Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-04-20 19:37:43

Jona
Niewinne początki
Od: Mysłowice

Mobbing czy jeszcze nie?

Zastanawiam się czy sytuacja jaką mam w pracy to mobbing czy nie? Musimy wszyscy przed pracodawcą zdawać egzamin, raz w roku z przekazanego nam materiału. Ja do mego podchodziłam już trzy razy i mnie oblewał, robię dodatkowo studia podyplomowe i jakoś bardziej mnie stresuje ten egzamin z pracy.
Zastanawiam się czy to widzimisię pracodawcy czy po prostu się na mnie uwziął, po czym to poznać?

#2 2008-04-22 11:49:47

verka
Gość

Re: Mobbing czy jeszcze nie?

Właśnie z mobbingiem to ciężka sprawa. Najpierw do zdania sobie samemu sprawy  ,ze to już mobbing, a potem trzeba to jeszcze udowodnić. Ale twoja sytuacja myślę ,ze podchodzi pod mobbing!Ja miałam coś takiego w poprzedniej job ,ze szefowa była wredna i zadawała mi ciągle nowe rzeczy , tak że się z niczym nie wyrabiałam bo tego tyle miałam. I za to dostawałam opiernicz każdego dnia. Ja nie wytrzymałam nerwowo i sie zwolniła. Może szkoda i może trzeba było walczyć o odszkodowanie bo to odchorowałam przez dwa miesiące.

#3 2008-05-14 21:06:44

mobbing
Gość

Re: Mobbing czy jeszcze nie?

Coś więcej pojęcie mobbingu jest wpisane w "Kodeks Pracy" (Art. 94[3] [Mobbing] § 1.)

§ 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.

§ 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.

§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.

§ 4. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.

§ 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy

Stopka forum