Zostać czy odejść od partnera z którym mam małe dziecko? - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2010-02-04 22:48:51

malatola
Niewinne początki

Zostać czy odejść od partnera z którym mam małe dziecko?

Od dawna mam ten problem.... Często się kłócimy,ale zaraz godzimy i dochodzimy obydwoje do wniosku że musimy się obydwoje zmienić,ja to a on tamto...Wiele razy dochodziło do sytuacji ,w której się rozchodzilśmy, jednak nigdy do tego nie doszło. Tyle, że takie sytuacje wyglądały tragicznie, bo gdy ja chciałam o rozstaniu spokojnie porozmawiać to on zaraz wpadał w furię , krzyczał,odgrażał się itp. Nasz syn ma 2 lata i nadal nie mieszkamy razem. Nie przepadamy za swoimi rodzinami, dlatego jedno nie chce mieszkać u drugiego. Nie wiem co mam robić, zawsze zapewnia mnie ze wszystko będzie dobrze, ale nigdy tak nie jest. Czy mu na tym nie zależy? Już sama nie wiem,bo przecież jakby chciał to już dawno moglibyśmy coś wynająć,tyle że dla niego zawsze jak coś się trafi jest za drogo. Brakuje mi jego obecności, wspólnych chwil itp. To wszystko wygląda tak jak byśmy nie byli ze sobą ,bo mieszkamy oddzielnie, prawie w ogóle się nie widujemy i choć mieszkamy około 2 km od siebie to już będzie chyba miesiąc jak się nie widzimy. Cały czas łudzę się nadzieją, że będzie dobrze...ale czy faktycznie tak będzie? Naprawdę jestem w rozterce, ktoś ostatnio mi bliski powiedział żebym dała sobie z nim spokój i to skończyła jak najszybciej, bo ile można mówić,obiecać i nic nie robić w tym kierunku... Nie wiem, poradźcie coś.

#2 2010-02-05 10:52:35

vidomina
Wróżka Bajuszka

Re: Zostać czy odejść od partnera z którym mam małe dziecko?

Niestety, ale zgadzam się z Twoim bliskim. Jeśli taka sytuacja utrzymuje się od dłuższego czasu, to chyba nie ma co liczyć na "cud", że to się nagle wszystko zmieni. Ułóż sobie życie bez tego faceta, tak chyba będzie rozsądniej...
Z drugiej strony możesz mu powiedzieć, że albo mieszkacie razem i jesteście razem, albo to koniec. I nie, że on będzie obiecywał cuda wianki, ale naprawdę niech się za to weźmie. Jeśli nie, to najwidoczniej nie zależy mu tak, jak powinno...

Chodzić swoimi ścieżkami...

#3 2010-02-05 11:42:26

gothka
Słodka Czarodziejka

Moim zdaniem powinnaś postawić wszystko na jedną kartę: albo w prawo albo w lewo. Takie ,,zawieszenie" i emocjonalne rozdarcie nie jest dobre dla nikogo a już na pewno nie dla 2-letniego dziecka. Mam wrażenie, że Twój partner jest skrajnie nieodpowiedzialny. Skoro założył rodzinę, powinien poczuwać się do jakichkolwiek obowiązków wobec niej...
Musisz jasno dać mu do zrozumienia, że albo coś się między Wami zmieni albo to koniec. I musisz być konsekwentna, żadnych drugich szans itd. bo nadal będzie tak samo.
Nie warto marnować życia, dla kogoś, kto na nas nie zasługuje...

Kiedy kochasz to dusza nie śpi... Kiedy kochasz, to wiesz, że żyjesz...

#4 2010-02-05 14:13:56

ciszaa
Cioteczka Dobra Rada

gothka ma racje, Twoj partner jest nieodpowiedzialny i tyle...tylko, ze ja na Twoim miejscu od razu zakonczylabym ten zwiazek. Pomysl tylko, gdyby chcial mieszkac razem z Toba i synkiem to dawno wynajalby chocby niewielkie mieszkanko, wiesz..ciasne ale wlasne..a tu masz tylko obietnice bez pokrycia. I nie rozumiem jak mozna mieszkac tak blisko i sie nie spotykac tym bardziej, ze jest male dziecko? Czy naprawde uwazasz, ze chcesz dac mu kolejna szanse?
I nawet nie mysl, ze jak juz masz maluszka to nikt Cie nie bedzie chcial..bo dziecko to problem..nic bardziej mylnego..podam Ci swoja osobe jako przyklad...rozwiodlam sie z mezem i zostalam sama z dwojka dzieci, a teraz mam fantastycznego mezczyzne, ktory wzial cala trojke po opieke..i jeszcze mamy razem prawie roczna coreczke smile
Glowa do gory! Zycie nalezy do Ciebie smile

Wyobraźcie sobie tę ciszę, gdyby ludzie mówili tylko to, co wiedzą...

#5 2010-02-05 14:24:39

tuptuś
Na razie czysta sympatia

Ja na twoim miejscu zostawiłabym go.....
To ze macie razem dziecko to jeszcze nie koniec swiata i wcale nie jest to argument by wiązać sie na siłe. Przeanalizuj czy jestes szczesliwa i czy dasz rade tak zyc bo z tego co piszesz to sie nawet nie zanosi na zmiane u twojego partnera. Uciekaj póki mozesz.........

