Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!
Nie jesteś zalogowany.
Czy uwazacie, ze obchody 1 maja maja jakikolwoek sens we wspolczesnym swiecie? Wywieszanie flag, pochody itp. Ale wlasciwie po co?
majowa napisał:
Czy uwazacie, ze obchody 1 maja maja jakikolwoek sens we wspolczesnym swiecie? Wywieszanie flag, pochody itp. Ale wlasciwie po co?
oczywiście, że mają sens, tak samo jak święto flagi czy obchody związane z konstytucją 3 Maja - odniosę się tu do pewnych mądrych słów
" W życiu nie mamy poszukiwać jego sensu, sens życiu trzeba nadawać" więc nadajmy sens tym świętom a nie będziemy mieli dylematów czy to ma sens czy go nie ma.
Ja osobiscie świętuję. Flagi nie wywieszam bo mieszkam w bloku i "miasto robi to za mnie" w pochodach tez nie uczstniczę ( na szczęście już mamy czasy, że nikt nikogo nie zmusza). Pochody i "ukoronowania" przodowników pracy narzucił poprzedni system- wyjścia specjalnie nie było...i niestety moim zdaniem to święto zostało troszkę wypaczone. A świetować mogę w sposób bierny nieco tzn. pomyslec o pracy ludzi, którzy dla mnie cos robią: nauczyciele, lekarze, pani sprzątaczka itd. Wszystkim, którzy pracują powinno się po prostu podziekowac w tym dniu i tak myślę też powinni postępowac politycy. Podziękowac obywatelom za to że pracują, dla wszystkich NAS.
Ja pamietam czasy dziecinstwa, wtedy to sie swietowalo, pochody, balony, orkiestra i ludzie wszystkich grup zawodowych wedrujacy ulicami miast:-) I niekt nei zostawal wtedy w domu. Fajnei sie wspomina, tylko wtedy jako mala dziewczynka, nie mialam zbyt pojecia o tym co sie dzieje i po co to wlasciwie jest. Dzis idea troche sie zminila, bo zwykle ludzie wykorzystuja ten dzien by pracowac na działkach i w ogrodach, wyjeżdżają, podróżuja, ale nie pracują zawodowo.
Idea święta jest już bardziej wolnościową niż nakazową, już nikt nie ma obowiązku uczestniczyć w pochodzie, teraz idą tylko nieliczni, bardziej dla zabawy.
Tak, Dota ma racje, trzeba nadawac rzeczom sens samemu, a co do 1 maja, to jakoś tak wszystkim umknęło to , że to tak naparwdę data związana z naszym wejściem do UE, mniej natomiast dawne PRLowskie święto.