Proponuję podzielić się przepisami z użyciem parówek, które często kojarzą się tylko z ugotowaną kiełbaską zjedzoną z chlebkiem. Jeśli pojawiają się również w Waszych kuchniach jako danie główne, podajcie swoje.
Ja mam przepis akurat z wykorzystaniem cienkich parówek typu frankfurterki - nazwałam go:
Parówkowa Salsa
* 10 frankfurterek lub innych cienkich parówek
* puszka pomidorów w zalewie
* puszka czerwonej fasoli
* łyżka mąki
* 100ml śmietany 17%
* bazylia
Pomidory w zalewie podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, następnie dodajemy pokrojone w plasterki parówki oraz odsączoną fasolę. Gotujemy na małym ogniu, następnie mąkę mieszamy ze śmietaną tak, aby nie było grudek i "hartujemy" częścią sosu z pomidorów przed całkowitym połączeniem. Jeszcze chwilę podgotowujemy i doprawiamy bazylią. Jako przekąskę proponuję z pieczywem, a jako obiad - z ryżem. Smacznego!
Ilość składników tu podanych - dla 2 osób. Można zrezygnować ze śmietany z mąką. Ja unikam nawet nie mocno, ale jednak pikantnych smaków, ale proszę mi wierzyć ten też jest intensywny