Ból kręgosłupa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ból kręgosłupa

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 80 ]

Temat: Ból kręgosłupa

Od paru tygodni boli mnie mięsień szyjny. Myślałam że to od złego ułożenia się do snu ale trwa to zbyt długo.
Także podczas pływania na basenie czuję ból w krzyżach. Nie wiem czy to coś poważnego ale zaczynam się martwić. Mam siedzącą pracę i staram się jak najwięcej ruszać. Kilka razy w tygodniu chodzę na basen, codziennie spacery o kręgosłup dalej boli sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ból kręgosłupa

mirellko..
doskonale rozumiem o czym mowa. Problm ktory Ci doskwiera nawiedził mnie w listopadzie ubieglego roku. Na bole odcinka szyjnego kregoslupa nie pomoze Ci plywanie żabką na pewno.
Mam również siedzacy styl zycia i do tego duzo stresu na glowie to moze prowadzic do zmian w odcibnku szyjnym ktore w efekcie powoduja napiecie miesni, ucisk nerwow a co za tym idzie bole szyi i glowy. u mnie skonczylo sie rehabilitacja i zakupem specjalnej poduszki.

3

Może spróbuj jakiś masaż na rozlużnienie tego bolącego mieśnia? Ja mam tak, że mi zawsze "stres" wchodzi w kark i wtedy idę na masaż Ma-uri, naprawdę działa smile potem przez dłuższy czas nie mam problemu, aż znowu się ten stres nagromadzi (jakby ktos chciał to w warszawie polecam: ma-uri. com. pl)

4

Ehhh.. Też coś o tym wiem..

5

Praca siedząca,nieodpowiednia pozycja ciała,pewno praca też przy kompie.Wskazana wizyta u neurologa(skierowanie) wykonanie rtg kręgosłupa.Objawy mogą wskazywać zmiany zwyrodnieniowe.Możesz sprecyzować okolice bólu?Czy coś stosujesz  z leków?Kiedy są  te bóle odczuwalne?jak się objawiają?Waga i wzrost?

6

Na bóle kręgosłupa leki bez recepty są raczej mało skuteczne. Ketonal lub tramadol pomogą ale nie są też obojętne dla organizmu.

7

carboczar napisał/a:

Możesz sprecyzować okolice bólu?Czy coś stosujesz  z leków?Kiedy są  te bóle odczuwalne?jak się objawiają?Waga i wzrost?

Ostatnio najbardziej doskwiera mi ból w okolicach krzyża. Przy komputerze siedzę już wyszpanowana jak struna. Leków nie biorę żadnych, ćwiczę min 4 razy w tygodniu ale nie wiem czy to coś pomaga. Waga 67 wzrost kg 175 cm. Chyba wybiorę się do lekarza bo szkoda zniszczyć sobie zdrowie...

8

Od jakiegoś czasu miałam problemy z bólem pleców. właściwie to było coraz gorzej wstawać, a leki przeciwbólowe pomagały tylko na chwilę. znalazłam w internecie stronę bol-plecow.info.pl . są tam cenne rady jak sobie poradzić bez lekarstw

Doskonaly sposob na wszelkie bole kregoslupa i nie tylko to MASC KONSKA .Czesto stosowana w mojej rodzinie i wrecz niezastapiona . Z nim zdecydujesz sie na ostatecznosc czyli wizyte u lekarza to goraco ci polecam nacieranie ta mascia.. Sprawdzono na osobie ze zwyrodnieniami kregoslupa  w roznych odcinkach i powiem szczerze efekt leczniczy jest zdumiewajacy. Zawsze warto sprobowac  moze ci pomoc. Zycze zdrowego kregoslupa.

10

Jeśli ból dokucza Ci często i przeszkadza w zwykłych czynnościach, to najlepiej udać się do lekarza;)

11

A może właśnie powinnaś sie troszke poruszać, bo to że siedzisz to przyczyna bólu?

