Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...
Nie jesteś zalogowany.
Zastanawiam się czy sytuacja jaką mam w pracy to mobbing czy nie? Musimy wszyscy przed pracodawcą zdawać egzamin, raz w roku z przekazanego nam materiału. Ja do mego podchodziłam już trzy razy i mnie oblewał, robię dodatkowo studia podyplomowe i jakoś bardziej mnie stresuje ten egzamin z pracy.
Zastanawiam się czy to widzimisię pracodawcy czy po prostu się na mnie uwziął, po czym to poznać?
Właśnie z mobbingiem to ciężka sprawa. Najpierw do zdania sobie samemu sprawy ,ze to już mobbing, a potem trzeba to jeszcze udowodnić. Ale twoja sytuacja myślę ,ze podchodzi pod mobbing!Ja miałam coś takiego w poprzedniej job ,ze szefowa była wredna i zadawała mi ciągle nowe rzeczy , tak że się z niczym nie wyrabiałam bo tego tyle miałam. I za to dostawałam opiernicz każdego dnia. Ja nie wytrzymałam nerwowo i sie zwolniła. Może szkoda i może trzeba było walczyć o odszkodowanie bo to odchorowałam przez dwa miesiące.
Coś więcej pojęcie mobbingu jest wpisane w "Kodeks Pracy" (Art. 94[3] [Mobbing] § 1.)
§ 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.
§ 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.
§ 4. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.
§ 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy