Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Brokuły to jedno z moich ulubionych warzyw, najczęściej gotuję makaron brokułami i tartym serem żółtym, czy znacie jakieś ciekawe przepisy z brokułami jako składnikiem bazowym?Chętnie spróbowałabym czegoś orginalnego;-)
Brokuły smażone w śmietanie
bardzo łatwe
Składniki
brokuły (mrożone lub świeże)
śmietana 18% - taka do zup i sosów
olej do smażenia lub masło
biały pieprz
sól do smaku zagotować w garnku wrzątek z solą.
wrzucić brokuły (świeże muszą być podrobione na mniejsze różyczki; mrożone z reguły są w kawałkach) i gotować 10 minut. NIE WIĘCEJ! brokuły muszą być lekko chrupiące, bo potem będą się dusić. Odcedzić.
na patelni rozgrzać olej.
wrzucić brokuły i dusić 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
wlać śmietanę, zamieszać i jeszcze dusić do czasu aż śmietana zgęstnieje odpowiednio.
posolić, popieprzyć do smaku.
ja proponuję brokuły a la szpnak proste do przyrządzenia a moja rodzinka tą potrawę uwielbia
1 duży brokuł
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżka siekanego koperku
2łyżeczki czosnku granulowanego(może być świeży)
cukier,sól
Brokuł umyć,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osłodzonej i osolonej wodzie.Odcedzić,przelać zimną wodą.Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę,rozprowadzić ją mlekiem i gotować 5min
stale mieszając aż do uzyskania gładkiego sosu.Sos połączyć z brkułem,dodać czosnek i koperek.Starannie wymieszać,doprawić do smaku i podgrzać.
życzę smacznego!!!