12

Na pewno masażyk pomoże i odpowiednio dobrana gimnastyka. Polecam ben gay zielony jako maść( troszkę śmirdzi, ale skuteczna) . Dziwczyny jak macie siedzącą pracę to koniecznie róbcie w pracy przerwy i dajcie odpocząć kręgosłupowi. Z pływania nie polecam żabki , najlepiej pływanie na plecach , kraulem.

13

ja swego czasu tez miałam okropne bóle pleców plus głowy. trafiłam szybciutko do neurologa i powiedział mi że wzrost (179cm) sprawia ze mam nadwyręzony kręgosłup i trzeba o niego wyjątkowo dbać jak się jest osobą wysoką (szczególnie kobietą). Ty też nie jesteś najniższa, więc może naturalnie nadwyręzony kręgosłup plus praca itd to wszytsko powoduje ból. Ja dostałam specialne ćwiczenia na wzmacnianie mięsni kręgosłupa plus basen koniecznie i pomogło.

14

Witam serdecznie smile Ja również długo cierpiałam na ból kręgosłupa, zwłaszcza przez siedzącą pracę. Szukając najróżniejszych metod kupilam sobie podpórkę pod plecy z mojapoduszka i faktycznie przynosi ulgę

15

może pomoże mi pomaga zawsze
położyć się  na plecach  , ręce za głowę  i udawać  ze się idzie  lub jak  płynie  rybka
ma pracować całe ciało  biodra  i bark

16

Zabieg termolezji to nowoczesna metoda, która poprzez kontrolowane uszkodzenie struktur nerwowych skutecznie umożliwia pozbycie się chronicznego bólu. Zabieg ten jest zalecany w przypadku leczenia długotrwałego, jednostajnego bólu pochodzącego z kręgosłupa, nerwów czaszkowych, korzeni nerwowych lub układu współczulnego. Pomaga również w przypadku bólu spowodowanego niektórymi chorobami onkologicznymi, zwłaszcza rakiem trzustki, żołądka macicy i pęcherza moczowego. W trakcie tej kuracji można zlikwidować, bez trwałego uszkodzenia tkanki nerwowej, dolegliwości wynikające również z chorób naczyniowych. Długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych, wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych, dlatego termolezja to doskonałe rozwiązanie przeznaczone dla osób, które chronicznie odczuwają ból. Istotą termolezji jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury. Zabieg termolezji przeprowadzany jest w mało inwazyjny sposób. Nie wymaga znieczulenia ogólnego, więc jest obarczony minimalnym ryzykiem. Przeprowadza się go w trybie tzw. chirurgii dnia jednego. Oznacza to, że pacjent opuszcza szpital już 2-3 godziny po zabiegu.

17

Polecam Ci specjalnie wyprofilowane poduszki do spania, aby kręgosłup szyjny w czasie snu odpoczywał.
Idź do lekarza rodzinnego, może trzeba będzie zrobić prześwietlenie odcinka szyjnego kręgosłupa. Uważaj na neurologów, bo oni uwielbiają niepotrzebnie szpikować nas psychotropami.
A na dzień dzisiejszy aby sobie ulżyć, to kup sobie delikatna maść przeciwbólowa traumeel w aptece bez recepty.

18 Ostatnio edytowany przez izabelcia1979 (2011-02-24 12:46:15)

moja mama ma specjalnie masujący materac  bo ma chory kręgosłup,dużo pomagają jej ćw\iczenia na basenie-specjalne odciążające kręgosłup,na lekkie bóle dorażnie łyka pyralginę jest w miarę delikatana,bo nie sposób też cały czas łykać prochy, ale na pewno musisz się więcej ruszać

