przyda. Nie latałam za moim niejadkiem , ale podawałam mu do picia Cytropepsyn( odpowiednik kwasów żołądkowych) cytrynowy syropek rozpuszcza sie w wodzie i dziecko sobie popija , efekt wystąpił po kilku dniach i syn sam upomniał sie o jedzenie i skończyl sie problem niejadka
A ja byłam dzieckiem niejadkiem
Kanapkę potrafiłam jeść przez dwie godziny XD Obiad kojarzył mi się z koszmarem "nie odejdziesz od stołu póki nie zjesz". Ogólnie jedzenie kojarzyło mi się z uciążliwym przymusem. Dopiero kiedy rodzice dali sobie spokój, po pewnym czasie zaczęłam jeść i czerpać z tego przyjemność ![]()
Mleka też nie piję. Do czwartego roku życia byłam nim karmiona dzień w dzień i pewnego dnia ciało albo dusza powiedziały "dość" i do dziś nie mogę na nie patrzeć. Jednak nie wiem jak to jest w przypadku małych dzieci - może jednak możnaby wymienić mleko na coś zbliżonego pod względem odżywczym?