Szwagier i teściowie niszczą mi mój dom - czy ktoś mądry coś poradzi? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Szwagier i teściowie niszczą mi mój dom - czy ktoś mądry coś poradzi?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: Szwagier i teściowie niszczą mi mój dom - czy ktoś mądry coś poradzi?

Witam serdecznie wszystkie Forumowiczki i bardzo proszę o radę w pewnej delikatnej rodzinnej sprawie. Jest to pierwszy raz, kiedy nie wiem, jak postąpić, i mam nadzieję, że ktoś obcy będzie umiał spojrzeć na kwestię obiektywnie i coś mi konstruktywnie doradzić.

Problem dotyczy mojego szwagra, który, po ogromnej awanturze ze swoją mamą wprowadził się do nas (na nasze zaproszenie) na kilka dni, żeby uporządkować swoje sprawy. te "kilka dni" trwa już prawie pół roku. Szwagier czuje się u nas znakomicie, daliśmy mu pokój, który był przewidziany dla naszego dziecka i nie ma on najmniejszego zamiaru nic robić, aby się wyprowadzić. Wszelkie delikatne napomknięcia nie trafiają do niego. Rozumiem, że kończy studia, ale po studiach powinien iść do pracy i coś wynająć (my, zanim wzięliśmy kredyt, kilka lat wynajmowaliśmy mieszkanie). Tymczasem szwagier odrzucił ostatnio propozycję pracy, bo nie odpowiada jego kwalifikacjom i wykształceniu, i wybiera się na kolejne dwuletnie dzienne studia! nasze pytania o dalsze plany zbywa milczeniem albo wzruszeniem ramion. Bardzo dojrzała postawa dwudziestotrzyletnie mężczyzny!

Aby pelniej oddać obraz opiszę jeszcze sytuację teściów: są to wykształceni ludzie, którzy od dwudziestu lat toczą ze sobą obrzydliwą wojnę nie zważając na to, kogo przy okazji ranią. Mój mąż  wcześnie się wyprowadził i dzięki temu jest  normalnym człowiekiem. Szwagier, podobnie jak teść i teściowa, jest pełen jadu, nienawiści i uwielbia kłótnie  - nic dziwnego, w końcu w takim domu wyrósł. Konflikt pomiędzy teściową a szwagrem narastał od kilku lat, od kiedy teśc zaczął przekupować szwagra na swoją stronę prezentami, dawaniem mu kieszonkowego, laptopami, etc. Od tamtej pory szwagier zwrócił się przeciw swojej Matce, która, i to muszę przyznać, jest konfliktowym i irytującym człowiekiem. Ich kłótnie są naprawdę wstrętne, kiedy tam z mężem jeździliśmy, nie mogliśmy ich słuchać. W końcu teściowa wezwała na własnego syna policję i wtedy zaproponowaliśmy nieopatrzenie szwagrowi, żeby u nas zastanowił się, co dalej. Teściowi bardzo się ten pomysł spodobał, bo to oznacza, że teściowa zostanie sama w dużym domu, z którym sobie nie poradzi (teść nocuje w pracy).

My mieszkamy 40 kilometrów od teściów. Celowo wyprowadziliśmy się daleko, żeby  nas nie dosięgli. Buduję swój dom tak, żeby było w nim spokój i cisza. Myśleliśmy, że uda nam się odizolować od szaleństwa rodziny męża, ale udalo nam sie pomieszkać w naszym mieszkanku zaledwie trzy miesiące i od razu rodzinka zwaliła nam na glowę swoje problemy. Ja nie należę do osób, które wyrzucą kogoś z domu, ale mam dosyć tego, że teraz w moim  mieszkaniu odbywają się awantury. Szwagier wprowadza nerwową atmosferę. mój mąż ma tego wszystkie dosyć, teściowa ciągle do nas wydzwania, że jesteśmy podli, bo ją opuściliśmy, teść dorzuca swoje...   