19

Mam dokładnie tak samo; praca przy komputerze od poniedziałku do piątku i ze dwie soboty w miesiącu po 8-10 godzin dziennie, stosunkowo niewiele ruchu, ponieważ po prostu nie mam czasu na siłownię czy basen hmm Mam w domu orbitreka, ale jego "eksploatuje" zazwyczaj w weekendy, rzadko w tygodniu, no, chyba, że przed wieczornym prysznicem i położeniem się spać smile Wcześniej miałam normalne tudzież standardowe poduszki (70x80cm), i bardzo się przy nich męczyłam i odcinek szyjny mnie bolał. Później kupiłam sobie tą wyprofilowaną poduszkę ortopedyczną, ale i w tym przypadku wyrzuciłam pieniądze w błoto. Dopiero później moja mama uszyła mi poduszkę prostokątną, tak, że na poduszce mam tylko głowę, a już ramiona spoczywają na materacu/łóżku. Od tego czasu śpię o dziwo dobrze.
Natomiast na bóle to albo maść Traumeels albo Ketonal - w zależności od nasilenia bólu.
W innym wypadku pozostaje iść do lekarza, bo to mogą być początki zwapnienia górnego odcinka kręgosłupa sad

20

dobrz jest wybrać się do fizjotrapeuty-on da zestaww ćwiczeeń do wylkonywania w domu,dobrą sprawą jst poduszka lędżwiowa do siedzenia w fotelu,słyszałam że nie możzna się zrywać się rano z łóżka-należzy wstawać dlikatnie,tylko kto o tym pamieta jak dzwoni budzik rano do pacy,wstaje ,pije kawę i łyka tabletkę jak mocno boli

21

A mnie znowu zaczyna odzywać się moje "karczycho". Cholera jasna, znowu muszę się smarować traumeelsem i wspomagać tabletkami. Zastanawiam się czy aby sobie nie kupić do domu fotela z masażerem pleców i właśnie karku - może to by jakoś pomogło??!! W ogóle chyba zaczyna dopadać mnie przesilenie wiosenne, bo nawet jak wstaje z łóżka, po 7-8 godzinach snu, to czuje się niewyspana i nic mi się nie chce. I jeszcze ten ból karku sad:(:(

22

Te wszystkie materace są do d.... Jeśli potrzebny jest masaż to tylko  manualny! Sama mam problem z kręgosłupem szyjnym od siedzenia przy kompie, bo przy nim pracuje, często i cały dzień.  Czasem blokuje mi się bark, tak że nie mogę ruszać ręką. Używam maść traumeels także  albo plastry jakieś. Maść może tak nie rozgrzewa ale ból po niej ustępuje powoli, na drugi dzień już jest lepiej.

23

Zgadzam się z przedmówczynią, że te materace i fotele niewiele dają... Jest to masaż powierzchowny... W przypadku problemów z mięśniami karku i szyi jeżeli ból ma postać ostrą to trzeba smarować ze 3 dni maścią przeciwzapalną a potem manualny masaż. Dobry masażysta pomoże nawet już po 3-5 masażach, koszt takiego fotela jest duży a rezultaty mizerne...

24

Te wszystkie poduszki, fotele i inne reklamowane badziewia wcale nie pomagają, a czasem mogą nawet zaszkodzić. Najlepsze są ćwiczenia, oczywiście pod kontrolą specjalisty. Jeżeli ma się czas, to można się nawet zapisać na jakiś turnus rehabilitacyjny. Po takim tygodniu, czy dwóch intensywnych zajęć od razu człowiek się lepiej czuje. Brzmi to trochę jak zachęta emerytów do wyjazdu do sanatorium, ale teraz, gdy tyle ludzi prowadzi siedzący tryb życia taka rehabilitacja staje się coraz popularniejsza.

25

ja przy moim trybie życia (komputer komputer komputer) też miałam problemy z kręgosłupem, jestem z gdanska wiec polecono mi gabinet rehabilitacji  funkcjonalnej w którym w kilka tygodni zrobili cuda z moim kręgosłupem, w tej chwili juz sama sporadycznie wykonuję kilka ćwiczen, dostałam tez zalecenia co do specjaniej poduszki, zeby kręgosłup dobrze sie układał podczas snu i jest dobrze ; )

26

Ja byłam na dwa tygodnie w klinice w Nowym Dworze wink Zabiegi miałam codziennie, średnio po 10 zabiegów dziennie, wszystko pod okiem specjalistów. Po tych dwóch tygodniach czułam się jak nowo narodzona. Też nadal ćwiczę, dostałam spis zaleceń i na razie wszystko jest ok. Dlatego właśnie wszystkim polecam rehabilitację na bolący kręgosłup.

