Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Jak to jest z braminami, mam znajomego, który jest braminem, nie może jeść mięsa wieprzowego ani wołowego, ale czasem pozwala sobie na , np. kurczaka. Nie może też pić alkoholu. Dlaczego tak jest, macie może znajomych tego wyznania?
Witam, zazdroszczę takiego znajomego. Bramin to ktoś wg mnie zupełnie wyjątkowy. W hinduizmie to członek najwyższej warny, taki "prawie doskonały człowiek". A co do spożywania czy ich nie spożywania to w wielu kulturach i religiach jest wiele zakazów. Wieprzowina zakazana w islamie i judaiźmie (nieczyste zwierzę) a krowa jest święta w Indiach, więc też jej się nie je. Myśle że drób jest "w miarę" neutralny.
miodzio, jeśli twój znajomy jest braminem, to na pewno z własnej woli rezygnuje z pokarmów nisko energetycznych - i nikt niczego mu nie nakazuje, decyzja płynie z wewnętrznych przekonań i wiedzy.
Według nauki Wed, istoty takie jak świnia czy krowa są obdarzone wszystkimi niższymi ciałami jak człowiek, natomiast drób i ryby dobrowolnie zgodziły się być pokarmem dla człowieka. Ile w tym prawdy - nie wiem.
Sama nie jem wieprzowiny, bo długo zalega w mym systemie trawiennym i jest to nie miłe. Może jakoś da się powiązać wiedzę Wed i własne doświadczenie?
Dla mnie prawdę jest to, co się sprawdza. Źle się czuję po wieprzu, więc nie jem - bez ideologii.
Pozdrawiam cieplutko
http://www.gabinetpodaniolami.com/