Nie wiem, co mam robić, tym bardziej, że ostatnio mąż nie ma  zamówień  i trzecia osoba w domu trochę nas kosztuje. Jestem wściekła, że z mojego wymarzonego domu robią mi poligon, ale boję się z nimi kłócić. Oni są mistrzami wojen i awantur, a my z mężem planujemy dziecko. Chcę, żeby moje dziecko miało babcię, dziadka i wujka, a wiem, że jeśli wyprosimy z domu szwagra, teść się obrazi i więcej do nas nie odezwie. Szwagier jest jego najukochańszym syneczkiem i oczkiem w głowie. Ostatnio jeszcze dowiedzieliśmy się przypadkiem, że szwagier donosi teściowi, o czym rozmawiamy, i jeszcze potem teść dzwoni do nas z pretensjami.

Być może uda Wam się znaleźć rozwiązanie, które mnie i mojemu mężowi nie przyszło do głowy. Mój mąż coraz częściej chce wyrzucić brata z domu, ale ja brzydzę się awanturami. Mój mąż twierdzi, że z jego rodzinką inaczej niż po chamsku się nie da, a moja grzeczność powoduje, że czują się bezkarni.

Czekam na Wasze pomysły...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szwagier i teściowie niszczą mi mój dom - czy ktoś mądry coś poradzi?

Ja bym posłuchała jednak męża, kiedy grzeczna rozmowa nie pomaga. Lepiej pewnie odseparować się od "toksycznych" ludzi.. Przykro jest, gdy najbliższa rodzina tak sie zachowuje, ale wasze szczescie jest najważniejsze! Nie miej wyrzutów, skoro tak się zachowują "dojrzali" ludzie hmm może czas i separacja czegoś ich nauczy?

3

W żadnym wypadku nie możecie pozwolić na to by dorosły czlowiek był waszym utrzymankiem!
Proponuje poważną rozmowę- to ze jestescie ze sobą spokrewnieni nie znaczy ze mozna na Was żerować!
A jeżeli młody nie wyrazi skruchy niech wraca tam skąd przyszedł. Współczuje mu ale nie dala bym sobie za nic w świecie zniszczyć własnej rodziny!

4

BBBN - wydajesz się inteligentną kobietą, która wie czego chce i umie realnie ocenić sytuację. Więc zastanów się czy wolisz, żeby dziecko było świadkiem kłótni i niezdrowej atmosfery między Wami a dziadkami czy też może lepiej, żeby miało spokojny dom bez dziadków, ale też bez ich toksycznego wpływu?

Nie da się przewidzieć, jak życie się potoczy. Możliwe, że dziadkowie szczęśliwi z pojawienia się wnuka zapomną o zatargach z Tobą i Twoim mężem i odnajdą się właściwie w nowej roli. Ale bardziej prawdopodobne jest to, że, nawet jeśli będziesz cierpliwie znosiła ich humory i towarzystwo szwagra przez kolejne lata, oni i tak znajdą powód do nowych kłótni i zatargów. Możliwe też, że Wasze dziecko stanie się pewną kartą przetargową w kontaktach między dziadkiem i babcią - a takiej roli dla swojego maluszka na pewno byś nie chciała.

Nie każde dziecko ma dziadka i babcię a mimo to jest szczęśliwe jeśli ma kochających rodziców. Niestety, obecność szwagra i sytuacja z teściami doprowadza do napięć i wcześniej czy później zacznie psuć stosunki między Tobą i Twoim mężem. Ty masz swoją rodzinę i powinnaś robić to, co jest dla niej dobre - w tym przypadku jak najszybciej pozbyć się szwagra, nawet jeśli miałabyś mu wystawić walizki za drzwi. To jest dorosły facet - jeśli jego rodzice uważają, że tak nie jest to niech go sobie przygarną i zapewniają utrzymanie do emerytury. Wy wykazaliście dobre chęci i długo mu pomagaliście - teraz czas pomyśleć o swoim życiu, swoich planach i marzeniach.