27

Bardzo polecam plastry rozgrzewajace ketonalu,dobre bo  sama je stosuje ,super pomaga!

28

Krystyna 1958 napisał/a:

Bardzo polecam plastry rozgrzewajace ketonalu,dobre bo  sama je stosuje ,super pomaga!

Owszem plastry i maść ketonal pomagają, bo jest to silna substancja, tylko one działają doraźnie i nie usuwają przyczyny bólu... a po długotrwałym stosowaniu maści organizm się na nie uodparnia....

polecam masaż , ćwiczenia i fizykoterapię...

29

Właśnie chciałam to napisać - plastry to tylko doraźna pomoc. Problem trzeba jednak zwalczać u źródła. Najlepiej udać się do dobrego lekarza, który i tak pewnie koniec końców poleci rehabilitację wink Ja obstaję, że zabiegi i ćwiczenia to najlepszy sposób na poradzenie sobie z bólem kręgosłupa. I może wyjazd na turnus rehabilitacyjny wydawać się może komuś opcją tylko dla starych ludzi, to ja mogę śmiało napisać, że to nieprawda. Jak ja byłam w Nowym Dworze, to było tam sporo osób młodych i w średnim wieku.

30

Ja uważam, że poduszka dobrze wyprofilowana to bardzo dobra sprawa, mam od roku i ani razu nie obudziłam się z boląca szyją.
Oczywiście, że rehabilitacja jest najlepsza, ale czasami potrzeba czegoś na gwałt bo człowiek na przykład przed kompem wysiedzieć nie może.
Ja nie jestem zwolenniczka takich silnych preparatów jak ketonal, lepiej zaczynać od tych delikatniejszych jak traumeel s bo tak sobie myślę że skoro już teraz walnę sobie z grubej rury ketonalem to co ja za 20 lat będę stosowała.

31

Wcześniej też się ratowałam takimi doraźnymi sposobami jak kładzenie się na podłodze z zrolowaną poduszką pod szyją, łykałam też jakieś tabletki, ale po powrocie z Nowego Dworu wszystko jest już ok. Mogę długo siedzieć przez komputerem (oczywiście w odpowiedniej pozycji) i nic złego się nie dzieje big_smile

32 Ostatnio edytowany przez hudson (2011-03-29 15:55:54)

o kurcze, wszyscy tak krytykują masażery i poduszki ortopedyczne, a mi pomagają. Poduszka poduszką, w zasadzie niezbędna, bo po przespaniu się na zwykłej puchowej nie moe wytrzymać. A tak na co dzień to używam podręcznego masażera, takiego uniwerslanego, Mister Mass. Zawsze mozna isc do masazysty, jednak to jest drogie, a w domu tez nie zawsze ma mnie kto wymasowac, takze taki masazer jest dobrym produktem zastepczym. wazne ze pomaga

33

No własnie ja też bym tak do końca nie negowała tych poduszek ortopedycznych, ponieważ przy problemach z karkiem odpowiednio wyprofilowana poduszka jest niezastąpiona. Ja zdaję sobie sprawę z tego, że ona nie wyleczy schorzenia, ale przynajmniej zapewni zdrowy sen........ przecież przy bolącym karku spanie na źle wyprofilowanej poduszce jest katorgą i męczarnią, wówczas człowiek wstaje bardziej zmęczony niż położył się spać.
Natomiast co do maści, to podtrzymuje swoje wcześniejsze zdanie, tyczy się to również odwiedzenia lekarza, gdyby nic nie pomagało smile

34

A ja jak mnie boli kark i odcinek piersiowy kręgosłupa, śpie wtedy bez poduszki smile

35

Niestety sam masaż pomaga tylko na mięśnie, a nie na sam kręgosłup, dlatego moim zdaniem, jeśli ktoś ma problemy naprawdę z kręgosłupem bardziej efektywna jest rehabilitacja, i piszę to z własnego doświadczenia.

