Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Jeżeli umowa na okres próbny skończyła się 15 kwietnia br. i nie została przedłużona, to ile pracodawca ma czasu, by wypłacić wynagrodzenie za kwiecień i ekwiwalent za 5 dni niewykorzystanego urlopu?
Czy należy mi się za ten okres premia, jeśli w umowie były podane następujące rzeczy:
1. Premie są wypłacane proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy i efektów wykonanej pracy.
2. Premia nie przysługuje pracownikowi za czas nieobecności w pracy, tj. w okresie, w którym nie uczestniczył w jej wypracowaniu.
Na moim stanowisku były 3 premie: od wyników badania Tajemniczego Klienta, % od sprzedaży oraz za wykonanie planu. czy jest jakaś szansa, że dostanę przynajmniej procent od sprzedaży za czas, który przepracowałam?
W przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny (art. 171§ 1 Kp).
Pracownik nabywa prawo do ekwiwalentu w dniu rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę i wtedy też
powinien go od pracodawcy otrzymać. Inaczej będzie w sytuacji, w której strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w trakcje pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie kolejnej umowy o pracę, zawartej z tym samym pracodawcą bezpośrednio po rozwiązaniu poprzedniej umowy z tym pracodawcą.
Za czas urlopu pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, jakie by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował. Zmienne składniki wynagrodzenia mogą być obliczane na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z okresu 3 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu; w przypadkach znacznego wahania wysokości wynagrodzenia okres ten może być przedłużony do 12 miesięcy (art. 172).
Roszczenie o ekwiwalent ulega przedawnieniu z upływem 3 lat od jego wymagalności, czyli od dnia ustania stosunku pracy.
Jeśli chodzi o premie, to wszystko zależy od szczegółowych uregulowań konkretnej umowy. Natomiast zgodnie z zapatrywaniem Sądu Najwyższego, możemy wyróżnić 2 sytuacje:
- Tak zwana premia uznaniowa, która nie ma charakteru roszczeniowego, nie stanowi składnika wynagrodzenia za pracę i wobec tego nie mieści się w pojęciu wynagrodzenia urlopowego.
- premia wypłacana co pewien czas za okresy zróżnicowane co do ich długości, jest świadczeniem periodycznym, więc jest brana pod uwagę przy obliczaniu ekwiwalentu.
Wydaje mi się, że jeśli, Twoim zdaniem zostały spełnione przesłanki zawarte w umowie, to możesz domagać się wypłaty.
Dzięki serdeczne
, premię dostałam razem z pensją. Jest tylko małe ale... Nie wiem, czy przelali mi ekwiwalent urlopowy, ponieważ nie dojdę do tego, czy był składnikiem pensji. A nie dojdę, bo mój były pracodawca nie daje pracownikom pasków (i rmua czy rumua - nigdy nie wiem, jak się to nazywa - również). Tzn. ci, którzy są zatrudnieni na inną umowę niż próbna, dostają loginy na stronę internetową, na której mogą sobie podejżeć swoje paski i inne. Ja miałam próbną umowę i obietnicę bez pokrycia, że dostanę login ![]()
Strony: 1