5

No chyba bym się wściekła jakbym miała pasożyta w swoim własnym wymarzonym i wychuchanym domu... Bo dla mnie taki człowiek to pasożyt. Ja na Twoim miejscu nie wtrącałabym się do tego i pozwoliła mężowi działać, to w końcu jego brat a nie Twój. Jak Ty sobie wyobrażasz siebie w ciąży jako kłębek nerwów?? Chcesz dobrze dla dziecka, ale jak go narazisz na bycie w takim toksycznym otoczeniu to tylko mu zrobisz krzywdę.

6

Kochane Forumowiczki, bardzo Wam dziękuję. Skoro jesteście tak jednomyślne i uważacie, że należy w końcu przerwać tę sytuację - tak właśnie zrobimy. Chciałam tylko, żeby ktoś mi powiedział, że nie jestem potworem, bo momentami czułam się winna, że mam ochotę wyrzucić brata męża. Poczekam tylko, aż szwagier obroni pracę - kilka tygodni mnie nie zbawi. Nie chcę mu robić numeru w tak ważnym dla niego okresie...

No i gwoli sprawiedliwości - teść dorzuca nam się do kosztów jedzenia, poza tym szwagier czasem mnie gdzieś podprowadzi (mam  problemy z poruszaniem się - jestem niesprawna), pomógł nam przy remoncie. Nie chcę nieuczciwie przedstawić sytuacji i zrobić z niego potwora, z mojego pierwszego postu być może wynikało, że jest wcielonym diabłem. Nie jest. Jest rozpuszczony, nieodpowiedzialny i dziecinny, ale nie zły.

Czy to zmienia Wasze opinie?

7

BBBN napisał/a:

Jest rozpuszczony, nieodpowiedzialny i dziecinny, ale nie zły.Czy to zmienia Wasze opinie

nie! napisałas ze wprowadza niezdrową atmosferę - to wystarczy.
Poza tym dorobiliście się tego mieszkania sami i macie prawo je zamieszkiwac w takim stanie w jakim go nabyliście.
Nowy lokator to może być Wasze dziecko.
Uważaj tylko żeby ta obrona nie trwała wiecznie. Skoro teść taki wspaniałomyślny jest niech sam go pod dach przyjmie :>
Wy skończcie się babrać w ich piekle. Twój mąż potrafił z niego się wygrzebać- młody jak bedzie mu się chciało też to zrobi ( po męsku a nie jak dziecko przedłużając w nieskończoność u Was odwiedziny)

8

Mój teść chyba zagląda na to forum - wyobraźcie sobie, że dziś zadzwonił do mnie i zapytał, ile kosztuje nas utrzymanie szwagra i wspaniałomyślnie zaoferował, że da mi pewną sumę na gaz, prąd i wodę. Nie jest to dużo, ale sam gest jest bardzo miły... No i w dodatku teść dziś napomknął mojemu mężowi, że po obronie wynajmie szwagrowi mieszkanie. Mąż mówi, że teść ewidentnie czekał na zaprzeczenie i ofertę, że młody dalej może mieszkać u nas, ale, jak się pewnie domyślacie, to nie nastąpilo. Wszystko więc idzie w dobrym kierunku, a nawet jeśli temat wynajmu mieszkania szwagrowi umrze śmiercią naturalną, dzięki Wam będę wiedziała, że wyproszenie szwagra z domu nie będzie znaczyło, że jestem podła i bez serca.   

Bardzo Wam dziękuję!

9

No proszę smile
mNie najbardziej cieszy że zrozumiałaś ze walka o swoje szczęscie i komfort psychiczny nie jest niczym złym.
Pozdrawiam smile

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Szwagier i teściowie niszczą mi mój dom - czy ktoś mądry coś poradzi?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024