36

Zmagam się z niesamowitymi problemami z kręgosłupem [każdy odcinek] już od 12 lat. oto moja rada: nie spać w ogóle na poduszce [kilka nocy może być "dziwnie",potem tylko błogo], ćwiczyć regularnie!!! najlepsza: joga= ćwiczenia rozciągające [to był przełom w moim cierpieniu kręgosłupowym], pływac na plecach, nie żabką, to tylko pogłębi problem. I odpowiednia dieta; czerwone mięso zakwasza mięśnie [w ogóle organizm], może powodowac jeszcze większy ból i najlepiej z niego zrezygnować. Dużo kaszy gryczanej i warzyw zielonolistnych. najlepiej zrezygnowac z używek typu: kawa, czarna herbata, alkohol- wypłukują z organizmu wazne mikroelementy i szybciej powodują osteoporozę. Co do postawy w pracy: nie asiedziec z założonymi nogami, stopy oparte, łokcie oparte na blacie, komputer na wysokości oczu by sie nie schylać. Pozdrawiam!:)

37

Catwoman napisał/a:

Zmagam się z niesamowitymi problemami z kręgosłupem [każdy odcinek] już od 12 lat. oto moja rada: nie spać w ogóle na poduszce [kilka nocy może być "dziwnie",potem tylko błogo], ćwiczyć regularnie!!! najlepsza: joga= ćwiczenia rozciągające [to był przełom w moim cierpieniu kręgosłupowym], pływac na plecach, nie żabką, to tylko pogłębi problem. I odpowiednia dieta; czerwone mięso zakwasza mięśnie [w ogóle organizm], może powodowac jeszcze większy ból i najlepiej z niego zrezygnować. Dużo kaszy gryczanej i warzyw zielonolistnych. najlepiej zrezygnowac z używek typu: kawa, czarna herbata, alkohol- wypłukują z organizmu wazne mikroelementy i szybciej powodują osteoporozę. Co do postawy w pracy: nie asiedziec z założonymi nogami, stopy oparte, łokcie oparte na blacie, komputer na wysokości oczu by sie nie schylać. Pozdrawiam!:)

Popieram w pełni smile

38

Też popieram. Zgadzam się ze wszystkim. Zdrowy tryb życia pomoże, nie tylko na bolący kręgosłup. Nie mniej jednak, ja mimo że stosowałam się do tego wszystkiego, o czym pisała Catwoman - nadal cierpiałam. Czasem bardzo, czasem mniej, ale jednak. Rehabilitacja załatwiła sprawę na dłuższy czas. Takie zabiegi - lasery, krioterapia, prądy, masaże i inne tego typu - dobrze zrobią każdemu. Zastanawiam się nawet, czy nie fundować sobie takiej regeneracji raz w roku smile

39

tez miałam podobne problemy, jednak poduszka czy wyprofilowane krzesła sa dobre jako profilaktyka czy dzialania wspomagajace a nie jako glowne przeciwdzialanie chorobie.. najlepiej jest znalec specjaliste i pod jego okiem intensywnie sie leczyc.

40

BYCkobieta dobrze pisze wink czasem takie poduszki, profilowane krzesla i inne tego typu mogą nawet zaszkodzic. Rozne sa schorzenia kregoslupa i to specjalista powinien decydowac co nam pomoze, a co wrecz przeciwnie.

41

bolacy kręgosłup to często problemy z jelitami - warto tez mieć to na uwadze

42

Ból kręgosłupa może być powiązany z jelitami, serio?

