Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-05-02 16:25:26

majowa
Gość

Obchody 1 maja

Czy uwazacie, ze obchody 1 maja maja jakikolwoek sens we wspolczesnym swiecie? Wywieszanie flag, pochody itp. Ale wlasciwie po co?

#2 2008-05-03 13:47:36

Dota
100% Netkobieta

Re: Obchody 1 maja

majowa napisał:

Czy uwazacie, ze obchody 1 maja maja jakikolwoek sens we wspolczesnym swiecie? Wywieszanie flag, pochody itp. Ale wlasciwie po co?

oczywiście, że mają sens, tak samo jak święto flagi czy obchody związane z konstytucją 3 Maja - odniosę się tu do pewnych mądrych słów
" W życiu nie mamy poszukiwać jego sensu, sens  życiu trzeba nadawać" więc nadajmy sens tym świętom a nie będziemy mieli dylematów czy to ma sens czy go nie ma.

#3 2008-05-04 23:13:47

miodzio
Zaglądam tu coraz częściej

Piękne słowa,no a przecież 1 maja to taki piękny dzień, piękny bo majowy, i nieważne co bedziemy świętować, bo świętowanie jest piękne:-)

#4 2008-05-06 23:13:08

Sonia
Moderator

Ja osobiscie świętuję. Flagi nie wywieszam bo mieszkam w bloku i "miasto robi to za mnie" w pochodach tez nie uczstniczę ( na szczęście już mamy czasy, że nikt nikogo nie zmusza). Pochody i "ukoronowania" przodowników pracy narzucił poprzedni system- wyjścia specjalnie nie było...i niestety moim zdaniem to święto zostało troszkę wypaczone. A świetować mogę w sposób bierny nieco tzn.  pomyslec o pracy ludzi, którzy dla mnie cos robią: nauczyciele, lekarze, pani sprzątaczka itd. Wszystkim, którzy pracują powinno się po prostu podziekowac w tym dniu i tak myślę też powinni postępowac politycy. Podziękowac obywatelom za to że pracują, dla wszystkich NAS.

Taka sobie dziewczyneczka:)

politolog i prawie psycholog:)

#5 2008-05-08 10:47:18

jing jang
Net Przyjaciółka

Ja pamietam czasy dziecinstwa, wtedy to sie swietowalo, pochody, balony, orkiestra i ludzie wszystkich grup zawodowych wedrujacy ulicami miast:-) I niekt nei zostawal wtedy w domu. Fajnei sie wspomina, tylko wtedy jako mala dziewczynka, nie mialam zbyt pojecia o tym co sie dzieje i po co to wlasciwie jest. Dzis idea troche sie zminila, bo zwykle ludzie wykorzystuja ten dzien by pracowac na działkach i w ogrodach, wyjeżdżają, podróżuja, ale nie pracują zawodowo.
Idea święta jest już bardziej wolnościową niż nakazową, już nikt nie ma obowiązku uczestniczyć w pochodzie, teraz idą tylko nieliczni, bardziej dla zabawy.

#6 2008-05-10 14:46:16

Agata
Na razie czysta sympatia

Tak, Dota ma racje, trzeba nadawac rzeczom  sens samemu, a co do 1 maja, to jakoś tak wszystkim umknęło to , że to tak naparwdę data związana z naszym wejściem do UE, mniej natomiast dawne PRLowskie święto.

Stopka forum