Któż z nas nie miał nieprzyjemnego kontaktu z pokrzywą? Pewnie wszyscy znają nieprzyjemne uczucie pieczenia, gdy zostaniemy ?poparzeni? przez pokrzywę. Jednak mimo iż pokrzywa może nam się źle kojarzyć, to jednak zawiera dużo witamin i jest dość szeroko stosowana w medycynie. Właściwości pokrzywy znane już były w starożytności, gdzie lekarze wykorzystywali tą popularną roślinę w tamowaniu krwotoków. Pokrzywa występuje w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą. Pokrzywę można bez żadnego ryzyka jeść w stanie surowym, oczywiście po umyciu jej lub nawet wyparzeniu we wrzątku.
Zastosowanie
Pokrzywę wykorzystuje się głównie w dwóch dziedzinach: jako środka tamującego krwawienie oraz środka na stan zapalny pęcherza moczowego. Poza tym korzystnie wpływa również na cały przewód pokarmowy. Kolejną sferą w której doceniono właściwości lecznicze pokrzywy jest kosmetyka. Okazuje się, że liście pokrzywy doskonale wzmacniają włosy oraz skórę.
Składniki
Przechodząc obok pokrzyw nawet nie zdajemy sobie sprawy z ilości witamin i innych składników, jakie ona zawiera. Wystarczy wymienić: wiatminy B, C, K, kwasy: pantotenowy, krzemowy i mrówkowy (to właśnie ten, który powoduje pieczenie), flawonoidy, olejek eteryczny oraz minerały takie jak żelazo, magnez, wapń czy krzem.
Działanie pokrzywy
Właśnie ze względu na duże ilości witaminy K roślina ta jest wykorzystywana w procesie tamowania krwawień. Ta witamina bowiem odpowiada za szybkie krzepnięcie krwi. Gdybyśmy nie mieli jej w organizmie to nawet najmniejsza rana spowodowałaby wykrwawienie się. Wyciągi z liści pokrzywy poprawiają przemianę materii, a niektóre kwasy działają moczopędnie, co powoduje usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Pokrzywa również obniża poziom cukru we krwi, stąd jest wykorzystywana również przy leczeniu cukrzycy. Żelazo z połączeniem z witamianą C pobudza produkcję czerwonych krwinek.