43

Ja również jestem zwolenniczką poduszek ergonomicznych, odciążających kręgosłup. Zakupiłam jedną z polecenia terapeuty który wykonywał mi ćwiczenia metodą McKenzie. Wiele rodzajów takich poduszek można znaleźć na allegro ja polecam poduszkę "INA" gdyż ma możliwość modyfikacji rozmiaru i jest z pasem który można zapiąć z tyłu fotela, krzesła.
Dodatkowo polecam zajęcia z Nordic Walking (polecam instruktorów z Polskiej Federacji Nordic Walking- oni naprawdę są dobrze przeszkoleni smile ).
Dzięki zastosowaniu poduszki i systematycznym zajęciom zapominam o bólu pleców AŻ CHCE SIĘ  ŻYĆ smile
pozdrawiam

44

fasola napisał/a:

Też popieram.. Zastanawiam się nawet, czy nie fundować sobie takiej regeneracji raz w roku smile

Dwa razy w roku,na wiosnę i jesień tak mi powiedział lekarz:)

45

mirella napisał/a:

Od paru tygodni boli mnie mięsień szyjny. Myślałam że to od złego ułożenia się do snu ale trwa to zbyt długo.
Także podczas pływania na basenie czuję ból w krzyżach. Nie wiem czy to coś poważnego ale zaczynam się martwić. Mam siedzącą pracę i staram się jak najwięcej ruszać. Kilka razy w tygodniu chodzę na basen, codziennie spacery o kręgosłup dalej boli sad

JOGA. poczujesz się jak nowo narodzona.
ps. nie rób "świecy" i niczego co wymaga stania na głowie.

46

a jak walczyc z takim bólem po nocy,mnie budzi taki ból w krzyzu rano kiedy leze jeszcze w łóżku.a zjadłam juz 10 tabletek movalisu od lekarza.

47

najlepiej przez regularne ćwiczenia rozciągające.

48

materac to podstawa. dobry materac koszt. ok. 450 zł.

49

Witam, ja na wszelkie bóle mięśni i stawów stosuję żel biofreeze można go już kupić w Polsce    Do tej pory kupowałam w Anglii. Naprawdę rewelacja , on działa na zasadzie krioterapii. Warto spróbować.

50

W sprzedaży internetowej pojawiła się podpórka firmy Webber . Piszą : Polecamy wszystkim, których codzienne zajęcia czy to w domu czy też w pracy wymagają wielogodzinnego siedzenia. Zabezpiecz się przed postępem choroby, ochroń siebie i swoje dziecko przed tak uciążliwą przypadłością.
Wymiary: ok. 40x40x13 cm

Jeśli wypuklenie 13cm polecają dzieciom i tak naprawdę wszystkim to ja mam aż ochotę złapać się za głowę. Współczuję ludziom którzy ją kupią i zamiast pomocy otrzymają wręcz przeciwnie ból pleców i nie daj boże coś jeszcze gorszego jak przepuklinę kręgosłupa.....

Poduszka przede wszystkim  ma podpierać, a nie wypychać plecy o czym producent Webber zapomniał .

Ciekawe co o tym produkcie myślą wasi fizjoterapeuci zapytajcie ich z ciekawości.
Pozdrawiam

51

Czy ktoś z Was był kiedykolwiek u kręgarza?

52

klaudia84 napisał/a:

No własnie ja też bym tak do końca nie negowała tych poduszek ortopedycznych, ponieważ przy problemach z karkiem odpowiednio wyprofilowana poduszka jest niezastąpiona. Ja zdaję sobie sprawę z tego, że ona nie wyleczy schorzenia, ale przynajmniej zapewni zdrowy sen........ przecież przy bolącym karku spanie na źle wyprofilowanej poduszce jest katorgą i męczarnią, wówczas człowiek wstaje bardziej zmęczony niż położył się spać.
Natomiast co do maści, to podtrzymuje swoje wcześniejsze zdanie, tyczy się to również odwiedzenia lekarza, gdyby nic nie pomagało smile

dokładnie - poduszki ortopedyczne są bardzo pomocne. I to nie mój wymysł a słowa mojego fizjoterapeuty. Tylko trzeba pamiętać, że poduszkę kupujemy w specjalistycznym sklepie ortopedycznym