#6 2010-02-06 12:31:51

wercia55
Zaglądam tu coraz częściej

Uważam że musisz to Ty podjąć ostateczną decyzję ten facet czyli ojciec Twojego synka to typ faceta tzw: Piotrusia pana który zawszę będzie dzieckiem który boi sie dorosłego i odpowiedzialnego życia...To on powinien być solidnym fundamentem związku a to co widzę to on umywa się od wszystkiego
Takiego to tylko spuścić z Mount Everest...przepraszam ale taka jest prawda... ty musisz patrzeć na to że masz synka czyli największy skarb i jemu dajesz całą siebie
A facet... tego kwiatu to pół światu...
A może kiedy zobaczy że dajesz sobie sama radę i pokażesz niezależną coś w nim pęknie...
różnie w życiu bywa....pozdrawiam i powodzenia

Często zdarza się tak ,że kochają nas Ci na których nam nie zależy a my kochamy tego dla którego nie istniejemy!!!

#7 2010-02-06 15:58:14

Rosalie
Niewinne początki

Moim zdaniem, skoro on nie potrafi się wami odpowiednio zająć i zapewnić wam jakiejś stabilizacji, niestety, ale powinnaś się z nim rozstać. Zapewne przez to jak on się zachowuje, Ty masz bardzo zmienne humory, co odbija się na dziecku, a to właśnie o dziecku powinnaś myśleć, bo ono jest najważniejsze. Skoro przez dwa lata nie zdecydował o wspólnym zamieszkaniu, czy w ogóle kiedykolwiek zdecyduje się na ten krok? Czy warto czekać, aż on dojrzeje? Znasz go i powinnaś sama sobie odpowiedzieć na te pytania. Tak jak już dziewczyny pisały na pewno uda Ci się ułożyć życie z kimś innym, kto będzie dbał o Ciebie i synka. Skoro on się nie odzywa i tak rzadko was odwiedza, a Ty mimo to dajesz sobie radę musisz być bardzo silną kobietą i wierzę, że wytrwasz!

Kobieta patrzy na jednego mężczyznę, rozmawia z drugim, a myśli o trzecim... wink

#8 2010-02-08 18:34:33

malatola
Niewinne początki

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi,które naprawdę pomogły mi w podjęciu decyzji, tylko teraz mam kolejny dylemat. Chodzi oto, że gdy powiedziałam mu że nie jestem szczęśliwa z nim i chcę zakończyć ten związek, to tak jakby nagle rozumu dostał i na drugi dzień zadzwonił do mnie oznajmiając mi że znalazł dla nas mieszkanie i pytając się czy jeszcze chcę. Odpowiedziałam ,że jest już za późno mimo to on nie odpuszcza. Podpowiedzcie mi cobyście z robiły na moim miejscu.

#9 2010-02-10 18:57:44

Rosalie
Niewinne początki

Skoro to go trochę ocuciło, to może warto spróbować. Ale powiedz mu wprost, że to tylko próba i, że jeśli nawali wracasz z powrotem do siebie. I bądź konsekwentna...

Kobieta patrzy na jednego mężczyznę, rozmawia z drugim, a myśli o trzecim... wink

#10 2010-02-10 22:14:04

rozyczka
Wkręcam się coraz bardziej

my mieliśmy podobny problem. Najpierw mieszkaliusmy u mni jak dziecko sie urodzilo. Później przeprowadzilismy sie do niego, ale naszym kłótniom nie było końca, ale głównie przez jego rodzine. Ja chyba ze 2 razy sie wyprowadzałam od niego ale potem i tak wracałam po tygodniu czy dwoch bo go bardzo kochałam. W końcu postanowilśmy sie wyprowadzić i w końcu zamieszkać razem tylko we trójke. Odkąd mieszkamy razem sami , a bedzie to okolo 1 miesiąc nie pokłócilismy sie ani razu. Naprawde jesst o wiele lepiej. Nikt nie wtrąca sie w nasze życie ani w to co i jak robimy i jest super. Myślę, że gdybysmy nie odwazyli sie na ten krok to napewno bysmy sie rozstali. A tak to mieszkamy sobie sami i mamy wszystko w czterech literach i jest nam dobrze. Takze warto sprobowac jak to bedzie...

Ciężki charakter, wiem, mam z natury.
Ale chcę wierzyć w słońce, nie chcę już wierzyć w chmury !!!

....::::: KOCHAM ZIELONE OCZYSKA :::::....

#11 2010-02-11 11:57:29

pmagda83

Jeśli macie być razem ze względu na dziecko i tylko dlatego i macie się męczyć ze sobą,kłócić to sobie tego oszczędżcie i roztańcie się;)
Ale możecie rozstać sie na próbę i zobaczyć jak się będziecie czuli,i czy stęskniecie się za sobą:)
Mój wójek do dzisiejszego dnis jest z matką swojego dziecka,i tylko ię męczy bo ona go oszukuje,a on jest z nią tylko ze względu na dziecko:)
Pozdrawiam;)

#12 2010-03-17 13:41:31

paulinaaa
Mój jest ten kawałek podłogi

Sama musisz wiedzieć, czy jesteś szczęśliwa.... Czy widzisz siebie z nim za 10 lat??, moi rodzice rozwiedli się przez to, że mieszkalismy z dziadkami w tym samym domu... A to i tak były dwa mieszkania... osobiście uważem, że byle najdalej od teściów, rodziców. To służy związkowi. Może powinnaś spróbować z nim zamieszkać, jeśli go kochasz... zobaczysz jak się będzie układało... odejść można zawsze. A raz podjętych decyzji można żałować do końca życia...

#13 2010-03-17 20:02:18

kika24

Dużo robi to że mieszkacie osobno, ja z męzem  mieszkam u rodziców i też nie jest wesoło ciągle słysze jakieś komentarze o mnie to o nim i to odbija sie na maszym małżenstwie. Nie wiem jak jest w twojej sytuacji, ale z tego co piszesz to mam wrażenie że jemu na tym nie zależy, macie przecież dziecko a on wcale się nie stara. Przemyśl  sobie to wszystko. Życzę powodzenia.

Stopka forum