53

zapytałam swojego fizjoterapeutę co zrobić aby ból podczas spania był chociaż mniejszy lub żeby go wcale nie było. Zaproponował mi założenie "na siebie" wcześniej poleconą poduszkę lędźwiową firmy PPHU INA Michał Marcinek ( gdyż ma możliwość regulacji rozmiaru  ). A mianowicie zapiąć ja na siebie pasek na brzuchu a poduszka wypukleniem w stronę pleców a płaska część w stronę materaca. Jak to usłyszałam nie ukrywam poczułam się dziwnie gdyż wyglądałam tak samo jak moje krzesło z poduszką smile. Co najważniejsze trzeba spać na plecach i to było najtrudniejsze gdyż śpię na brzuchu. Pierwsze parę nocy nie mogłam się przyzwyczaić ,ale udało się i jestem mu bardzo wdzięczna gdyż sen jest relaksem i odpoczynkiem.

Polecam ciekawe czy i wam to pomoże smile

54

Najlepszym środkiem doraźnym są ćwiczenia rozciągające kręgosłup, one uwalniaja naciśnięte nerwy i kolejna porcja porad z mojego dzienniczka, może się przydadzą;
- próbuj opanować "paraliż ruchowy", unikanie bólu wymusza określone ruchy, sposób siedzenia lub leżenia, prowadzi to do pogłębiania nieprawidłowej postawy ciała,
- staraj się kontrolować postawę, stój prosto, rozkładaj ciężar ciała równomiernie na obie stopy,
- opanujmy ból; przykładamy torebki z żelem rozgrzewającym lub oziębiającym, okład z lodu,
- połóż się na brzuchu, kompresy na plecy, podkładać poduszki pod biodra i kostki, przyłożyć na 30 minut rozgrzana poduszkę elektryczną
- masaż z dodatkiem maści przeciwbólowych, rozgrzewających bez specjalnego nagrzewania (diklofenak, ibuprofen, naproksen),
- maść Neocapsiderm z kapsaicyną, uwaga na podrażnienia skóry,
- kontroluj napięcie przy pracy, warto wstać przeciągnąć się pospacerować,
- przy dźwiganiu obciążaj równomiernie obie ręce, wstajemy ze zgiętych kolan, nigdy z wyprostowanych,
Kapitalne znaczenie ma wypoczynek nocny, półtwardy materac, śpij jak najwięcej na brzuchu (odciążenie kręgosłupa), jeśli śpisz na plecach, podkladaj poduszki pod kolana i głowę (specjalna ortopedyczna poduszka), gdy śpisz na boku wkładaj poduszkę między nogi,
- pozycja siedząca wymaga podpórki pod nogi, podkładka pod część lędźwiową (dolna ) pleców np. w samochodzie,
- zawsze staraj się podpierać jedną nogę, książka, krawężnik, zmieniaj pozycje oczekując np. na autobus,
- stosuj specjalne pasy ortopedyczne, zmniejszające ruchomość pleców,
- pasy gorczycowe, gorczyca wyciąga ból, można stosować ciepłe okłady z mielonej gorczycy wymieszanej z mąką, posmaruj wcześniej plecy wazeliną aby uniknąć podrażnień skóry,
- stosuj plastry przeciwbólowe, rozgrzewające,
- zażywaj suplementy na stawy, chonroityna z glukozaminą, bromelaina, kozłek lekarski na uspokojenie,
- nie wykonywać zbyt gwałtownych ruchów.
Kwestia podstawową są ćwiczenia rozluźniające i wzmacniające odpowiednie partie mięśni na plecach, większość w pozycji leżąc, na brzuchu, plecach, unosimy krążymy nogami na wyprostowanych kolanach. Ćwiczeń jest bardzo dużo. Pomaga też codzienna ciepła relaksacyjna kąpiel, naświetlanie lampami typu, Sollux, Bioptron. Wygodne obuwie na płaskim obcasie, luźne bez ściskania stóp, chodzi o naturalny rozluźniony chód.

55

Katarzyno fajne porady i strasznie ich dużo lecz nie da się zapamiętać o wszystkim. Ja pracuje z dziećmi więc zazwyczaj ciężko mi stosować się do wielu rzeczy. Ale spróbować można, trochę samokontroli i mam nadzieje, że efekty nadejdą:)

56

U mnie najlepiej działa ciepło wink Termofor, poduszka, maści i kremy rozgrzewające, które zawsze staram się mieć w apteczce w nagłych przypadkach. Jak mnie jakiś czas temu rwa kulszowa złapała to myślałam, że będę wyć do księżyca, na szczęście mąż się obudził od mojego okrzyku, nasmarował co trzeba i rano już mogłam się ruszać. Jeśli chodzi o konkretne propozycje to ostatnio kupujemy dip hot, bo dla sportowców też jest dobry, a mój M. ostatnio sporo ćwiczy i z kolanami i kostkami miewa problemy.

57

Cierpiałam na bóle kręgosłupa przez długi czas, ale odkąd mam poduszkę do siedzenia w pracy jest zdecydowanie lepiej.

58

yacha napisał/a:

U mnie najlepiej działa ciepło wink Termofor, poduszka, maści i kremy rozgrzewające, które zawsze staram się mieć w apteczce w nagłych przypadkach. Jak mnie jakiś czas temu rwa kulszowa złapała to myślałam, że będę wyć do księżyca, na szczęście mąż się obudził od mojego okrzyku, nasmarował co trzeba i rano już mogłam się ruszać. Jeśli chodzi o konkretne propozycje to ostatnio kupujemy dip hot, bo dla sportowców też jest dobry, a mój M. ostatnio sporo ćwiczy i z kolanami i kostkami miewa problemy.

A co to takiego i jak działa? Sama mam problem z kostką. Może bym spróbowała? To jakaś maść?

59

Krem rozgrzewający, działa miejscowo przeciwzapalnie, znieczulająco i przeciwbólowo. Myślę, że się nada wink A problem z kostką tak po prostu czy jakaś kontuzja?

60

Jeśli bóle kręgosłupa zwiazane sa z siedzacym trybem życia, warto pomyśleć nad regularnym uprawianiem jakiejś aktywności fizycznej. Z czasem naprawdę pomaga. Można chodzić na fitness lub inne zajęcia albo w domu ćwiczyć, np. na piłce gimnastycznej. Powiem Wam, że rozciaganie na piłce fajnie relaksuje i niweluje napięcia pleców.
A i jeszcze jedno - prawdidłowa postawa podczas siedzenia: prosty kręgosłup, odpowiednio wyregulowane krzesło i podpórki pod łokcie.

61

Aktywność fizyczna to podstawa przy problemach z kręgosłupem. Nalezy go wzmacniać, wzmacniając mięśnie brzucha.

62

Edyciak napisał/a:
Catwoman napisał/a:

Popieram w pełni smile

Dobry post smile

63

yacha - stare niefortunne skręcenie, które czasem o sobie przypomina. Myślisz, że się nada?

64

Na bóle kręgosłuppa najlepszy jest basen - sama przerabialam to wiem smile

65

Na ból kręgosłupa, plecków, czy linii bioder najlepszy jest masaż częsty. I to taki, że boli w w trakcie, gdy go się wykonuje. Dość drogi jest masaż takowy, lecz najlepszy.
Optymalna opcja to kupić książkę swemu facetowi, albo poczytać samej i zagonić go do masażu. Taki masaż to jakieś 1h, ale za to bezpłatnie i pomaga super każdemu smile

Posty [ 1 do 65 z 80 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ból kręgosłupa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024